Pressemelding
Da Jens Reidar Larsen som 24-åring la ut på turen over dammen til det store og ukjente USA i 1919, visste han nok ikke hva som lå ham i vente. Han kom seg nemlig aldri så langt.
Turen endte i Bourdeaux på grunn av komplikasjoner, noe vi som sitter igjen kan være evig takknemlig for. Foruten problemet han støtte på, hadde vi verken hatt glede av de edle dråpene Larsen Cognac eller de ikoniske flaskene formet som vikingskip, hele 100 år senere etter Larsen selv satte ut på oppdagelsesferd.
Larsen Cognac blir født
En vårdag i 1895 fødtes en gutt i Kristiansand, helt uvitende om at han skulle vie livet sitt til å skape en arv som lever i beste velgående den dag i dag. Gutten tilbrakte en del år i Levanger før han endte opp i Tromsø. Det var her gutten, nå mann, i 1919 bestemte seg for å sette kursen mot USA for et nytt og bedre liv. Hva mannen ved navn Jens Reidar Larsen hadde foretatt seg i USA om han hadde kommet seg dit, får vi aldri vite, for et skjebnens pek gjorde at båten måtte sette anker i Bourdeaux i Frankrike for reparasjon
At turen endte her var nok en stor nedtur for Larsen, som hadde sine drømmer om gull og grønne skoger i De forente stater. Reparasjonen tok tid, og han så seg nødt til å finne seg arbeid hvor han kunne tjene opp nok til å fortsette reisen. Han fant seg en jobb nord for Bourdeaux, kjent for sin eau-de-vie av høy kvalitet, en eldre betegnelse på druebrennevin. Her møter han kjærligheten i sitt liv, og med giftemål i boks blir Cognac hans nye hjem.
Det tok ikke lang tid før Larsen oppdaget sin lidenskap for cognac. Han tilegnet seg kunnskap raskt, og ble fort en ekspert på området. Velbevarte hemmeligheter til kjellermestere og fremgangen for å produsere vellykket cognac ble utforsket til det fulle. Larsen fulgte drømmen og kjøpte sitt eget cognac-hus. I 1926 ble Larsen Cognac født, og resten er historie.
I dag lokker flaskene til seg cognac-entusiaster fra hele verden, og har blitt et svært ettertraktet produkt for samlere.
Ikke helt som alle andre
Jens Reidar Larsen forstod verdien av å skille seg ut. Han utviklet en ny visjon for cognac som omfavnet en unik stil, der de fruktige aromaene i druene ble uttrykt til det fulle. Ved hjelp av en notatbok Larsen skriblet ned sine oppdagelser i, er den unike Larsen-stilen sikret for fremtidige generasjoner.
Det var ikke bare det eksklusive innholdet Larsen ønsket å imponere og overraske med. Også flaskene fikk behandling utenom det vanlige – formet som vikingskip seilte de ut av produksjonslokalet som noe helt unikt for sin tid. Det spesielle designet fikk folk til å riste på hodene når de ble lansert i 1952, men flaskene ble til slutt et svært effektivt markedsføringsvirkemiddel. I dag lokker flaskene til seg cognac-entusiaster fra hele verden, og har blitt et svært ettertraktet produkt for samlere.
Med lidenskap for Cognac
I Norge har vi en egen samlerklubb som heter Larsen Collectors Club som drives av Tor Ansgar Bakken. Han har samlet på Larsen Vikingskip de siste 30 årene og er eier av den største samlingen på verdensbasis – vesentlig større enn den Larsen selv har. Samlingen kryper opp mot 500 ulike flasker, alt fra miniatyrflasker til en flaske på 35 liter. Som Larsen har også Bakken en fortid som oppdagelsesreisende. I sine yngre dager jobbet han som sjømann, og det var på en av disse turene han kom over den ikoniske flasken.
Det var i Japan jeg kjøpte mitt første vikingskip. Det var imidlertid ikke første gang jeg så et slikt design. Faren min var også sjømann og tok med seg noen eksemplarer hjem etter turer til havs, forteller han.
På den tiden kjøpte Bakken flere ulike figurflasker i de forskjellige landene han befant seg i. Da han etter to år til sjøs begynte å jobbe på land, var det kun to vikingskip i samlingen hans, blant flere andre ulike konjakker. Det var først da han fant ut at det fantes mange forskjellige vikingskip-design at jakten startet for fullt.
Bakken tok kontakt med fabrikken for å høre om de hadde oversikt over alle Larsen Vikingskip som var blitt produsert. Det hadde de ikke. Dermed pakket han kofferten og inviterte seg selv til Cognac, hvor han ble hjertelig mottatt av Larsen-familien.
Jeg ble godt kjent med familien og fant fort ut at jeg ville lage en klubb for oss som samler på Larsen Cognac. Siden har det blitt mange turer til Cognac med klubben. Hvert år lager vi egne vikingskip i forbindelse med jubileer, Larsen-historien og vår egen klubb. Etterspørselen dikterer hvor mange som blir produsert; noen ganger lager vi 50 eksemplarer, andre ganger 100, sier han.
Tor Ansgar Bakken driver Larsen Collectors Club
Kun samleverdi eller til for å nytes?
De ikoniske vikingskipene i glass og porselen finnes i svært mange varianter, både når det gjelder utseende og innhold. Innholdet tar utgangspunkt i en oppskrift Larsen blandet i 1952, som fortsatt følges i dag. Samtidig finnes det som kjent ingen regler uten unntak – i 2015 lanserte rapduoen OnklP & De Fjerne Slektningene en egen variant som de var med på å utvikle i samarbeid med masterblenderen David Croizet, og enkelte vikingskip inneholder Larsen XO. Når det er sagt er det svært sjeldent at de edle dråpene i vikingskipene får en annen skjebne enn kun å beundres på avstand.
Jeg drikker helst ikke innholdet i vikingskip-flaskene på grunn av deres samleverdi. Jeg kan midlertidig kjøpe to eksemplarer av varianter som lages i nyere tid, drikke den ene og ta vare på den andre. Jeg må jo smake på flaskene også, slik at jeg vet hva jeg prater om, ler han.
Det er mye god cognac å velge mellom i Larsen-repertoaret. Larsen V.S. er en rik, fruktig variant med fyldige aromaer av tørket aprikos, appelsinblomst og noe vanilje. Larsen V.S.O.P. har et mer modent preg med noter av fiken, kanel og vanilje. Larsen X.O. er fremstilt av de beste gamle Grande Champagne og Fins Bois cognacer med en aroma av moden frukt, svisker, valnøtt, balsamico, humus, kanel og pepper. Larsen 90th Anniversary ble laget av masterblender Robert Andrieux for å hedre den legendariske stilen til Larsen Cognac. Den er en elegant, ren og fruktig cognac med aromaer av vanilje, syltetøy, modne frukter, eik og krydder. I tillegg har vi Larsen Summer Blend og Larsen Winter Blend som er laget for bruk i cocktails.
Jeg har diskutert mye med mange om smak og lukt rundt ulike cognacer, samt vært med på flere blindtester. Alle cognacer har sin egen vri, fordi vi mennesker er forskjellige og har ulike preferanser. Det hele kommer ned til smak og behag, men jeg synes Larsen lager svært god cognac på høyde med andre store merker. Personlig foretrekker jeg Larsen V.S.O.P, en frisk og god cognac som jeg synes er undervurdert, sier Bakken.
Hos Bakken pryder både vanlige salgsvarer fra Larsen og spesialutgaver de færreste vet om, veggene.
Samling i kontinuerlig vekst
Som alt annet av samleverdi er det stor forskjell på pris på de ulike flaskene. Varianter som Larsen Drakkar Jade og Larsen Drakkar Topaz Yellow oppholder seg i det lavere sjiktet med en pris på 1600 kr. Andre versjoner er verdt helt opp til 50.000 kr, avhengig av årgang og design. Hos Bakken pryder både vanlige salgsvarer fra Larsen og spesialutgaver de færreste vet om, veggene. Favorittene er de mer eksklusive flaskene med mye historie knyttet til seg.
Man vet ikke helt hva som har blitt gitt ut av vikingskip gjennom årene. Det gjør at vi som samler kontinuerlig må være på etterforskning for å få nye tillegg til samlingen. Jakten blir derfor aldri over, og det synes jeg er gøy! Vi holder på så lenge vi har interesse, og fordi cognacen ikke blir drukket opp går den videre til andre som samler om man en gang går lei, smiler Bakken.