Gløgg er en viktig del av adventstiden. Det er vel ikke noe som er mer sosialt enn akkurat å sitte sammen, knaske nøtter, rosiner og mandler. Og ikke minst det å snakke og drikke gløgg.
Det å drikke krydret vin, er ikke noen ny oppfinnelse. Allerede for mer enn totusen år siden, tilsatte grekerne og romerne forskjellige krydderier i vinene. Enten av helsegrunner eller for å få en bedre smak. Mens ordet gløgg, kommer fra det svenske ”glödgat vin”. Et ord som ble brukt første gangen i 1609 og henviser til tilvirkningsmåten med å drukne en sukkerbit i konjakk som man så satte fyr på. Sukkeret smeltet og rant ned i vinen og ga den sødme.
I Skandinavia, og da først og fremst i Sverige, ble gløgg virkelig populært i begynnelsen av 1800 tallet. En drikk som ble drukket under den kalde årstiden. Ideen med gløgg som vinterdrikke, hadde de fått fra Tyskland. Svenskene hadde to varianter. Dels en vingløgg og dels en konjakkgløgg som også ble kalt julegløgg. De svenske vinhandlerne lagde sin egen gløgg med bilder av nisser og som kokte eller smakte på det rykende brygget. Selvfølgelig var noe som etter hvert ideen og ikke minst produktet, eksportert til Danmark og senere til Norge.
Så da er det kanskje ikke så rart at Hellstrøm samarbeider med svensker når han ønsket å lage en gløgg av topp kvalitet med røtter i nordiske tradisjoner. Hellstrøms gløgg er laget i samarbeid med den den lille gårdsvirksomheten og herregården Snälleröds, som ble etablert i Ljungbyhed i Skåne i 1792. Alle Snälleröds’ produkter er økologiske og laget fra bunnen av på tradisjonelt svensk vis – så også denne gløggen. Oppskriften har Hellstrøm utviklet i samarbeid med Eric Berntson, som i 1991 overtok over driften av Snälleröds.
Hellstrøm Gløgg Sverige, Skåne. Pris kr. 174,90
Klassisk gløgg laget på vin, krydder, kanel, kardemomme, appelsinskall, ingefær, nellik, vanilje, akasiehonning. Mørkrød med lite blått skjær på farge. Duft av jul med vin, Appelsin nellik og ingefær. Smaken er som duften lover med vin, sitrus og krydder. Frisk og fyldig med perfekt syre. God ettersmak. Passer sammen med venner som knasker mandler, nøtter og rosiner. Perfekt drikk i en mørk adventstid.