Landsbylegens vinskatt

Med vin som medisin

Av Kristin Alsvik.

Ved foten av et myteomspunnet fjell lager legefamilien Lignères prisvinnende og elegante viner i verdensklasse – deriblant La Baronne Les Lanes Rouge 2014, som nylig ble sluppet i Vinmonopolets basisutvalg.

Landskap langedouckIfølget det lokale sagnet skal den vestgotiske Kong Alaric ha begravd en stor skatt i en av grottene under det lange, bølgende fjellet som bærer hans navn – men uavhengig av sannhetsgehalten i historien trenger du ikke å se lenger enn til Château la Baronne for å få en lykkelig slutt på skattejakten. Enn så lenge er det her den virkelige skatten er å finne!

Det er imidlertid ikke lett å være vinplante i skyggen av det ruvende Alaric- fjellet, hvor jordsmonnet er skrint og klimaet varmt, tørt og forblåst. Men samtlige av La Baronnes vinmarker er plantet med gamle, sterke og selvstendige vinstokker, hvorav de eldste har stått i hele 115 år! De gir dermed alt de har for å produsere presise, aromatiske og konsentrerte viner fra et lappeteppe av ulike jordsmonn, og resultatet er spennende viner med hver sin unike identitet – som virkelig åpner øynene dine for Languedoc!

Enorm respekt for vinmarker og natur

La Baronne drives av familien Lignères, hvor nesten samtlige familiemedlemmer jobber innen medisin – samtidig som det flyter vin i årene deres. Vingården ligger i en vakker dal mellom de to sjarmerende landsbyene Moux og Fontcouverte i Languedoc i Sør-Frankrike, ved foten av den massive steinblokken Alaric, som dominerer horisonten med sine avslepne topper. Belter av nakent berg som bukter seg langs fjellsidene vitner om de store geologiske omveltningene som har skjedd her, og på fuktige dager omkranses toppen av fjellet av en glorie av skyer.

Lignères-familien har en enorm respekt for både vinmarker og naturen rundt dem, og har derfor valgt å jobbe biodynamisk.

– Vår biodynamiske tilnærming bevarer økosystemet i vinmarkene, og dermed alt livet i jorda, forteller vinmaker og lege Jean Lignères.

– Utenkelig å jobbe på noen annen måte

Dette illustreres av sommerfuglen som flagrer over de grønne vinmarkene på etiketten til Les Lanes La Baronne Les Lanes RougeRouge 2014 – men det man ikke kan se på den lille tegningen, er at vinmarkene også er omringet av trær som furu, sypresser og eik, eviggrønne busker som einer, jordbærtre og solrose, samt ville urter som rosmarin og timian.

– For oss er det helt utenkelig å jobbe på noen annen måte. Den biodynamiske filosofien er egentlig eldgammel kunnskap – men mye av det vi mennesker har visst om hvordan vi bør dyrke jorda har for mange gått i glemmeboka. De siste tiårene har fokuset vært på moderne ”nyvinninger” som kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel, som ødelegger balansen i økosystemet. Dette er i våre øyne ikke jordbruk – men jordmisbruk, fastslår Jean Lignères.

Ifølge Jean gir deres biodynamiske tilnærming også et bedre arbeidsmiljø for alle som jobber på gården, og de har sjelden problemer med sykdommer og skadedyr.

– Med biologisk mangfold i vinmarkene ordner naturen som regel opp på egenhånd. Hos vinprodusenter som jobber konvensjonelt er økosystemet i ubalanse – og når dyr, insekter og planter som hører naturlig hjemme i vinmarken er borte, klarer naturen heller ikke å bekjempe sykdommer og skadedyr selv. Dette betyr selvsagt ikke at vi aldri opplever utfordringer i vinmarkene – men når det skjer bruker vi verktøy fra den biodynamiske verktøykassen, som i praksis bare er gammel nedarvet kunnskap. Og en gang i blant må vi bare akseptere at vi ikke kan styre naturen – den gir oss ikke alltid de resultatene vi vil ha.

Blant eliten i Languedoc

I likhet med sin far André før ham er Jean i tillegg til å være vinmaker også landsbylege i Moux, og det er ingen tvil om at hans medisinske bakgrunn har innflytelse på hvordan han jobber i vinmarkene. Jean har like stor omsorg for vinplanter som for pasienter, og ved å unngå bruk av kjemikalier får vinplantene anledning til å bygge opp sitt eget immunforsvar.

 

Det er utrolig viktig å være til stede i vinmarkene. Og man kan ikke være utålmodig. Man må forstå vinplantene og gi dem det de trenger – men i deres eget tempo, uten å forsøke å tvinge dem til noe. Det er da vi får de beste resultatene, forteller Jean.

Både familiens biodynamiske filosofi, de eldgamle vinstokkene og det nedbørsfattige klimaet gir ekstremt lav avkastning, og i kjelleren er det selvsagt spontanfermentering og fravær av tilsetningsstoffer som gjelder. La Baronne er dessuten svært detaljorienterte i sin tilnærming til vinproduksjon, og helt kompromissløse på kvalitet. Alt dette gir ærlige, rike og spennende viner med personlighet og jordsmonnspreg – det nøyaktig motsatte av masseproduserte industriviner – og har resultert i at La Baronne i dag har fått en velfortjent plass blant eliten av Languedocs vinprodusenter.

Det ypperste Corbières kan tilby

Montagne d’Alaric ligger nordvest i Corbières, som er blant Frankrikes største vinregioner, men området er likevel et av de minst befolkede i landet. Her finner du vill natur og steinete fjellandskap med små pittoreske vinlandsbyer omkranset av bratte vinmarker, og Atlanterhavsvindene som blåser ned fra det mektige Alaric-fjellet kjøler ned luften.

Den sterke vinden gir vinene svært god friskhet, aromatisk kompleksitet og en imponerende eleganse – og er store deler av årsaken til at det er mulig å lage så flotte viner i dette varme og tørre klimaet. Vinene fra Montagne d’Alaric er faktisk kjent for å kunne frembringe noe av det ypperste Corbières kan tilby, og det har La Baronne ingen planer om å tilbakevise – tvert imot.

– Vi har alltid som mål å lage de beste vinene i hele Montagne d’Alaric, erklærer Jean Lignères.

Og det gjør de også til gagns ved hjelp av sin store lidenskap for områdets terroirer. La Baronnes vinmarker er et lappeteppe av ulike jordsmonn som familien har jobbet med å utforske og forstå de siste 60 årene, og for å fremheve de ulike terroirene er både druetype og andre avgjørelser nøye tilpasset hver eneste parsell.

En svakhet for carignan

– Vi ønsker å lage balanserte viner med mest mulig fokus, smaksrikdom, aromatisk kompleksitet, druetypisitet og ikke minst terroirpreg. Vi vil vise frem alle de ulike terroirene i Montagne d’Alaric – og hvor ulike og unike de er. Jordsmonnet og klimaet akkurat der druene kommer fra skal skinne gjennom i hver eneste vin, sier Jean.

vinhøst slott

Det har alltid vært en selvfølge for La Baronne å dyrke de lokale druetypene, men Jean innrømmer at de er særlig svake for carignan.

– Vi jobber kontinuerlig med å løfte carignan til nye høyder for å la den vise frem enda mer av sin finesse, eleganse og distinkte personlighet. Den uttrykker også terroiret den kommer fra på en veldig god måte.

 

Les Lanes Rouge 2014

Fullmodne carignan-druer fra gamle vinstokker i skrint jordsmonn gir fantastisk vin – og det er nettopp dette som utgjør rundt halvparten av innholdet i Les Lanes Rouge 2014. Her sørger carignan-druene for struktur og ekstra fylde, samt krydderpregede og florale aromaer av modne kirsebær, mens grenache-druer fra nesten like gamle vinstokker supplerer med nydelig rik bringebær- og solbærfrukt.

Vinen har en tett rubinrød farge med fiolette toner, og en ren og kompleks duft av sorte kirsebær, bringebær, solbær, plommer, fioler og urter med toner av pepper, anis, lær, nøtter og et lett jordlig preg. Vinen er elegant, rund og rik med god konsentrasjon, rik fylde, fine, myke og modne tanniner, herlig friskhet og en intens, fersk og saftig smak av rik, sødmefull og krydret moden bringebærfrukt som avrundes i en lang, fast og forfriskende avslutning.

La Baronne Les Lanes Blanc

La Baronne Les Lanes Rouge 2014 er utrolig allsidig i matveien, og er nydelig sammen med både lette og kraftigere retter – alt fra forretter og antipasti med spekeskinke og oster til hverdagsmat som pizza og pastaretter, gryter med både lyst og rødt kjøtt, samt grillet lam, storfe eller viltkjøtt.

Vinen er tilgjengelig i kategori 6 i Vinmonopolets basisutvalg til en pris på 169,90 kroner.

Les Lanes Blanc 2014

Corbières beste hvitvinsmarker ligger i solrike skråninger, og det er nettopp slike vinmarker druene til Les Lanes Blanc kommer fra. Litt lenger oppe i høyden er påvirkningen fra den avkjølende nordavinden større, og druene får dermed en ekstra flott friskhet.

Les Lanes Blanc har en strågul farge med grønnskjær, og en floral duft av moden gul fersken, sitruszest, røde epler, furu og nøtter med mineralske toner og et hint av anis. Vinen er ren, livlig og kompleks med en rund og silkemyk munnfølelse, nydelig fylde, dybde og konsentrasjon,
La Baronne Le Grenache Grispirrende friskhet og en intens, aromatisk og presis smak av saftig grapefrukt som munner ut i en lang, fast og ferskenpreget avslutning med en saltaktig mineralitet.

La Baronne Les Lanes Blanc 2014 er deilig som aperitiff, samtidig som den er en topp match til sjømat som grillet fisk og skalldyr, vegetarretter og grønne salater med lun geitost. Vinen er tilgjengelig i bestillingsutvalget og i et par butikker til 169,90 kroner.

Le Grenache Gris de Jean 2013

Jean Lignères har en forkjærlighet for de gamle, tradisjonelle druesortene, og har derfor valgt å lage denne éndruevinen som en hyllest til deres gamle grenache gris-vinstokker. Nettopp derfor bærer den også hans navn (”Jeans grenache gris”).

Grenache gris er den siste druen i grenache-søskenflokken (i tillegg til grenache rouge og grenache blanc), og er ikke som navnet antyder grå, men svakt rosafarget. Man kan derfor lage både hvitvin og bleke roséviner av denne druen, avhengig av hvor lang skallmaserasjon man gir druemosten. La Baronnes versjon har kun hatt noen få timers kontakt med drueskallene under vinifikasjonen, men som følge av drueskallenes dyprosa farge har vinen likevel et lett rosafarget slør.

Le Grenache Gris de Jean har en blek varmrosa farge, og en fersk og aromatisk duft av fersken, mandariner, aprikos og epleskall med toner av modne røde bær, røde blomster og nellik. Dette er en livlig, lekker, energisk og besnærende vin med sin helt unike personlighet, og den kan skilte med frodig fylde, deilig munnfølelse, saftig friskhet og en intens og forførende smak av moden fersken, frisk melon og roser med en saltaktig mineralitet og et hint av ingefær som avrundes i en svært lang, fast og forfriskende avslutning.

Vinen kan matches med alt fra sjømatretter som pannestekt ørret, grillede skalldyr eller ovnsbakt makrell med middelhavsgrønnsaker til krydrede retter med andelår eller annet smakfullt kjøtt, for ikke å glemme overdådige ostefat – som klaffer perfekt med vinens ekstroverte natur.

La Baronne Les Chemins de TraverseLa Baronne Le Grenache Gris de Jean 2013 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 214,90 kroner.

Les Chemins de Traverse 2014

Les Chemins de Traverse betyr direkte oversatt ”snarveiene”, ettersom La Baronne her har laget en naturvin uten tilsatt svovel ved å ta noen ”snarveier” i vinifikasjonen.

Vinen har en dyp kald rubinrød farge og en elegant, energisk og lett krydret duft av ferske bringebær og bjørnebær, søt lakris, fioler og tydelige mineralske toner. Vinen er laget i en delikat og transparent stil, samtidig som den har en livlig og vilter sjarm med strålende friskhet, modne tanniner og en intens og delikat smak av ferske kirsebær som munner ut i en lang, fast og saftig ettersmak av kjølig, lekker bærfrukt.

La Baronne Les Chemins de Traverse 2014 er deilig til for eksempel grillet kjøtt som lam, vilt eller svin, eller til avslutningen på måltidet – enten det kommer i form av ost – vinen er en særlig god match til unge, myke oster som Camembert, Brie de Meaux og Coulommiers – eller det La Baronne selv liker å servere den til – sjokoladedesserter med røde bær!

Vinen er tilgjengelig i bestillingsutvalget og i et par butikker til 229,90 kroner.

Visste du at…
  • Det har blitt laget vin i Languedoc i over 2100 år, noe som gjør området til Frankrikes eldste vinproduserende region (sammen med Provence)
  • Languedoc-Roussillon er verdens største vinregion – den er over dobbelt så stor som hele Australia (både i antall hektar vinmarker og antall flasker vin produsert), og står for en tredjedel av Frankrikes totale vinproduksjon
  • AOC Corbières ble etablert i 1985, og står for nesten halvparten av vinproduksjonen i Languedoc-Roussillon
  • 95 prosent av all vinen som produseres i Corbières er rød – og selv om bare to prosent av vinen er hvit, utgjør sistnevnte likevel en million flasker!
  • Carignan var Frankrikes mest plantede druetype frem til slutten av 1990- tallet (da den ble forbigått av merlot) – og den er fortsatt den mest plantede i både Corbières og i hele Languedoc-Roussillon

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.