Det å lage sin egen likør, er alltid en nytelse. Dels det å føle at man behersker noe og ikke minst, det å nyte det ferdige resultatet.

Likør av bær

Det å lage likør av bær, er en enkel kunst. Denne oppskriften kan du bruke til de fleste bærtyper, enten det er multer, rips, tyttebær eller rognebær.

Ingredienser

  • Bær
  • Sukker
  • 40% sprit

Fyll opp et norgesglass med bær. Ta to store never med sukker og rist glasset til bærene og sukret er godt blandet. Fyll opp med sprit til bærene er dekket. La det stå i to, tre måneder, men husk å vende glasset et par ganger i uken.

Når likøren har stått ferdig, så er det bare å sile den i et kaffefilter og helle den på flaske. En nytelse. Bærene du har silt fra, er fantastiske å ha på vaniljeis. Husk bare, dette er kun for voksne.

40 likør.

En annen likør som er fantastisk god, er julelikør eller også kalt 40. Navnet 40 er for at man bruker 40 av alt.

Ingredienser

  • 1 flaske 40% sprit. Går helt greit med ren vodka
  • 40 sukkerbiter eller teskje med sukker
  • 40 kaffebønner
  • 1 appelsin som du stikker 40 hull i
  • 2 vaniljestenger. Den siste er som tysktimen på skolen, ingen regler uten unntak.

Ha alt i et Norgesglass og hell i spriten og la det hele trekke i 40 dager. Husk å vende på glasset i blant. Så er det bare å sile og helle over på flaske. Også dufter det jul og alt er bare en stor nytelse.

 

33 KOMMENTARER

  1. Hei. Jeg har «satt» ripslikør og stikkelsbærlikør. Gjorde det samme i fjor, når den var klar til å nytes til julen og jeg skulle «klargjøre» den for servering gikk det ikke som forventet. Den var grumsete, jeg silte den først med ei sil, så prøvde jeg med kaffefilter. Problemet med kaffefilteret var at det gikk bare hull på det. Har du et annet forslag til hvordan få bort grums?
    Tonje

  2. Hei!
    Skal lage ripslikør. Legger man konglene i glasset, eller renser man slik at det er bare bærene? Hvor lenge skal likøren stå før jeg kan sile den og den er ferdig?

    Mette

    • Hei Mette.
      Jeg har lært at man bare skal bruke bærene. Om man lar ripslikøren i cirka seks uker og vender den med jevne mellomrom, så fungerer det bra. Isteden for kaffefilter, som har en tendens til å sprekke, så kan du bruke saftsil eller en silduk. Det finnes noen billige hos Clas Ohlsson. 🙂
      Med vennlig hilsen
      Vidar

  3. Hei
    Tips til hva jeg kan bruke kirsebærene til etter at jeg har silt likøren? Og hvordan kan jeg oppbevare bærene? Kjøleskap?

    • Hei Marjan.
      De er utrolig gode sammen med is. Men du kan også bruke dem som kakefyll og annen dessert. Oppbevar dem i et glass i kjøleskapet. Husk på at bærene inneholder alkohol så ikke server dem for barn. 🙂
      Mvh
      Vidar

  4. Hei. Er det mulig å lage likør med saftene fra bær, eller må man bruke bærene? Prøvde både og for en ukes tid siden. Jeg bruker tindved til dette. Flasken med bær blir sikkert slik den skal, men den hvor jeg brukte saften, har det begynt å skille seg noe voldsomt. Dette gjelder også ei mugge jeg har med ren råsaft fra tindvedbær. Det skiller seg i to, en blank og tynn del, og en del som legger seg på topp som er «luftigere» og oransj.
    Mvh

    • Jeg tror ikke det er mulig, men jeg skal sjekke ut med et firma i Danmark som lager likør og komme tilbake til deg.
      Mvh
      Vidar

        • Hei igjen
          De mener man kun kan bruke bær osv. Om man lager en essens av bærene kan man bruke den i alkohol. Ren saft vil nok skille seg. Dessverre kan jeg ikke hjelpe mer enn dette da jeg aldri har prøvd med saft selv.
          Mvh
          Vidar

          • Takk for svar. Da blir det å prøve å skille den skilte saften og sette likør av begge. Så får man se/smake hvordan det blir.
            Mvh

  5. Hei Lars,har også prøvd og lage likør av saften på tinnved/havtorn,men den egner seg nok best som blandevann 🙂 derimot bærene, ble den fineste likøren jeg har smakt.

    • Hei Terje. Betryggende å høre at de flaskene med bær i det minste blir godt. Synd de er så vriene å få av busken:-)

  6. Hei,
    Jeg har lyst til å lage likør av kongler. Kan jeg bruke samme oppskrift som il likør med bær, eller har du noen andre tips?

  7. Hei igjen!
    Prøvesmakte kongelikøren i dag. Smaken av kongler er nydelig, men likøren er veldig bitter. Hva kan jeg tilsette for å fjerne bitterheten? Sitron? Eller noen som har andre tips?

  8. Hvor lenge holder likøren seg etter at den er ferdig? Jeg har lyst til å lage julelikør og gi i gave neste jul. Når er det best å lage den da?

  9. Kan man tilsette sukker etter at bærene har ligget i alkohol, eller er sukker i startfasen en betingelse for suksess?

  10. 40% sprit kan være? Vodka eller hva er det best sprit? Har tenkt å lage kirsebærlikør, har jo ikke gjort før og må bare prøve det 🙂

  11. Hei Vidar. Jeg lurer på om det fortsatt er «liv i» denne tråden. Jeg har satt tyttebærlikør og hatt stående i nesten tre uker før jeg silte bort bær. 4 dl tyttebær, 6 dl brennevin og 3 dl sukker. Det jeg sitter igjen med har bare såvidt tatt farve og har alt for lite smak. Jeg brukte renskede runde bær. Burde jeg ha crushet bæra først, for å få mer smak? Kan jeg nå bare ha på mer bær, jeg må jo det…..?

    • En ting til med det samme: nå har jeg ikke mer tyttebær – alt er brukt til syltetøy (kun brukt bær og sukker); kan jeg supplere med dette syltetøyet hvis jeg har brukt for lite bær til nå….? 🤔

  12. Hei. Jeg har laget plommelikør (satt den i september), med vodka, sukker og krydder (nellik, stjerneanis og kanelstang), og nå har jeg silt den over på rene flasker. Men den bruste (kullsyre). Hva er grunnen til det, og kan det være uheldig å drikke?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.