Trodde du Norge var det eneste landet med rare alkohollover? Og trodde du vi er det eneste landet med en innbitt avholdsbevegelse? Da må du tro om igjen.

Den franske alkoholloven, Loi Évin fra 1991, oppkalt etter Mitterand regjeringens sosialminister Claude Evin, håndheves på den mest bisarre måte. Godt bakket opp av den franske avholdsbevegelsen ANPAA, Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie. Loven forbyr reklame for vin og all annen form for alkohol. Og den forbyr også all rosende omtale av alkohol.

ANPAA har som sin fremste oppgave og passe på at ingen bryter denne loven. Skjer det, blir det slept for retten. Som for eksempel da Le Parisien hadde en artikkel om champagne og omtalte enkelte av vinene i positive vendinger. Avisen ble dømt til å betale en større bot. Også Bordeauxs vinkomité, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), ble dratt for domstolen da de hadde en kampanje de kalte «Portraits de Vignerons» , portretter av vinprodusenter. På plakater og små webfilmer kunne man se de smilende vinbøndene med et glass vin i handen. Og det fikk begeret til å renne over for ANPAA. Den gangen tapte de i retten.

Ballonger i Rhône

Det siste som får ANPAA til å rase, er en reklameplakat fra Rhône-dalens vinorganisasjon, Inter Rhône som slår et slag for distriktets rødvin. Da det ikke er tillatt å vise vinglass eller flasker i reklame fikk organisasjonen den smarte idéen å vise en mann, der flyr avsted med en rød ballong. På fransk betyr ballong det samme som på norsk, men det kan også bety et lite glass vin. Men, det verste er kanskje at tegningen ledsages av ordene «Au gout de la vie», eller på godt norsk, «en smak for livet». ANPAA har selvsagt anlagt sak mot denne uhyrligheten og det forventes dom i begynnelsen av 2015.

Forbudt på etikett

De fleste franske vinprodusentene samt vinhandlere vil selvfølgelig ha denne loven skrota. Men, ANPAA sin 1500 medarbeider jobber steinhardt for å få loven skjerpet. For øyeblikket prøver de å påvirke politikerne til å forby omtale av vin på nettet. Med andre ord, blogger som Godt Drikke ville føre en trist tilværelse i Frankrike. Som noe helt nytt, forlanger også ANPAA at ”nytelsesord” på vinetikettene skal forbys. Om de får gehør hos den franske regjeringen betyr det at ord som Cuvée Plaisir, Cuvée fornøyelse, ord som ikke er helt uvanlig på franske vinetiketter, blir forbudt. Hva man skal gjøre med det gamle slottet i Château le Plaisir i Rhône, vet jeg ikke.

I følge Wine-Searcher, blir det heller ikke tillatt å skrive om mat som passer sammen med vinen. Det kunne jo føre til en nytelse av vin… Nei, det skal ikke være lett å selge landbruksprodukter i Frankrike.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.