Hofbräuhaus am Platzl. Verdens mest berømte øl-hall.

Hofbräuhaus am Platzl i München er en av verdens meste berømte ølhaller.

Hofbräuhaus bryggeri «Hoffbryggeriet», ble grunnlagt i 1597 av hertug Wilhelm V av Bayern som et besparingstiltak. Men også at Hertugen var irritert på at man hentet ølet som ble drukket i München , i Einbeck i Niedersachsen. I 1607 ble det bygget et nytt Hofbräuhaus på den plassen, Platzl, hvor det fortsatt ligger. Men det var først i 1828, etter en kongelig resolusjon av Ludvig den 1, av Bayern, at det ble tillatt å skjenke øl til allmenheten i lokalene. Og det var kanskje ikke så dumt, for det ble så populært at selve bryggeriet måtte flytte til nye lokaler i 1896 i bydelen Haidhausen. på grunn av plassmangel. Og selve Hofbräuhaus am Platzl ble bygd om og fikk det utseendet det har i dag.

Under revolusjonen i Bayern etter første verdenskrig, ble Sovjetstaten Bayern utropt i Hofbräuhaus. Men mer kjent er det vel at Hofbräuhaus var skueplassen for dannelsen av det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti (NSDAP) den 24. februar 1920, med Adolf Hitlers opplesning av nazistenes 25 punkter. Punkter som senere ble kraftig redusert da man ikke kunne ha med punkter som, retten til fritt å uttale sin mening også privat, Retten til fritt å trykke sin mening, med andre ord, avissensur, foreningsretten, retten til ikke å få sine brev lest av offentlige tjenestemenn eller posten, husundersøkelser uten fullmakt, statlig konfiskasjonsrett og begrensing av eiendomsretten. Altså at staten kunne konfiskere alt fra en bolig til et industrikonsern. Men, dette er en helt annen historie.

Under den 2. verdenskrigen, ble Hofbräuhaus ødelagt under de alliertes bombinger, og først 1958 var rekonstruksjonen ferdig og lokalene kunne igjen åpnes. Og fortsatt så selges HB Dunkel og Weiß, hveteøl, i literskrus eller femliters støvler. Akkurat som den gang da. Det kommer daglig mellom 35.000 og 40.000 mennesker innom Hofbräuhaus fra hele verden, så man kan vel si at det ikke er stedet man koser seg med en øl. Med andre ord, det blir for mye «In München steht ein Hofbräuhaus … oans, zwoa, g’suffa”

Øl-hager.

150960996-alter-wirt-Mo7p0qBc9a7Da ville jeg nok heller besøke en av Münchens mange øl-hager. En av mine favoritter er Alter Wirt in Ramersdorf som ble grunnlagt 1506, Fortsatt er det sånn at man kan sitte under de gamle kastanjetrærne og drikke sitt øl eller spise sin fisk og se på folk med lederhosen.

München har en rekke forskjellige firmaer som har øl-vandringer i byen. Man besøker da alt fra de store bryggeriene til mindre mikrobryggerier. Som regel avsluttes en sånn vandring i en av øl-hallene eller øl-hagene. Prisen varier noe. Alt fra en 150 til 250 kroner. Som regel innbefatter en sånn tur, transport, 3-4 glass øl og en engelsktalende guide.  Opplysninger om disse, kan du finne her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.