I klang med naturen
Av Kristin Alsvik
Fra vinmarker som yrer av liv kommer energiske og leskende viner som gir deg sommerfugler i hjertet og magen.
Den østerrikske familiebedriften Meinklang er i fullstendig harmoni med naturens syklus, og sørger nå for at du alltid har tilgang til rykende fersk vin på kartong.
Det er imidlertid ikke bare vin Meinklang lager i solfylte Burgenland. Mens det unge ekteparet Angela og Werner Michlits har ansvar for vinproduksjonen på gården, tar Werners foreldre og to brødre seg av oppdrett av storfe og svin, i tillegg til dyrking av korn, epler, mais og solsikker – alt produsert på biodynamisk vis.
Biologisk mangfold
Meinklang er med andre ord en ekte familiebedrift som driver gård med blandingsjordbruk, akkurat som i gamle dager. Tidligere var vinproduksjon som regel kun en del av driften på en gård, og vindruer ble dyrket side om side med andre planter. I dag drives vingårder derimot som regel monokulturelt, hvilket innebærer at andre planter og dyr må vike når vinstokker plantes på hele jordbruksarealet.
Hos Meinklang tråkker imidlertid fortsatt okser, hester, griser og sauer i vinmarkene, og mellom radene av vinstokker gror det planter som kløver og vikker, gress og urter, som tiltrekker seg insekter og mikroorganismer. Dette skaper biologisk mangfold, og gjør at hver vinmark får sitt eget lille økosystem.
Meinklang etablerte nylig også insekthoteller i vinmarkene og frukthagene for å øke områdets villbiebestand, som er helt vesentlig for pollineringen av plantene.
- Både dyrene og plantene beskytter vinstokkene mot sykdommer, og gjør kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler overflødige, forteller Werner Michlits.
Blandingsjordbruk gir dem også flere bein å stå på. Om avlingene skulle svikte et år, sørger dyrene for at de alltid har noe å leve av.
Kua – et fruktbarhetssymbol
Midtpunktet på gården er utvilsomt de 800 fredelige, godlynte Angus-kyrne, som på mange måter fullfører den biodynamiske sirkelen.
– For oss er kua et fruktbarhetssymbol – det er med kyrnes gjødsel vi lager den næringsrike komposten vi bruker i åkrene og vinmarkene våre. De gjør det med andre ord veldig enkelt å jobbe biodynamisk, så for oss var det nesten en selvfølge å sette en ku på etiketten, forteller Werner.
De ulike vinene har fått etiketter med ulike farger basert på hva Werner og Angela syntes at passet best til hver vin.
– Fargen representerer vinens karakter på en best mulig måte. Den dype grønne fargen på vår Grüner Veltliner symboliserer for eksempel vinens friskhet, men også dens eleganse og livlighet – det er ingen enkel og tam vin, sier Werner.
Selve designet av etikettene er gjort i samarbeid med en lokal maler, og kua kommer faktisk fra et stort maleri som henger i Werner og Angelas stue. Meinklangs Bag-in-Box-er skiller seg dessuten fra de fleste andre boksene i polhyllene ved at de er laget av brun papp, noe som også gjenspeiler det miljøvennlige og naturlige innholdet på innsiden av kartongen.
I harmoni med naturen
Meinklang holder til i den lille landsbyen Pamhagen helt øst i Østerrike, like ved grensen til Ungarn. Gården ligger litt for seg selv i det gresskledde steppelandskapet på østsiden av den UNESCO-fredede innsjøen Neusiedlersee i Burgenland, én mil fra den store sivdekte nasjonalparken. Her er det mer enn 2000 soltimer i året, noe som er ideelt om man vil ha perfekt modne druer, og vinmarkene ligger strødd mellom små innsjøer og vidstrakte åkre.

- Dette vakre området fortjener vår respekt, så for oss er det helt essensielt å lage vin i samspill med naturens egen syklus, sier Werner.
Navnet Meinklang er sammensatt av bokstaven M(for Michlits) og ordet Einklang, som betyr ”harmoni”, og spiller dermed på Meinklangs filosofi om å klinge i takt med naturen.
– Vi ser gården som en helhet, og følger nøye med på alt som skjer i naturen. Alle deler av gårdsdriften er gjensidig avhengige av hverandre, og til sammen utgjør de gårdens økosystem. For eksempel beiter dyrene på markene og gjødsler vinrankene, og i sin tur kommer så deres fôr fra produkter vi selv dyrker på gården, forteller Werner.
En sunn og levende jord
Meinklang er faktisk den eneste vingården i Østerrike som har en så gjennomført og holistisk tilnærming til vinproduksjon og drift av egen gård.
– Forskning har vist at biodynamisk jordbruk er den eneste kultiveringsmetoden som gir mer tilbake til miljøet enn den tar. Det å ta ansvar for vår egen og jordens helse innebærer mer enn bare å unngå kjemiske sprøytemidler og bruke kompost og husdyrgjødsel. Det krever også aktiv forvaltning av naturen. Det gir ikke bare en sunn og levende jord – det bidrar også til å styrke den, forteller Werner.
Et sunt jordsmonn gir følgelig sunne planter som er fulle av næringsstoffer, til glede for både dyr og mennesker. Og det gjelder selvsagt også vinplantene.
– For å kunne produsere unike viner med personlighet må vinplantene være livskraftige og robuste – og det blir de bare når de får stå i levende jord, sier Werner.
Den biodynamiske filosofien gir også naturlig lav avkastning i vinmarkene. Det gir druer med høyere kvalitet, og dermed viner som gjenspeiler druenes og regionens særpreg – og kun det.
- I starten var konsumenter, vinkelnere og journalister gjerne litt skeptiske til filosofien vår og vinene våre. På den tiden var det ikke mange som kunne mye om verken økologisk eller biodynamisk vinproduksjon. Men nå er de ikke skeptiske lenger! smiler Werner.
Viner som lager seg selv
Det er Angela som har hovedansvaret for selve vinmakingen – men hun har egentlig ikke stort å fortelle.
– Jeg gjør jo minst mulig i kjelleren. Det å jobbe nøye og hygienisk er ikke noe nytt lenger, men det er foreløpig ikke så vanlig å gjøre det uten kjemikalier. Vinene våre fermenteres for eksempel kun med naturlige gjærstammer, forteller Angela Michlits.
Disse gjærstammene omtales ofte som ”ville”, ettersom de finnes naturlig i kjelleren og i vinmarkene.
– I vinifikasjonen har vi som mål å beskytte det ærlige og unike naturlige særpreget vinene våre har. Og det gjør vi ved å la dem lage seg selv, med minst mulig innblanding fra vår side, sier Angela.
Håndtappet og rykende ferskt
To av disse vinene har Meinklang nå vært så vennlige å tappe på kartong for det norske markedet. Boksene håndtappes hver tredje uke i akkurat den mengden som til enhver tid trengs, så om man kjøper en kartongvin fra Meinklang kan man alltid være sikker på å få rykende fersk vin.
Både den hvite og den røde varianten er dermed proppfulle av leskende frukt og en duggfriskhet som får deg til å lengte etter neste slurk. Begge er oppkvikkende viner som setter deg i godt humør – og som du kan nippe til en hel kveld uten å bli lei. De passer dermed perfekt til både små og store muntre sammenkomster hjemme eller på hytta, så vel som når du trenger en pust i skibakken i varmende påskesol.
Grüner Veltliner – Østerrikes nasjonaldrue
Meinklang Grüner Veltliner BiB ble nylig lansert i basisutvalget på Vinmonopolet, og nå er den flotte 2014-årgangen like rundt hjørnet. Vinen har en lys gulgrønn farge, og dufter av modne grønne og gule epler, ferskpresset sitron, fersken, pepper, roser og grønne urter med et streif av kjølig mineralitet. Vinen er delikat og ren med flott konsentrasjon, livlig friskhet og saftig smak av spenstig frukt i form av ferske, syrlige gule epler og sitrus som avrundes i en lang, leskende og forfriskende utgang med et hint av hvit pepper.
Meinklang Grüner Veltliner BiB 2014 er en innertier til vegetarretter og andre retter med markant innslag av grønnsaker som asparges eller sukkererter, samtidig som den er herlig sammen med fiske- eller skalldyrretter som dampede blåskjell eller pannestekt kveite, i tillegg til lyst kjøtt som kylling og svin.
Bruk den ellers gjerne til koldtbord, salater eller forretter, for eksempel med røykt ørret. Vinen passer dessuten godt til sjømatretter med et asiatisk tilsnitt, for eksempel teriyaki-marinert laks, sashimi med mild ponzu-saus eller en thai- fiskesuppe. I tillegg er vinen en perfekt allrounder til ostetallerkenen – eller bare til kos.
Meinklang Grüner Veltliner BiB 2014 har en pris på 394 kroner, og er tilgjengelig i kategori 5 i Vinmonopolets basisutvalg. Den finnes også på flaske til 134,90 kroner i bestillingsutvalget og en del butikker.
Essensen av Burgenland
Den røde varianten er laget av de tre østerrikske druene St. Laurent, Zweigelt og Blaufränkisch, som i trespann virkelig gjenspeiler essensen av Burgenland. Det er her disse druene trives aller best – og det merkes også i vinen. St. Laurent står for kjølig eleganse og sort morellfrukt, mens Zweigelt og Blaufränkisch gir en myk og saftig fruktighet, hvor sistnevnte også supplerer med litt ekstra struktur og kryddertoner.
Meinklang Burgenland Red BiB 2013 er klar rubinrød på farge, og har en aromatisk og forførende duft av ferske moreller, bringebær,granateple, svale, ville urter med et hint av pepper, lakris og en røykaktig mineralitet. Den er kjølig og ren med spenstig friskhet, myk munnfølelse og en saftig, sjarmerende og intens smak av friske blåbær, urter og krydder som munner ut i en lang, fast og forfriskende avslutning.
Vinen er nydelig til forretter med spekeskinke, grillet fisk, svineribbe eller lettere retter med pasta, grønnsaker, kalv eller kylling. Den er også perfekt om du skal servere småretter eller tapas på søte blåbær, blomster, einebær og vennefesten – eller bare vil ha et glass å kose deg med i sofaen.
Meinklang Burgenland Red BiB 2013 er tilgjengelig i bestillingsutvalget og i enkelte butikker til 410 kroner, og finnes dessuten på flaske i mange butikker til 132 kroner.
Visste du at…
- Østerrike er et lite vinland – det lages dobbelt så mye vin bare i Bordeaux som i hele Østerrike til sammen
- Nasjonaldruen Grüner Veltliner dekker nesten 40 prosent av vinmarksarealet i Østerrike
- De tre druene Meinklang Burgenland Red er laget av er de tre viktigste røde druene i Østerrike – og Zweigelt er faktisk en krysning av de andre to
- Den berømte innsjøen Neusiedlersee, som ligger like ved Meinklang-gården, er svært grunn – på det dypeste er den bare to meter