Juleølet har kommet. Og det med så mange sorter at man nesten kan bli svimmel bare av å se hvor mange det er. Vinmonopolet har 201 og da tørr jeg nesten ikke å tenke på hvor mange varianter som kommer i butikk.
I år så har Vinmonopolet som sagt 201 ulike sorter juleøl. Og det er absolutt alle typer og varianter. På polets hjemmeside står det om de ulike sortene:
Lær om juleøl
I mange år var juleøl ensbetydende med mørkt, undergjæret øl som minner om bokkøl. Altså øl brygget etter tysk tradisjon. Slik er det ikke lenger. Med alle de nye bryggeriene i Norge har det dukket opp masse overgjæret juleøl. Dette er øl som kan ha litt mer fruktighet og kompleksitet, men variasjonene kan være enorme. Det lanseres mange nye merker, og vi ser enorm økning i utvalget de seinere årene. Det er også mye større bredde i kategorien i dag. Nå kommer juleølet i alle stiler – til og med IPA, wit og surøl.
Det klassiske valget
Vi har en lang og levende juleøltradisjon i Norge. Men det brygges også juleøl i mange andre land, som Belgia, Tyskland, Danmark og Italia.
Vanlig juleøl
De fleste juleøl er tydelig mørkere enn pils. Smaken minner om karamell, maltekstrakt og knekk, men uten at de er spesielt søte. Alkoholnivået ligger et sted mellom 5 og 8 prosent alkohol.
Sterke juleøl
Tungvekterne i juleølklassen har nærmere ti prosent alkohol, kanskje mer. Dette er fyldig og konsentrerte øl med mer sødme. De er veldig holdbare.
Uvanlig juleøl
Noen juleøl sprenger grenser eller skiller seg ut. Eksempler er øl tilsatt krydder eller lyse hveteøl og surøl.
Humlepreget
Humleblomsten gir bitterhet og spennende urte- og fruktpreg til ølet. Juleøl med tydelig humlearoma er ikke vanlig, men de finnes. Disse ølene er ikke egnet for lang lagring.
Gammelt juleøl
De fleste juleøl holder seg fint til neste jul. Utviklet juleøl legger på seg litt tørket frukt og flere forskjellige smaker.
Juleøl og mat
Til julemiddagen er vanlig juleøl det sikreste valget. Sterke og uvanlig juleøl passer bedre for seg selv eller til julekakene.
Visste du at..?
Juleøl var opprinnelig en hedensk tradisjon. Før i tida feiret man ikke jul; man drakk jul. Det handler om rituell minnedrikking av juleøl; først for de norrøne gudene og døde venner og slektninger, senere for Jesus Kristus og Jomfru Maria.
Alle juleølene finner du her.
Godt Drikke kommer med sin juløltest 11. November.
Kilde: Klippet og klistret fra Vinmonopolet.
Når kommer juleøltesten som skulle komme 11 nov?
Pga av reiser og sykdom, så er det smaking av juleøl nå i weekenden. Kommer etter det