Colmar

Hvor ofte spiser vi ferskvannsfisk? Ikke ofte? Tenkte vel det.

Det er jo nesten umulig å få kjøpt. Det er nesten grotesk at det er lettere å få kjøpt fisk fra Sri Lanka, Japan, Hellas og Vietnam enn å få kjøpt ei gjedde.

Det er jo nesten fascinerende at det er enklere å kjøpe ei gjedde hos en fiskehandler i Alsace enn i Valdres eller Lillestrøm. Hvorfor er vi så dårlige på å ta vare på de fantastiske råvarene vi har her i Norge? Så, derfor, på ren pur fanden. Her kommer en oppskrift på gjedde. Som jeg fikk den på en restaurant i Colmar Alsace.

Hecht auf Elsässer Art

Navnet er ikke et forsøk på å være morsom. Men, den het faktisk så. Som så mye i Alsace, så går det meste i fransk/tysk eller tysk/fransk.

Det du behøver til fire personer, er:

 • 1 pin fersk gjedde, 2-2,5 kg
 • 200 g sjalottløk
 • 150 g romtemperert smør
 • 5 dl kremfløte
 • 2 dl Riesling fra Alsace. Still resten i kjøleskapet. Skal brukes senere.
 • 1 bunt bladpersille
 • Salt og hvit pepper.

19417816-raw-fish-pike-and-greens-closeup-foodBegynn med å rense fisken. Så skal det saltes. Innvendig og utvendig før du dekker den til å stiller den inn i kjøleskapet.  Neste punkt på agendaen, her kom ordet agenda for det jeg liker smaken på ordet, men uansett, det neste vi gjør er å rense løkene og hakke den i små biter. Så blander vi smør, salt, pepper og løk. Bruk fingrene, de kan vaskes. Om du er litt fintfølende, går det bra med en gaffel også.

Sett nå ovnen på en 220-225 C . Ta ut gjedda igjen, legg den på den dype bakplaten og smør løksmøret tykt over på ryggen av gjedda. Still den inn i ovnen.  Pisk nå sammen fløte og vinen.  Nå tar du ut vinflasken fra kjøleskapet, setter inn den andre som du selvfølgelig har kjøpt. Heller deg opp et glass vin og nyer. I mellomtiden venter du ca i 15 minutter før du øser halvdelen av kremen over fisken med en stor skje. Nipper andektig til vinen og venter fem minutter til. Så øser du fra panna over fisken og fortsetter å bake fisken. Mens du nipper til vinen, har du fløteblandingen i panna og øse med korte mellomrom.  Når det har gått sånn ca. 40-45 minutter og fisken er nesten ferdig, så setter du den helt øverst i ovnen og setter på grillen. La den stå i fem minutter til før du tar den ut og legger den på et varmt fat.

Hakk opp bladpersillen. Fres opp panna og skrap løs de siste restene i panna. Om det er for lite veske, så tilsett vin eller fløte. Strø persillene over. Helt tilslutt, hell den opp i en sauseskål.

Jeg elsker nypoteter til dette her. Server gjerne en fersk salat også. Drikke? Jammen, dog. Du har jo satt en flaske vin i kjøleskapet. Eksakt samme Alsace Riesling som du lagde gjedda med.

 

10 KOMMENTARER

 1. Hei!
  Jeg har prøvd oppskriften din, og det ble et 100% vellykket måltid.
  I utgangspunktet var både kone og datter og jeg selv skeptisk på å spise gjedde. Tidligere har vi kun laget gjeddekaker. Men så hadde jeg fått en gjedde på seks kilo som vi fileterte og la i fryseren. Når jeg fant oppskriften din fra Alsace tenkte jeg at den vil jeg prøve. Jeg tok opp en kilos filet,og fulgte oppskriften til punkt og prikke, bortsett fra at jeg la til to fedd hvitløk og to chili. Det ble ikke et ok hverdagsmåltid. Det ble et førsteklasses måltid som kan serveres gjester på em høytidsdag! Vi hadde ikke tort å håpe at gjedde skulle smake så godt som dette. Og fasthet og struktur i gjeddekjøttet var av veldig god kvalitet. Og et glass hvitvin til måltidet gjorde måltidet perfekt. Dette var første,men ikke siste gang vi spiser gjeddefilet. Anbefales!
  Hilsen Jørgen Iversby, Sarpsborg

  • Hei
   Tusen takk for en kjempehyggelig tilbakemelding. Gleder meg veldig at oppskriften passet dere og ga dere en god opplevelse.
   Mange hilsen fra
   Vidar

 2. Hei
  Jeg vurderer å bruke oppskriften din i gourmetklubben vår. Men lurer på en ting.
  Skal den filteres eller tilberedes hel.
  Det er stor forskjell på det som ikke helt kommet fram i oppskriften.
  Kan man spise skinnet?

  Ellers ble jeg veldig fristet av oppskriften. Og agendaen med vinen greier vi godt.
  Hilsen Cecilie

  • Hei
   Jeg bruker hel gjedde. Skinnet kan spises, men jeg fjerner det når fisken ligger på min tallerken. Spørr meg ikke hvorfor, men jeg gjør det med all fisk. Lykke til og nyt vinen 😀
   Hilsen
   Vidar

 3. Takk for klargjørelsen. Det betyr at grillingen på slutten er mest for utseendet – for skinnet er på når du griller?

  Fiskemannen sa at beina var vanskelige å fjerne fra gjedda, men det er kanskje bare når den er rå?

  Beste hilsen Cecilie

  • Hei
   De er ikke vansklige å fjerne når fisken er tilberedt. Og ja, skinnet er på 🙂
   Med vennlig hilsen
   Vidar 🙂

 4. Hei!
  Takk for en fantastisk matopplevelse!
  Da jeg oppdaget en 2 kilos gjedde i fiskedisken til ICA på Linderud igår, var valget klart. Googlet litt, og traff din «Hecht auf Elsässer Art». Hmm. Spennende. Bevilget meg en Trimbach og satte igang i ettermiddag…Og nå, en time etter måltidet, må jeg bare si at det er den beste gjeddemiddagen jeg (vi) har spist (og jeg er fra Hedemarken og vant med ferskvannsfisk)! Til måltidet amandinepoteter, karvekålstuing og resten av Trimbachen. Innertier! Og best av alt, det ligger en kilo fisk i kjøleskapet som i morgen skal bli til gjeddekaker!

  • Glad at maten ble vellykket 🙂 Og det er en god kombinasjon med Trimbach. Gjeddekaker er riktig godt. Ble litt misunnelig der 😀

 5. Men eg går ut frå at du skrapar vekk fiskerista først (fiskerist = skjell på fiskeskinnet). Gjedder har jo store rist som er plagsamt å få i munnen. Eg bruker å omnsbake gjedde med lauk, gulrot, dill og persille, men så lang steiketid som i di oppskrift stussar eg på. Blir ikkje fisken veldig hard med så høg temperatur og lang steiketid?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.