Påskens pappviner.

Leonardo da Vinci

Påsken er pappvin.

Ok, nå er det cirka seksti prosent av all vin som selges i Norge, en pappvin. Men, det er i påsken vi sleper med oss dunk etter dunk opp i fjellheimen eller ut på balkongen i byen. Derfor er det viktig med de riktige valgene. Her er noen tips.

Rødvin.

Østerisk rødvin er kanskje ikke det mest vanlige i Norge. Men, i blant så dukker det opp noe som får en til å åpne både øyne og munn. En sånn vin er Meinklang Burgenland Red.

Meinklang Red BiBMeinklang Burgenland Red 2013. Terningkast 6.

En biodynamisk- eller naturvin. Kjært barn har mange navn. Vinen er spontangjæret og ufiltrert. Noe som den røde fargen bærer preg av da den er litt grumset. Duften er herlig, med bær, urter og papir. Jo, den dufter litt papir som faktisk er helt nydelig. Vinen har en god fylde og smaken fortsetter med frukt, bra med syre og en god ettersmak. Meinklang Burgenland Red 2013 er en ung og frisk vin. Og det ment som noe riktig positivt. Passer bra sammen med lyst kjøtt. Vinen finnes både på flaske og som 3 liters bag in box. Meget godt kjøp.

Ikke en riktig påske uten minst en Italiener.

Il Rosso di Vespa BIB 3 literll Rosso di Vespa Terningkast 6

En ”anti passo” vin, fullstendig uten tørkede druer eller søt most. Så man kan vel kalle mange viner ”anti-passo” viner. Men, denne har en flott mørkerød farge, god duft av mørke bær, kirsebær og kanskje litt plommer. Smaken lever godt opp til duften med bær, kirsebær og noe krydret. En god og rimelig lang ettersmak. Denne passer sammen med de fleste pastaretter og gjerne sammen med pizza og i mange venners lag. Bra kjøp.

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna130912 Selezione BIB Roagna[2], Terningkast 6

Vi kommer ikke utenom Luca Roagna. En av mine absolutte favoritter. Uansett om man får hans ”naturviner” fra hans egne marker eller som denne, oppkjøpte druer fra andre vinbønder i Piemonte, er det alltid en fantastisk kvalitet på vinen hans. En nest inntil blålilla farge, en nydelig duft av bær og kirsebær. Smaken er fyldig med en veldig bra balansert syre og sødme. Jo, dette er et virkelig bra kjøp på boks. Og litt som poteten, den kan brukes til alt. Et virkelig godt kjøp.

MN Vino Tinto Terningkast 6mn_bib_negre

En herlig dyprød farge, nydelig duft av mørkfrukt. Smaken er rund og bløt, men frisk, med bra balansert syre. Nydelige bær i smaken og en riktig bra ettersmak. Dette er vinen til rødt kjøtt og ikke minst til den gode diskusjon rundt et bord med mange venner. Virkelig godt kjøp.

 

avanzadoEl Toro Avanzado Terningkast 6

Fin, dyp rød farge. God duft av fat og krydder og rått kjøtt. Ja, jeg vet det lyder litt teit med begrep som rått kjøtt, men jeg har ikke noen annen beskrivelse og den duften er sletts ikke dum. Smaken er rund og god med en virkelig fin munnfølelse. Den har en god smak av fat og moden frukt. En veldig bra balansert syre og sødme. En bra ettersmak med noe krydder.  Jo, denne ”avanserte oksen” lever bra opp til navnet sitt. Godt kjøp.

Hvitvin.

Ingen påske uten hvitvin i sola. Uansett om du er på fjellet, ved havet eller hjemme på trappa.

Og det er vin som vokser lenger nord. Nemlig i Tyskland. Vi begynner med en av Tysklands beste vinbønder, Markus Molitor.

58837-Markus-Molitor-Schiefer-Riesling-225h2Markus Molitor Schiefer Riesling Terningkast 6

En virkelig fin Mosel-vin, med en flott gulgrønn farge. En nydelig duft fersken og frukt. Smaken er preget av epler og sommereng. Fyldig fruktig og en god fedme. En utrolig ettersmak med noe søtlig frukt. Om man på død og liv må spise noe til denne vinen, så er det salat og ost, men for meg er dette en ekte kosevin. Så absolutt en av de beste i sitt segment. Denne vinen ligger helt greit i min handlekurv.

Wongraven-Morgenstern-2013Wongraven Morgenstern Riesling 2013 Terningkast 6

En tysker til, men med et norsk preg.

En fin gulgrønn farge. En klassisk, nydelig duft av epler og sitrus. Smaken har en god fylde, frisk med en elegant syre som kommer tydeligere frem mot slutten. En god og lang avslutning med et lekkert hint av eple. Denne vinen går fint sammen med både kyllingen og pinnekjøtt. Et riktig godt kjøp.

Mer nytelse i påsken, kommer i morgen. Da både i flaske og på papp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.