I Italia har det vært brygget øl siden før Romertiden… så man kan vel egentlig ikke kalle Italia et av de nye øl-landene.

Det var grekerne som lærte romerne å brygge, og de kalte brygget sitt cerevisia, etter Ceres, jordbrukets gudinne, og vis, som er latin for styrke.

Men under den romerske republikk erstattet vinen ølet som den foretrukne alkoholdrikken. Øl ble etterhvert sett på som en drikk for barbarer, Tacitus skrev nedsettende om ølet som ble brygget av germanerne på den tiden. Så etterhvert hadde verken de gamle grekerne eller romerne sansen for øl. For dem var øl en barbarisk drikk.

Antikkens grekere klassifiserte vin som en tørr og varm substans, egenskaper som ble forbundet med det maskuline, mens øl ble knyttet til det kjølige og våte, som ble betraktet som feminint. Derfor unngikk grekerne øl, men var likevel imponert over ølets berusende egenskaper. Filosofen Aristoteles skrev at mens andre rusmidler fikk folk til å falle i alle retninger, falt de som hadde drukket øl alltid bakover.

Renessanse.

I dag, så har bryggerikunsten har fått sin renessanse også i Italia. Og en av de som brygger spennende og nyskapende øl, er det lille mikrobryggeriet Birra dell’Eremo i Assisi, Umbria. Getrude Salvatori Franchi startet bryggeriet i 2011 sammen med maken Enrico som brygger ølet. Han har bakgrunn innen landbruk og utdannelse fra CERB (Italian Brewing Research Center). Sammen med de andre i familien driver de bryggeriet. De jobber innenfor «Green Technology» hvilket innebærer at de anvender miljøvennlige metoder, alt fra glassflaskene til teknologien. De jobber innovativt, men med respekt for tradisjon og historie. Og de lager noe fantastisk øl.

Glaciale Imperial IPA. Italia, Umbria. Pris Kr. 95,90 50 Cl. Poeng 92/100

Egentlig hadde jeg begynt å bli litt lei IPA. Men dette er en fantastisk utgave av IPA. Så er det liksom sagt først som sist. Ølet er brygget med honning så derfor var jeg litt skeptisk. Som om dette skulle være en variant av italiensk mjød. Men, all skepsisen ble gjort til skamme. For det første, ølet har en vakker ravgul farge med et riktig flott beige skum. For det andre, duften er herlig. Her er det humle, blomster, krydder og små hint av honning. For å sitere den danske forfatteren Benny Andersen og hans Svantes viser, ”hvilken snerle duft.” Også til det viktigtigste. Smaken med sin malt og perfekte balanse mellom bitterhet og sødme. Fin fruktighet og en perfekt humle. En humle som ikke er for dominerende eller river kjeven av ledd.  En nydelig ettersmak. Jo, dette ølet passer glimrende til lyst kjøtt, men aller best er den å bare nyte. Meget bra kjøp!!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.