Klippfisk og sild er påskemat.

Av Hallfrid Simonsen

 

Det er ikke bare egg og lam som hører påsken til. Nest etter jula, er påsken den tiden da vi spiser mest sild.

Til jul spiser vi tre ganger så mye sild som ellers i året, men også påsken er høytid for ulike sildepålegg.

– De siste årene har vi sett en økende tendens til at nordmenn spiser mer sild i tiden rundt påske, sier markedsrådgiver Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd.

I april 2012, som var påskemåneden det året, spiste vi 391 tonn sild. I samme måned i 2014 hadde dette økt til 413 tonn.

– Sild på glass er perfekt mat å servere til frokost eller lunsj i påsken. Da tar vi oss gjerne tid til lange måltider med familie og venner, og sild hører med når vi skal kose oss litt ekstra, sier Ottem.

Forbud mot kjøtt

I katolske land som Portugal og Brasil, er det sterke tradisjoner for å spise fisk i tiden fram til selve påsken. Det henger sammen med fasten, som tradisjonelt varte i 40 dager, fra askeonsdag til påskeaften. Under fasten hadde katolikkene ikke lov til å spise kjøtt, bare fisk.

– Å spise bacalhau, som er det portugisiske navnet på torsk, er en tradisjon, selv om den religiøse forankringen kanskje ikke er så sterk som tidligere, sier forsker Finn-Arne Egeness i Nofima.

I Brasil, som er ett av de største klippfiskmarkedene, er det en voldsom vekst i etterspørselen etter klippfisk til jul og påske. Mellom 60 og 70 prosent av totalkonsumet skjer i disse to høytidene, forteller Nofima-forskeren.

Også i Norge hadde vi samme tradisjoner rundt fasten i middelalderen, da den katolske kirken styrte. I følge Gulatingsloven var det forbudt å spise kjøtt på fastedagene, og det vanket bøter for dem som brøt forbudet.

I dag er fastetradisjonen stort sett borte i Norge, men Sjømatrådet ser ingen grunn til at vi ikke skal la påskelammet få selskap av mer fisk.

– Klippfisken er veldig anvendelig som hyttemat. Lager du bacalao, er det en rett som er lett å lage til mange. Det er sosial mat, og du kan lage den ferdig på forhånd, sier Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd.

Bacalao på hytta

Klippfiskprodusenten Dybvik merker en økt interesse blant nordmenn for å spise klippfisk, også ved påsketider.

– Matbutikkene har de siste årene satset mer på klippfisk til påske, sier daglig leder Jakob Dybvik i Jakob & Johan Dybvik.

Han tror det skyldes nettopp det at klippfiskretten bacalao blir sett på som perfekt hyttemat.

– I dag er det mange som kjører helt fram til hytta og har innlagt strøm og vann, men før måtte man gjerne gå på ski for å komme fram, og da var enkel og holdbar mat viktig, sier Dybvik.

Han forteller at han kjenner til mange som har tradisjon for å ha bacalaolag i påsken.

– Bacalao og hyttekos hører sammen. Man har god tid til å vanne ut fisken, og bacalaogryta kan stå og putre på komfyren mens man er på skitur, sier Dybvik.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.