I harmoni med naturen

Av Kristin Alsvik.

Frank Faust unngår sprøytemidler og tilsetningsstoffer ved å ta tiden til hjelp – og naturen gir tilbake i form av en leskende og delikat riesling, som etter en prisnedsettelse i januar gir deg enda mer vin for pengene.

– Alt handler om naturen, sier Frank Faust.

Bærekraftig vinproduksjon og respekt for naturen er grunnpilarene i alt han foretar seg, både i vinmarkene og i kjelleren.

– Vi er fullstendig avhengige av det naturen gir oss, og det er derfor helt essensielt at vi skjøtter den godt. Jeg jobber med naturen – ikke mot den – og det lønner seg. Naturen gir tilbake når den blir behandlet med omhu.

Verdens beste hvitvinsdrue?

Riesling-druen har en fantastisk evne til å gjenspeile området den er dyrket i, for eksempel i form av mineralpreg, og mange mener derfor at den er verdens beste hvitvinsdrue. Og selv om druen i dag dyrkes over hele verden, kommer man ikke unna at det faktum at den trives ekstra godt i sine hjemlige trakter i den verdensberømte vinregionen Rheingau, som er et av de eldste vinproduserende områdene i Tyskland.

Weingut Faust ble etablert for over 130 år siden, og har dermed dype røtter i regionen. Vingården ligger i den lille landsbyen Martinsthal i de solfylte,

Panorama, vinmarkbratte skråningene av fjellet Taurus, med fantastisk utsikt over Rhinen, som flyter forbi litt lenger nede.

faustOrdet ”Gravel” i vinens navn spiller på det grusholdige jordsmonnet i vinmarken den kommer fra, som sammen med perfekte solforhold sørger for at den får moden frukt, flott friskhet og en nydelig mineralitet. Faust Riesling Gravel trocken 2013 gjenspeiler dermed både Riesling- druens kompleksitet og området den dyrkes i, og selv om vinen er helt tørr har den likevel en flott fruktsødme som gjør den veldig lett å like.

– Naturen gir oss alt vi trenger

Frank jobber 100 prosent økologisk, og bruker dermed verken sprøytemidler eller annet humbug verken i vinmarkene eller i kjelleren.

– Vinen lages i vinmarkene – i kjelleren gjør vi så lite som mulig. Vi sørger for å gi druene god nok tid til å modnes mens de ennå henger på vinrankene, og på samme måte tar vi tiden til hjelp i kjelleren. Da trenger vi ingen kunstige tilsetningsstoffer. Naturen gir oss alt vi trenger for å lage god vin, forklarer Frank.

Fraværet av sprøytemidler sørger for at blomster og urter spirer og gror mellom vinrankene, hvor de bidrar til å gi næring til vinplantene.

– Vi har et ansvar for å ta vare på naturen, både i dag og med tanke på kommende generasjoner. Vi ønsker derfor å leve og jobbe på en måte som respekterer naturressursene vi har blitt gitt, og det håper vi at også kan inspirere andre. Det er med stor glede vi ser at folk blir stadig mer opptatt av økologisk og bærekraftig mat og vin. Men vi har fortsatt en lang vei å gå – foreløpig er vi en av kun to økologiske vinprodusenter i dette området, forteller Frank.

Det tradisjonelle og det moderne

Frank er en mann med stor lidenskap for både vinmarker og druer, og det merkes i vinen, som er ren og tydelig med et flott jordsmonnspreg og en imponerende kompleksitet.

Det samme kommer til uttrykk i de små symbolene i Fausts logo. Vinbladet og druen representerer vinmarken og selve vinen, sommerfuglen står for de økologiske prinsippene, og sneglen symboliserer det tradisjonsrike. Samtidig har etiketten et stilrent og moderne uttrykk som gjenspeiler hvordan den tradisjonelle forankringen i Franks tilnærming til vinproduksjon også suppleres med moderne kunnskap og teknologi når det kan øke vinkvaliteten ytterligere.

vinmarkPrisgunstig vin til enda lavere pris

Du får fortsatt utrolig mye vin for pengene når du kjøper tysk riesling sammenlignet med vin fra mange andre populære vinområder, hvor prisene har skutt i været de siste årene. Til alt overmål ble prisen på Fausts eminente bidrag på dette området faktisk nylig satt med ti prosent, så nå er det virkelig ingen grunn til å nøle om du ennå ikke har hoppet på rieslingbølgen!

Vinen er lys grønngul på farge og har en ren, sval og aromatisk duft av sitrus og grønne og gule epler med en flott mineralitet og et hint av blomster og krydder. Den er rik og balansert med god smaksdybde og ungdommelig friskhet, og har en elegant og konsentrert smak av sitrus og saftige gule epler, som rundes av i en lang og mineralpreget finish.

Faust Riesling Gravel trocken 2013 er en svært allsidig matvin, og går som hånd i hanske til alle typer sjømat, ikke minst fet fisk og sushi. Den takler generelt sett også veldig godt annen krydret og smaksrik mat fra det asiatiske kjøkken, gjerne med et litt syrlig tilsnitt som matcher sitrusaromaene i vinen. Vinen er også ypperlig følge til ulike typer salater og retter med lyst kjøtt, eller bare som en forfriskende aperitiff.

Godt drikke kommer tilbake med smaksnotater.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.