Ukens rimelige viner, er alle laget på Gamay. En drue som jeg personlig mener var undervurdert i mange år. Kanskje for at den var enklere å ha med å gjøre enn for eksempel Pinot Noir.

Drua har eksistert i Frankrike siden 1300 tallet. Først i Côte d’Or senere til flere steder i Frankrike og da først og fremst i Beaujolais men også i Mâconnais og Loire.

Vinen som lages på Gamay, kjennetegnes ofte på sitt lave alkohol innhold og sin herlige letthet.

Les Volcans Gamay 2014 Frankrike, Auvergne. Pris kr. 134,90  89/100 poeng

For å si det først som sist, her er det veldig mye vin for pengene. Fargen er mørkrød, en herlig duft av mørke bær, urter og noe rått kjøtt. Ok, det lyder ikke særlig morsomt… men det er en herlig duft. Smaken er saftig, fyldig med en viss porsjon råskap som jeg elsker. Her finner man de samme mørke bærene og urtene som i duften. Fin tannin og en godt balansert syre sødme med en riktig god ettersmak. Til denne prisen? Løp og kjøp.

Louis Jadot Beaujolais Villages 2016 Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 154,90 Poeng 88/100

En vin som er full av sommer. Nydelig klar, rød farge. Her er det ekte duft av sommer, med rips og barndommens blomstereng. Litt underlig at man så ofte assosierer til barndommen når man lukter noe godt. Smaken lever fint opp til duften, med bær som kirsebær, litt urter og en smak av sommer. Denne går glimrende sammen med lyst kjøtt. Mektig godt kjøp.

Jean-Paul Brun Beaujolais Le Ronsay 2016 Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 154,70 Poeng 87/100

Det er som denne, en Beaujolais skal smake. Blålilla farge og en duft av sommer med blomster, urter og markjordbær. Starten er elegant. Som fløyel. Og akkurat som i duften, finner man igjen sommerblomstene. Og hint av urter. God fruktighet. Riktig bra ettersmak. Om man kjøler denne vinen til sånn cirka 16 grader og nyter den sammen med fisk, ja da er livet og sommeren virkelig verd å leve. En ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.