Schloss Vaux ble dannet i 1868 i Berlin. Etter en rimelig omflakkende tilværelse, blant annet til den lille franske landsbyen Voux, endte de til slutt opp i Eltville i Tyskland etter første verdenskrig.

Det var nemlig ikke så populært å være et tysk «champagnehus» i Loire rett etter første verdenskrig. Etter å ha byttet eiere en rekke ganger opp gjennom årene, overtok en liten gruppe med vinentusiaster sekteriet i 1982 fra Dresdner Bank. I dag så har Vaux 70 aksjeeiere. I dag er det Marcus Hess som er daglig leder og kjellermester.

Filosofien er temmelig enkel og allikevel svært så komplisert. For det første skal alle boblene fra Vaux være økologiske og det andre og kanskje det viktigste, man skal skape musserende vin eller Sekt som er Tysk. Ikke en prosecco eller champagne, men sekt.  Og de er temmelig kompromissløse i denne jakten. De viktigste druene er riesling og spätburgunder men de har også litt chardonnay og noe pinot blanc.  Og kvaliteten til Vaux skiller seg klart og tydelig fra de store sektfabrikkene som Henkell, som de ynder å kalle litt negativt, Schaumwein. Eller på godt norsk, vin tilsatt kullsyre.

Sammen med noen av de andre vinbøndene som satser ene og alene på sektproduksjon, må man kunne si at de er på god vei til å finne den tyske sjelen i sine sekt. Vin som er helt egen og som man ikke finner noen andre steder enn akkurat i Tyskland. I dag produserer vinhuset 385.000 flasker musserende vin.

Notat smaking 27.august 2018

Salgssjef Christoph Graf

2015 Cuvée Vaux, sekt Dt. brut. Poeng 88/100.

Laget på Weißburgunder, Riesling og Spätburgunder. Fin gyllen farge med elegante bobler. Duft av aprikoser og en smule melon. Smaken er frisk og fruktig. Lever riktig bra opp til duften med en bra balansert syre og sødme. Bra ettersmak.

2016 Vaux Reiseling sekt Dt brut.  Poeng 89/100

Laget på 100 prosent riesling. Fin gyllen farge, vakre små bobler. Duft av sitrus, kjeks og litt blomst. Fruktig og livlig på smak med litt sitrus og et overraskende lite snev av sødme.  Meget fin ettersmak.

2015 Sauvignon Blanc Dt. Sekt brut. Poeng 88/100

Drua er Sauvignon Blanc, gul med et grønt skjær på farge. Fine bobler. Bra duft med litt stikkelsbær, sitrus og hint av kjeks. Frisk og fruktig på smak. Bra syre og balansert sødme. Meget bra ettersmak.

2015 Pinot Blanc öko. Dt. Sekt brut. 90/100

Som navnet sier, så er vinen laget på Pinot Blanc. Gyllen med et grønt skjær. Fine bobler. Duft av grønne epler, sitrus og hint av pære. Smaken er frisk, fruktig med en perfekt syre og sødme.  En lang, og herlig ettersmak. Virkelig god, livlig og spennende vin. Med andre ord, en løp og kjøp vin… Ops. Schloss Vaux er jo ikke i Norge.

2015 Schloss Vaux Rosé Dt. Sekt b.a Brut. Poeng: 90/100

Druen er Pinot Noir. Lys rosa på farge. Dufter av jordbær, sitrus og bitte litt gjærbakst. Frisk, fruktig, fyldig og elegant på smak. Lever flott opp til duften med sine jordbær og sitrus. En flott balansert vin med en virkelig bra ettersmak.

Helt til slutt, en vin som var en helt ny opplevelse og overraskelse for meg.

2014 Assmannshäuser Pinot Noir Sekt b.a Brut. Poeng 90/100

Drua er hundre prosent Pinot Noir. Mørkerød på fargen med fine rosa bobler og et lyserødt skum. Dufter av bjørnebær og kirsebær samt bitte litt kjeks. Fyldig, frisk på smak med masser av mørke bær.  Helt perfekt balansert syre og sødme. Fin tannin. En virkelig god ettersmak. Har du drømt om en musserende vin som passer til grill eller til en cigar? Da er dette vinen for deg.

Godt Drikke vil presentere fler godbiter fra Vaux og andre sekthus førstkommende søndag.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.