Hva skjer i vinmarkene?

15170194-green-wine-grapes-in-summer-in-the-rheingau-area-hesse-germanyJeg ringte litt rundt den 17.mai og spurte noen forskjellige vinbønder og svarene var stort sett de samme.

402902-rows-of-young-grapes-in-wineyards-of-southen-germany-region-rheinland-pfalz”Mye.”  Vinstokkene har vokst kraftig den siste måneden. Opptil tjue cm om dagen har de nye skuddene vokst.

-Og det betyr mye arbeide, ifølge Gerhard Gietz på Weingut Gietz i Rheingau.

-Kombinert med mye kjas og mas og frykt for å ikke ta et viktig skritt til riktig tid.  Så akkurat nå er det mange fjortentimers dager frem til midten av juli.

Helt konkret er de fleste vinbønder i gang med beskjæring av stokkene. Det betyr, fjerne alle overflødige skudd. En slitejobb, men også en intellektuell og intuitiv jobb. Mer enn 50% av de nye skuddene fjernes. Og spørsmålet er hele tiden, hvilke skudd og hvor mye?

-Alt er basert på den enkelte vinbonde og kjellermesters filosofi i følge kjellermester Bernd Kutschik på Kloster Eberbach.

-Hvordan vil jeg ha druene, hvor stor avkastning og hvilken kvalitet? Og det viktigste, hvordan vil jeg ha vinstokkene på lang sikt.

– Hver vinstokk er som mennesker, de behøver forskjellige tilnærminger for å vokse og trives.

Samtidig går alle vinbøndene, som bønder flest, og bekymrer seg for været. Om været ikke samarbeider, så kan alt arbeidet, alle timene de bruker i markene, være bortkastet.  Men uansett vær eller ikke vær. Etter beskjæringen av skuddene, så går de i gang med å binde opp stokkene, en selektiv fjerning av blader og drueklaser. Og igjen handler det om timing, metode og mengde. Og som før, alt er basert på kompetanse og intuisjon. Alt for å finne en kvalitet eller kvantitet som er den riktige.402885-panoramic-picture-of-rows-of-young-grapes-in-wineyards-of-southen-germany-region-rheinland-pfalz

-På tross av mange fysisk tunge fjortentimers dager, mange frustrerende utfordringer og en evig søken etter det perfekte. Så er det å være vinbonde det beste som finnes, avslutter Bernd Kutschik.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.