Jul og julebordsesongen står for døra. I vår lille serie om drikke til julematen, har vi nå kommet til juletorsken og lutefisken.

Torsk.

Torsken har en mild smak med litt fett fra smørsausen. I gamle dager så lo svensker og dansker av oss ”naive” nordmenn som drakk rødvin til torsken, men rødvin passer glimrende til. Best er det å finne en vin som er frisk, lett og med lite tannin. Personlig velger jeg en beaujolais . Min favoritt er da Jean-Paul Brun Beaujolais Le Ronsay 2016. Rimelig i pris og danser ypperlig sammen med torsken. Ser vi på hvitvin, vil jeg nok ha enten en tysk Weissburgunder eller en Chardonnay. Av Weißburgunder, velger jeg meg Gut Hermannsberg Weiss Burg 2016. Frisk og tørr og ikke minst, rimelig på pris. Vin på Chardonnay, så er utvalget gigantisk, men jeg tror nok jeg vil ha Lamblin Petit Chablis 2016.

Øl til torsk.

Her skal det helst være et friskt og fruktig øl. Gjerne en Blonde eller et hveteøl. Og her finnes der enorme mengder å velge i mellom. Det er bare å ta en tur innom ditt lokale supermarked eller vinmonopol.

Alkoholfritt så er det eplemost som gjelder.

Lutefisk.

Lutefisk er kanskje en av de mest tradisjonsrike rettene vi har i Norge. Den er feit, salt med aldri så liten sødme i seg. Så om vi ser på vin først så er det noen alternativer. En tørr, tysk riesling fungerer som regel veldig bra. Mitt valg vil være Rings Freinsheim Riesling Trocken 2016. Weingut Rings er så absolutt en av mine favoritt produsenter og denne vinen har en bra fylde og friskhet. Og ikke minst, man behøver ikke å belåne huset for å kjøpe den. Et annet alternativ som aldri er feil, er en musserende vin. Selv om man kan slå på stort og velge seg en champagne, så vil jeg aller helst ha en godsak fra Jura. Nemlig Ganevat Crémant du Jura Nature Non dosé. Frisk, med fin frukt og en bra fylde.

Øl.

For meg er det hveteøl det handler om. Men, om du synes jula handler om juleøl, så kan en mørk juleøl fungere glimrende.

Av alkoholfritt så kan jeg tenke meg eplemost eller en alkoholfri hveteøl.

Foto: God Fisk.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.