Høstens lam, er en begivenhet her i Norge. Mange fråtser i fårikål, men min mage sier nei til denne delikatessen.
Derfor går jeg som regel for noe lettere. Nemlig lammesadel. Og jeg må innrømme, det er for meg en av høstens høydepunkter. Jeg bruker oppskriften til Lise Finckenhagen. Dels for at den er relativt enkel, dels for at den smaker himmelsk.
Dette behøver du til 4 porsjoner
1 – 1,5 kg lammesadel
2 ss dijonsennep
1,5 dl loffsmuler
4 ss hakket bladpersille
4 ss revet parmesan
2 ss olivenolje
6 hvitløkfedd
et par kvister rosmarin eller timian
2 dl godt innkokt lammekraft
100 g smør
salt og kvernet pepper
olje og smør til steking
Sånn gjør du.
Bland loffsmulene med persille, parmesan og olivenolje. Kjør det gjerne sammen i en hurtigmikser for fine grønne smuler. Bruk en spiss skarp kniv og rut (snitt) opp fettet uten å skjære ned i kjøttet. Krydre kjøttet godt med salt og pepper på alle sider. Brun lammet med fettsiden ned i en varm stekepanne med litt olje. Fettet skal bli skikkelig gyllent og sprøtt. Legg i knuste hvitløkfedd og urtekvaster underveis og tilsett en god skje smør. Snu sadelen og la den få et minutt på den andre siden og.Løft kjøttet over i en passende ildfast form. La fettsiden ligge opp og slå stekefettet fra pannen over kjøttet. Stek videre i ovn ved 180 grader i cirka 15 minutter. Ta kjøttet ut av ovnen. Skru opp temperaturen til 200 grader. Pensle kjøttet på fettsiden med sennep og dryss over brødsmulene (eller trykk paneringen på kjøttet). Stek sadelen videre i cirka 5 minutter til paneringen blir sprø.La sadelen hvile i 15 minutter før servering.Brun smøret i en kasserolle til det blir gyllenbrunt med en «nøttaktig» duft. Bland sammen lammekraft og brunet smør. Tilsett gjerne kjøttsaften, hvitløk og urtene fra formen kjøttet er stekt i.Skjær filetene av beina og skjær kjøttet i pene skiver. Jeg serverer den med mandelpotet og høstens sopp. Himmelsk!
Vin.
Jeg velger meg Beaulieu Vineyard Napa Valley Cabernet Sauvignon. Det vil si, jeg ble tipset om vinen til min lammesadel. Og hvilket valg. Ren lykke. Navnet fikk vingården allerede i 1900 da franskmannen Georges de Latours kone, Fernande, første gangen var og så på landskapet som skulle bli deres vingård. Hun kalte det «beau lieu» eller på norsk “vakkert sted.” Rett etter kjøpte Georges de Latour vingården og kalte den Beaulieu Vineyard. Hans visjon var å skape vin som kunne konkurrere med sitt hjemlands viner. Og man må vel si at visjonen har blitt oppfylt.
Beaulieu Vineyard Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017. USA, California, Napa Valley. Pris kr. 409,90 Poeng 90/100
Druene er Cabernet Sauvignon 86%, Merlot 4%, Syrah 4%, Petite Sirah 3%, Touriga Nacional 3%. En flott mørkerød farge. Meget bra duft av mørke bær, sjokolade og fine hint av jord og kaffe. Meget bra fylde, frisk og med en herlig munnfølelse. Godt balansert syre og sødme. Lever riktig bra opp til duften. En lang og god ettersmak. Her er det mye vin for penga. Meget bra kjøp.
Det er vinfirma Treasury Wine Estates som har vinen i Norge. Og de har en rekke andre meget spennende viner, som Penfolds og ikke minst Matua. Nevnte jeg Treasury Wine Estates kommer til kommer på juletrefesten den 19 november? Billetter finner du her.