I de siste årene har det dukket opp et nytt uttrykk eller begrep. Naturvin. Hva ”naturvin” egentlig er, er egentlig vanskelig å finne ut av, da det ikke finnes noen enhetlig definisjon.
Noen tillater for eksempel svovel/sulfitt i vinene, noe som gjør at ”naturviner” havner tett på begrepet mange biodynamiske produsenter , eller andre små produsenter som også bestreber seg på å jobbe » naturlig » .
Naturlige viner, eller Vin Nature, er som sakt en relativt nytt innslag i vinens verden. Målet for de vinprodusentene som arbeider med denne metoden, er generelt å ha så liten innvirkning på fremstillingsprosessen som mulig. Det betyr på den annen side, at det er mye hardt arbeide. Druene høstes for hånd og ingen kjemiske plantevernmidler får benyttes i vingården. For eksempel mener de fleste av produsentene at du bare kan bruke naturlige, altså villgjær, funnet i vingården og i kjelleren , får brukes når druen gjærer til vin. Sammenlignet med øl, betyr det at de får et spontangjæret produkt. For holdbarhetens skyld, tillater de fleste av produsentene bruk av svovel. Dels den som kommer naturlig under gjæringsprosessen, men også tilsatt en begrenset mengde. Noen produsenter bruker ikke svovel i det heletatt, men de sliter med oksidert vin.
Naturlige viner, biodynamiske viner, økologiske viner – hva er forskjellen ?
Sammenlignet med biodynamiske- og økologiske viner, tar naturvin produsentene et skritt videre. De minimerer bruken av tradisjonelle tilsetningsstoffer og bruken av tradisjonelle produksjonsmetoder. Mange av produsentene kan også la være å filtrere vinen eller bruke eikesponer eller annen gjær enn den som finnes i drua eller vinkjelleren.
Et siste problem med de naturlige vinene, er at det ikke finnes noe kontrollorgan som man finner for økologiske vinene.
Godt Drikke vil komme tilbake til de naturlige vinene som finnes i Norge.
Tomlene opp for denne, Vidar! Naturvin er et veldig spennende tema. Selv om metoden er ny, mener man vel også at dette er en form for autentisk vin, at spontangjæringen er slik det må ha blitt gjort i riktig gamle dager? Pøs på med anbefalinger!
Tusen takk Hugo. Flere av produsentene går jo også helt tilbake til basic. Men, det viktigste er vel at vinen smaker bra 🙂
hei.
Har en venn som produserer naturvin. Vi har vært hos han og laget vin samt smakt på hans egen. Dette var en stor opplevelse. Har fått noen flasker av han og har prøvd å la vinen stå i flasken flere dager halvfull. Vinen ble bare bedre selv om den stod slik.
Naturvin er spennende og de som driver dette i Spania jobber tett sammen og er virkelig interesserte.
Vinen ble lagret på keramiske krukker og ikke på fat eller metallbeholdere.
Skal ned å hente min egen vin hos han nå i juni som vi satte i fjor. Blir spennende å se hvordan dette blir.
Spennende. Kommer du tilbake og forteller hvordan vinen din ble?
hei.
Har akkurat hentet vår naturvin og lagt på egen etikett. Vinen ble meget bra,men den er anbefalt å la ligge iro når vi har fått den hjem minimum 14 dager og aller helst 6 måneder før vi drikker den.
Den vi drakk igår var fruktig og alle var meget fornøyd med den. Ta bare kontakt om du vil ha en flaske for å teste.
wow. Så spennende. Skulle være kjempegøy å smake en «norsk» naturvin. Gratulerer Kjell 🙂
det bør la seg ordne.
Landet 18 flasker i Tromsø igår som nå finns på Senja 🙂
Gøy 🙂
[…] Naturvin: Målet for de vinprodusentene som arbeider med denne metoden, er generelt å ha så liten innvirkning på fremstillingsprosessen som mulig. Det betyr på den annen side, at det er mye hardt arbeide. Druene høstes for hånd og ingen kjemiske plantevernmidler får benyttes i vingården. For eksempel mener de fleste av produsentene at du bare kan bruke naturlige, altså villgjær, funnet i vingården og i kjelleren , får brukes når druen gjærer til vin. Sammenlignet med øl, betyr det at de får et spontangjæret produkt. For holdbarhetens skyld, tillater de fleste av produsentene bruk av svovel. Dels den som kommer naturlig under gjæringsprosessen, men også tilsatt en begrenset mengde. Noen produsenter bruker ikke svovel i det heletatt, men de sliter med oksidert vin. https://godtdrikke.net/hva-er-naturvin/ […]