Jeg har aldri vært særlig glad i gresk vin. Blant mine naive fordommer, så har jeg vært overbevist om at all gresk vin var Retsina. En vin som man har laget i minst 2700 år, som om det skulle gjøre saken bedre.

Og det er her jeg møter meg selv og mine fordommer i døra. Visst er Retsina populær i Hellas. Men da jeg blindsmakte Vino Santo for en stund siden, ble jeg mektig overasket. Den vinen jeg hadde gitt den høyeste poengsummen var gresk. Og som om det ikke var nok, den var så langt fra Retsina som man bare kunne komme, og det på tross av at den var laget på en lokal greske druetype.

Gaia Wines.

Gaia Wines ble grunnlagt 1994 av Yiannis Paraskevopoulos og Leon Karatsalos og lager vin i Nemea, Peloponnese på fastlandet i tillegg til Santorini. Begge er de tilhenger av å bruke lokale druer, noe man må si de har hatt stor suksess med. Fra beskjedne 9400 flasker i 1994, til i dag da de lager over 350.000 flasker.

Gaia Vin Santo 2006. Hellas. Pris kr. 299,90 Poeng 94/100

En vin som er laget på den lokale drua Assyrtiko og som man stort sett finner på øya Santorini. Fargen er vanskelig å definere, men nærmest gyllenbrun. Den har en fantastisk duft som fyller hele rommet med tørket frukt, honning, melon og noe urter, når man åpner flasken. Det er nesten så man bare har lyst til å sitte og snuse. Smaken er fyldig med en fantastisk sødme. Men allikevel, føles den frisk. En smak som inneholder nøtter, honning, melon, tørket frukt og som er kanskje noe av det mest perfekte jeg har smakt når vi snakker om balanse mellom sødme og syre. Dette er en vin som går perfekt til visse oster og dessert. Bør serveres ved 16-17 grader. Det blir produsert cirka 2500 flasker pr år. Så om du skal ha den optimale dessertvinen til jul, så plukk den med deg nå. En ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.