Det er en myte at du blir fet av øl.

For noen år siden, skrev Godt Drikke at ølmage er en myte. Flere studier viser samme resultat som den gang. Blant annet en studie utført ved universitet i København, viser at den berømte ølmagen er en myte, og at det er godterier og inaktivitet som fører til økt omkrets av midjen.

Ølmage er en myte

– Folk som drikker mye øl er gjerne glad i mye og kaloririk mat. Derfor blir de fetere. Øl er mindre fetende enn vin og det riktige valget for dem som er redde for å legge på seg, sa Professor Arne Astrup ved Landbohøjskolen, Universitet i København, til avisen Ekstra Bladet for noen år siden.

Også en britisk og tsjekkisk studie konkluderer med at det er: ”usannsynlig at midjefett og forhøyet kroppsvekt kan kobles til øldrikking”.
900 menn og 1 000 kvinner var med på undersøkelsen i Tsjekkia. De ble veid og målt og ble spurt om drikkevaner, hvor mye de drakk og hva de drakk. De ble også spurt om hvor mye de trente, hvor mye de spiste samt hva de spiste og om de røykte. På den måten kunne samtlige grunner for overvekt tas med i betraktning.
Forskerne fant blant annet ut at mennenes øl konsum ikke kunne assosieres med Body Mass Index (BMI) – det fantes ingen link mellom overvekt og øl konsum hos menn. Det var heller ingen sammenheng mellom øl konsum og midjefett (WHR) hos verken menn eller kvinner.
Forskerne fant også en såkalt invers assosiasjon mellom kvinnenes øl konsum og kroppsvekt. Det tyder på at kvinner som drikker mye øl er tynne, mens kvinner som drikker lite øl er tykke. Forskerne fant ikke ut hva årsaken til dette kunne være.

Vin er mer fetende.

Vin er mer fetende enn øl.  Faktum er at en øl om dagen kun utgjør 3,5 prosent av anbefalt daglig kaloriinntak. En desiliter øl inneholder bare 39 kalorier. Det er mindre enn lettmelk og langt mindre enn for eksempel rødvin.

Kaloritabeller

For noen år siden, utførte Bryggeriforeningen en spørreundersøkelse om hvilket drikke nordmenn trodde inneholdt flest kalorier.

Brus med sukker
Energidrikk
Pils/bayer (4,7 vol. %)
Rødvin
Hvitvin
Alkoholfritt øl
Appelsinjuice
Husholdningssaft, utblandet
Helmelk
Brus uten sukker
Lettmelk
Skummet melk

Spørreundersøkelse for Bryggeri- og drikkevareforeningen ble utført av YouGov i mars 2014

Den virkelige tabellen ser slik ut:

Rødvin (70 kalorier)
Hvitvin (67 kalorier)
Helmelk (66 kalorier)
Energidrikk (58 kalorier)
Lettmelk (46 kalorier)
Appelsinjuice (43 kalorier)
Husholdningssaft, utblandet (42 kalorier)
Brus med sukker (40 kalorier)
Pils/bayer 4,7 vol. % (39 kalorier)
Skummet melk (33 kalorier)
Alkoholfritt øl (18 kalorier)
Brus uten sukker (0 kalorier)

Så er det ikke en dl. øl som gjør deg feit, men alt det andre man stopper i seg ved siden av. Men uansett, alt i moderate mengder. For drikker du to halvlitere med øl, så tilsvarer det 390 kalorier. Og det er jo lett hendt at man en hyggelige aften får både to og tre halvlitere. Og de legger seg rundt magen. En annen sak er at for mye alkohol skader deg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.