Hva inneholder ølet?

Bryggeri- og Drikkevareforeningen støtter kravet om innholdsmerking av alkohol. Mange norske bryggerier vil nå begynne å merke ølemballasjen med ingredienser og næringsinnhold, selv om de ikke er pålagt det.

– Folk har krav på å vite hva de spiser og drikker, sier direktør Petter Nome.

I ettermiddag kunngjorde den europeiske bryggeriforeningen, Brewers of Europe, at bryggerier over hele EU vil gå inn for det samme.

– Ølbryggere er stolte over ølet de brygger og råvarene de bruker. Vi ønsker at forbrukerne skal få bedre kunnskap om innholdet i øl og lære hvordan øl kan innpasses i en sunn og balansert livsstil. Da må folk ha mulighet til å sammenlikne ingredienser og næringshold i øl med andre drikker, både med og uten alkohol, sier generalsekretær Pierre Olivier Bergeron i Brewers of Europe.

Petter Nome
Petter Nome

Han viser til at moderne teknologi gjør det mulig å gi detaljert, skreddersydd informasjon, tilpasset forbrukernes egne behov. Informasjonen vil enten gis direkte på emballasjen eller online ved bruk av QR-koder.

Norge sluttet seg nylig til EUs matforordning, som krever at ingredienser og næringsinnhold oppgis på alle matvarer, men alkohol over 1,2 % er unntatt. EU-kommisjonen skal nå vurdere om også alkohol skal omfattes, med dette møter sterk motstand fra vin- og brennevinsindustrien.

– Hvis EU kommer til at merkekravet også skal omfatte alkohol, bør det også gjennomføres i Norge, sier Nome og understreker at et slikt pålegg må omfatte alle former for alkohol, ikke bare øl.

Fram til merking blir påbudt vil man likevel kunne lese om innholdet i stadig flere av de øltypene som produseres i Norge. Inntil videre vil det særlig være de store bryggeriene som gir slik informasjon, ettersom de mange småbryggeriene ikke har laboratorier som kan gi nøyaktige analyser av næringsinnhold.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.