I 1884 fikk munkene på klostret Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven ideen å starte bryggeri. Klostret var helt nytt. Grunnlagt 1881 og var det første Cistercienserklosteret i Nederland etter reformasjonen.

abdij-onze-lieve-vrouw-van-koningshoeven1Selvfølgelig startet de ikke bryggeriet for at de personlig skulle drikke og bli rike, men for å finansier klosteret og bidra til veldedige formål. Til forskjell fra de fleste andre klosterbryggerier, ble Bierbrouwerij de Koningshoeven drevet som et rent kommersielt firma. Foruten om bryggeriet, så eide de en rekke barer. Ikke minst så produserte de pils under trappistmerket med stor suksess. På syttitallet så var produksjonen av øl, lisensiert ut til Artois. Men på 80 tallet ble avtalen med avsluttet og munkene begynte igjen å brygge øl selv. Og det gjorde de helt frem til 1999. Under den tiden kom de opp med en rekke forskjellige øl. Så som Dubbel og Tripel og senere introduserte de Blond og Bock.

nieuws_brouwgerstI 1999 så følte munkene seg for gamle til å brygge selv. Og det var ikke akkurat enkelt å rekruttere nye munker, så derfor dannet de et datterselskap sammen med bryggeriet Bavaria. Og fra slutten på 1999 overtok det nye selskapet driften, men lokalene og utstyret ble leid ut av klostret.  Ganske så kjapt fikk det nye selskapet problemer med Den Internasjonale Trappist Foreningen, organisasjonen som forvalter merkevaren Trappist. De mente at denne nye typen av drift var i strid med reglementet for hvilke varen som kunne merkes Autentisk Trappist Produkt logoen.  De mente rett og slett at avtalen var for kommersiell og det på tross av at ølet ble brygget innenfor klostermurene. Derfor sluttet  Baviaria å bruke logoen den 1. desember 1999 og kalte ølet kun trappistøl. Etter en reforhandling av avtalen mellom bryggeriet og klostret hvor de ble enige om at munkene beer_39548skulle ta aktiv del av bryggingen, fikk de igjen lov til å bruke Autentisk Trappist Produkt logoen i 2005.

La Trappe Bockbier Trappistenbier. Nederland.

Vi går mot mørkere tider. Iallfall sånn rent klimatisk. Derfor behøver vi mørkere og kraftigere øl. En av mine favoritter er La Trappe Bockbier. Kanskje et av de beste bokkølene på markedet. Her er fargen mørk brunrød. Nesten over i det svarte. En sexy duft av malt, kaffe og hint av sjokolade. Smaken lever virkelig opp til duften med malt, kaffe, sjokolade og noe frukt. Man kan ikke kreve så mye mer enn det av en smak. Og når man da får en lett bittersøt ettersmak, så er det tett på det perfekt. Dette ølet passer best sammen med lett filosofering i en mørketid.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.