Arkeologiske utgravninger rundt Sloß Gobelsburg i Østerrike, viser at det har vært bosettinger der helt fra tidlig steinalder.

Men den første skriftlige dokumentasjonen, daterer seg helt tilbake til 1074 på en kontrakt til Azzo de Gobatsburich, Greve av Kuenring. De beholdt eiendommen frem til slutten av 1100 tallet da eiendommen ble brukt som medgift for den siste grevinnen Kuenring og vinmarker og slott ble overdratt til Felsberg-Falkenstein. På 1400 tallet var det den tyske keiseren fra familien Habsburg som igjen ga slottet som gave til en annen adelsfamilie. I årene mellom 1074 og 1740, var det hele 18. adelsfamilier som hadde eiendommen. Den siste var Freiherr Achaz Ehrenreich von Hohenfeld som hadde skaffet seg så stor spillegjelde at han ble tvungen til å selge hele moroa til klosteret i Zwettl som overtok både slott og spillegjeld. Nå var det ikke helt ulogisk å selge til klostret. De hadde driftet landet og vinmarkene helt siden 1137 etter en avtale med greven Hadmar I av Kuenring. Overtagelsen av markene og slottet, førte til at Gobelsburg ble det meste anerkjente vinslottet i Østerrike. Så anerkjent at selv paven og Vatikanet bare ville bruke vin fra Gobelsburg som messevin.

Nye tider.

Og sånn gikk dagene og årene helt frem til slutten av 1. verdenskrig. Da var festen på en måte over og slottet ble brukt som sommerleir for ungdommer i årene 1918 – 39. Under andre verdenskrig ble slottet brukt som fangeleir for franske krigsfanger og under okkupasjonen av Sovjet etter andre verdenskrig ble slottet brukt som måltavle av sovjetiske skyttere. Så da fader Bertrand Baumann overtok ledelsen av Schloss Gobelsburg 1958 etter okkupasjonen, var slottet stort sett bare ruiner. Sakte med sikkert, fikk han renovert slottet så da han ble abbed for for Stift Zwettl i 1980, så viste slottet seg igjen i all sin prakt.

Et av de viktigste grepene fader Bertrand Baumann gjorde, var å gjenopprette statusen for vinene på slottet. Først og fremst for å få penger til renovasjonen. I sann cisterciensiske tradisjon, introduserte fader Bertrand Pinot Noir til regionen og lagde «burgunder viner.» Og til manges forundring så skapte han noen helt fantastiske viner. Men, det var en annen spesialitet fra vingården som kanskje var det viktigste for fader Bertrand. Nemlig Gobelsburger Messwein. Altervinen som til og med ble brukt i Vatikanet. Og en vin som beviser at «naturvin» ikke akkurat er en ny oppfinnelse. Vin, som er en Grüner Veltliner ble nemlig laget etter strenge kirkelige forskrifter med forbud mot sprøyting av vinmarker, arbeid i vinmarkene og i kjelleren uten tilsatt gjær eller andre tilsetningsstoffer. Og det er kanskje ikke så rart at slottet ble og blir betraktet som en av Østerrikes beste vingårder.

Privat eie.

I januar 1996 ble Schloss Gobelsburg og hele boet overtatt av Willi Bründlmayer og Michael Moosbrugger på en langsiktig leieavtale. Og Michael Moosbrugger administrerer eiendom og vingård Schloss Gobelsburg i samme ånd og tradisjon som fader Bertrand. Og fortsatt så lager de noen helt fantastiske organiske viner.

Gobelsburger Urgestein Riesling 2019. Østerrike, Niederösterreich, Kamptal. Pris kr. 199,90 Poeng 91/100

Drua er Riesling. Lys gulgrønn farge. God duft av sitrus, grønne epler og med hint av blomster. Fyldig og fruktig på smak. God friskhet med en bra syre. Samme sitrus og epler som i duften. En lang og fruktig ettersmak. Lekker. En vin som passer bra sammen med sjømat. Glimrende til kos. En meget bra vin og et meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.