Kjært barn har mange navn. Så også druen Syrah eller Shiraz.

Mange trodde lenge at druene stammet fra byen Shiraz i Persia. Selv om jeg skulle ønske den hadde sitt utspring i 1001 natt, er den en krysning mellom Mondeuse Blanc og Dureza og er en ekte franskmann fra Rhône.

Vi kaller den syrah i Europa, Sør-Amerika og USA. I Canada, Australia og Sør-Afrika kalles den Shiraz.

I Frankrike dyrkes den første og fremst I Rhône og i regionen Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike. I land utenfor Europa, er det først og fremst Australia som må nevnes.

imagesNår Syrah smaker som best, smaker og lukter den av blomster og med alderen så kommer kompleksiteten og smak av sjokolade, lær og mørk frukt.  Australsk syrah er kraftigere enn de fleste andre mens smaken er mykere. Og tonene i smaken har litt mer lakris. Ofte har smaken mer frukt og bær.

Sør-afrikanerne har både den franske og australske varianten og smart nok kaller de den franske syrah og den australske shiraz.

Syrah er passer glimrende til lagring på grunn av stort innehold av tanniner.  De bedre årgangene kan lagres og utvikles i årevis.

Det sies at man ikke skal drikke de store syrah-vinene fra Rhône før tidligst 10 år etter høståret, mens mindre edle viner fra f.eks. Crozes-Hermitage og Saint-Joseph kan drikkes bare etter fem år. Syrah-viner som drikkes før de er fullt flaskemodne, kan smake djevelsk dårlig og surt og lukten er ikke hva man vil kalle særlig sexy.

I Australia og California blandes syrah ofte med cabernet sauvignon, noe som gir en bløtere og mer tilgjengelig vin.

 

imagesAv de beste Syrah vinene jeg har smakt, vil jeg begynne med en fra Australia.

Cape Mentelle Shiraz 2008. En vakker rød farge med en flott duft av bær, kirsebær og tre. Smaken kryddret, saftig og har en fantastisk lang og god avslutning.  På vinmonopolet har man i dag kun 2011 årgangen, som jeg ikke har smakt, men varenr er 4446101 og koster 220 kr.

Den neste jeg fant i smaksnotatene mine, er Crozes Hermitage 2008 Domaine du Colombier. En flott vin fra Rhône i Frankrike. Dessverre er det bare 2011 årgangen som er på polet nå, med varenr. 5045301 og koster 190 kroner.

Fargen er blårød, har en nydelig duft av bær og  krydder. Smaken er fantastisk med frukt en fantastisk balansert syre.

I samme slengen så vil jeg ta med en vin til fra Souhaut Syrah 2009 Hervé Souhaut. Som med de andre, er det bare 2011 årgangen som er på vinmonopolet, men varenr er 44997 og prisen er 200,- kroner.

syrah_vs_shirazDen har den samme vakre blårøde fargen som de andre, en nydelig duft av bær, blomster og fat? Smaker flott av bær og frukt. En helt eksepsjonell balansert syre. En lang, nydelig avslutning.

Godt Drikke vil komme med flere anmeldelser på syrah som finnes på polet nærmere høsten. Denne artikkelen var skrevet for å glede min gode kompis Gunnar Eriksen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.