Ch SaumurJeg har alltid vært svak for Loiredalen. Ikke bare for den fantastiske maten og vinene.

Også landskapet som ligger ved elven Loire. Det er et sjeldent vakkert, frodig landskap. Et landskap som både inneholder storslåtte borger og mer enn 300 slott, gamle landsbyer. Jeg mener det ikke er en tilfeldighet at det finnes på UNESCO sitt verdensarvområde. Og det beste, er å seile i mektige fem knop med kanalbåt på elva. Legge til der man vil. Og bare la tiden, vinen og elva flyte sakte .

14366451-vineyards-near-to-sancerre-in-the-loire-valleyMen, det var ikke UNESCO som oppdaget området først- På 1300 tallet og lenge etter det, så var Loire de franske kongenes rekreasjonsområde og ikke minst, byen Paris sitt spiskammer.

Hvis vi starter i vest ved Atlanterhavet så vil du allerede ved byen Nantes finne mange fine hvitviner, kalt Nantais – som regel med Muscadet-druen som utgangspunkt. Videre opp Loire finner  vi Anjou-Saumur, kanskje mest kjent for enkle roséviner, men også en helt grei hvit Anjou. De røde vinene i akkurat det område, er ikke spesielt morsomme. Så, hvorfor ikke bare holde seg til de hvite. Det finnes en håndfull strålende, søte hvite viner, produsert på druer i fra Aubance dalen og Layon dalen.

De beste rødvinene i Loire produseres i området Touraine ved Tours, der appelasjoner som Chinon, Bourgueil og St.-Nicolas-de-Bourgueil. En spesiell Chinonvin er nevnt i boken 100 Legendariske Viner, nemlig den legendariske Charles Joguets Clos de la Dioterie.

Når elva renner sørover.

Der hvor elva svinger sørover, etter å ha passert Orléans, blir vinen morsommere.  Etter å ha passert de mindre vinbyene Gien og Cosne kommer vi til Sancerre og Pouilly-Blanc-Fumée. Det finnes vel knapt et sted hvor man lager bedre hvitvin på Sauvignon Blanc. Tørre, komplekse hvitviner som er elsket over stort sett hele verden. Sancerre er et av de spennende AOC områdene. Med sine karakteristiske smak og eleganse. Byen som ligger rett ovenfor Sancerre ,er Pouilly-Fumé. De produserer samme type vin og etter min oppfatning, en nesten bedre vin enn naboen. Begge områdene produserer også en rødvin på Pinot Noir. En helt grei vin, men ikke mer enn det.

 

vingårder i sancerre
vingårder i sancerre

Om man skal drikke rødvin, kan det kanskje lønne seg å vente til man er  rundt Clermont Ferrand. Ved sideelva Allier er det en hyggelige vinproduksjon, Côte d’Auvegne med frisk Gamay rødvin og rosé. Rundt St.-Etienne, i den sørlige delen av Loire-elven, finner vi Côtes Roannaise med lett rødvin men med en viss karakter. Og i  Côtes de Forét er det Gamay druen som rår og  minner om Beaujolais.

Det er vel pent sagt når man sier at kjøkkenet ved Loire elva er allsidig. Den snirkler og snor seg fra Atlanterhavskysten, gjennom det sentrale Frankrike og sørover i rettening Lyon og Rhonedalen. Og der finnes det alt. Saltvannsfisk, ferskvannsfisk som ål og gjedde til vilt som hare og hjort. Her kan man oppleve de meste fantastiske retter av lam, gås, and eller okse og svin. Alle laget på en måte som bare de  lokale kan.  Det er ofte jeg ikke helt forstår de lokale menyene, men… Prøv dem gjerne, du  blir nesten aldri skuffet.

15419703-laval-mayenne-pays-de-la-loire-france--ancient-buildings-and-bridge-on-the-river-at-evening

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.