Finnes det noe mer norsk enn fårikål? Det gjør det sikkert, men jeg vet ikke riktig hva det skulle være.

For å promotere fårikal innstiftet Opplysningskontoret for kjøtt fårikålens dag i 1997. Kontorets reklame- og informasjonsvirksomhet omfatter også den fiktive foreningen «Fårikålens venner». Så la oss bare glemme det og spise fårikål når høsten kommer og lysten faller over oss.

Første gangen man skrev om fårikål, så var det ikke fårikål men gåsikål, eller som det står i ”Fuldstændig Norsk Kogebog” av Karen Dorothea Bang fra 1835, «Nedlagt Gaas i Hvidkaal» I følge Henry Notaker, Norges ledende kokebokhistorier, så var årsaken til at man skiftet fra gås til får, tilgangen på råvarer. Han mener også at fårikålen oppstod i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk.

Uansett opphav, så er fårikål godt. Og veldig enkelt å lage.

INGREDIENSER
  • 2 ¼ kg  fårikålkjøtt
  • 2 ¼ kg  hodekål
  • 6 ts  hel pepper
  • 3 ts  salt
  • 4 ½ dl  vann
Fremgangsmåte.
  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryta. Husk nå at kjøttete legges  nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. Du kan også bruke tuppen av en nylonstrømpe, men for all del, vask den godt først.
  3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Mørt er det når det løsner fra benet, det tar ca. 2 timer.

Og det var det. Om du vil bruke øl istedenfor vann, så bruk halvdelen lyst øl og halvdelen mørkt øl som for eksempel bayer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter. Ikke glem den gode samtalen. Det er halve nytelsen med et etegilde en kald høstkveld.

Og hva drikker man til denne moroa?

Det klassiske er jo øl og akevitt. Personlig liker jeg en riktig god pils til eller et annet lyst øl som for eksempel Ceriux Rubia, et spennende øl fra Rijoa som Godt Drikke har tidligere omtalt.

Om vi ser på vin, så skal det for min del være en riesling fra Tyskland eller en grüner veltliner fra Østerrike. Problemet er ikke kjøttet, men kålen som krever en del friskhet og syre. Min foretrukne er Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken 2012/2013. Ellers har man jo Meinklang Grüner Veltliner 2013/2014 i bag in box som jeg synes er glimrende og verd vært øre.

Men så har vi det som går til alt. Musserende vin. Og akkurat som poteten, så passer Champagne glimrende til fårikål. Jeg vil da trekke frem en av mine gamle favoritter, Champagne Palmer Brut Réserve. Og den er ikke dyrere enn at man kan unne seg en flaske en gang i blant. Ellers vil jeg si at det også går glimrende med en del cremanter og cavaer.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.