Vinlandet Bulgaria er en blandet opplevelse. Fra det helt fantastiske til at man nesten ikke kan kalle det vin.

Den Bulgarske vinhistorien går helt tilbake til Thrakernes tid, til 5000 f.kr. Og selv om grekerne hevdet noe annet, så hadde de en rik og spennende kultur. Thrakierne brakte med seg vinplanten fra Syria, slik at Bulgaria også kan skryte av å være en av de aller eldste vinnasjonene i verden. Og allerede 3500 år f.kr, hadde de utviklet avanserte metoder for vinproduksjon. Det vil si, lenge før romerne hadde en tanke på å erobre ”verden”.

Moderne tider.

I moderne tid, var Bulgaria helt frem til begynnelsen på 1980 tallet, verdens nest største vinproduserende land. Bulgaria hadde da en topp i sin vinproduksjon i begynnelsen av 1980 tallet, både med hensyn til kvalitet og kvantitet. Etter at kommunismen kollapset 1989, raste også vinproduksjonen. Og kvaliteten på de vinene som ble produsert, ble dårligere.

Fra midten av 1990 tallet, endret mye seg. De statlige eiendommene ble privatisert, både på godt og vondt da den bulgarske mafiaen fikk fingrene i mange av gårdene. Men mye bra skjedde også. Dels kom det inn mange investorer fra utlandet. Man benyttet seg av mange dyktige fagfolk fra Tyskland, Frankrike, Australia osv. Noe som førte til mye ny kunnskap og mye bra kvalitetsvin. I dag er produksjonsutstyret i de fleste vinkjellerne i god stand og den gode hygienen sikrer rene og sund vin.

Da Bulgaria ble et fullverdig medlem av EU, begynte en spennende tilpasningsprosess. Det er i stor grad de store pengeoverføringene fra EU som har gjort byggingen av nye, moderne vingårder mulig. Utfordringen for Bulgaria blir å få landets vinmarker opp på samme høye nivå. De naturlige forutsetningene ligger godt til rette, og med hjelp av EU-midler blir gamle vinmarker renovert og mange nye beplantet.

Klima.

Bulgaria ligger på samme breddegrad som Sør Frankrike og Midt Italia. Med andre ord, de har et kontinentalt klima. Noe som sørger for at de lange, varme sommerene gir druene en optimal modning. Donau i nord og Svartehavet i øst og virker modererende på klimaet. Med andre ord, svalt om sommeren og varmende om vinteren.

Druer

Nesten halvparten av Bulgarias vinareal er beplantet med internasjonale druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, og det eksperimenteres med nye varianter som Pinot Noir og Syrah. Men heldigvis dyrkes det de lokale druetypene. Og da i særdleshet druene Mauvrud, Melnik, Gamza, Rubin og Misket. Druer som kan gi meget gode viner.

De bulgarske vinlovene er i dag tilpasset EU etter det mønsteret vi kjenner fra blant annet Frankrike og Italia. Kvalitetsvin inndeles i to kategorier, GADO og GAO. I tillegg finnes regional vin og bordvin.

Bessa Enira Reserva 2014 Bulgaria, Thracian Valley. Pris kr 269,90 Poeng 89/100

Jeg smakte denne vinen, samme årgang for tre år siden. Og den har fortsatt å utvikle seg. Druene er Syrah 28%, Cabernet Sauvignon 17%, Petit Verdot 35%, Merlot 20%. Mørkerød på fargen. God duft av mørk frukt, plommer og hint av tørka frukt. Smaken er rund og bløt. Fin fylde meget bra balansert syre og sødme. Følger duften med sin frukt. Bra tannin. Lang og god ettersmak. Passer fint sammen med kraftige gryter. Meget godt kjøp.

Kilde: Vinmonopolet, Oxford vinleksikon. Egne notater.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.