Kan man drikke noe annet enn juleøl og akevitt til julematen?

De fleste av oss velger nok det som vi alltid har drukket til jul og julematen. Men, om vi tørr å gå utenfor de faste rammene og velger det som vi pleier og velger noe helt annet? Her er noen forslag på drikke til julemat.

Ribbe og svinestek.

Fett og litt søtlig smak. Her bør man prøve noe fruktig og friskt. Det tradisjonelle er øl og lys akevitt. Skal man ha rødvin, så tenker jeg en vin fra Valpolicella. Forslaget mitt er en amarone eller en ripasso og da er Capitel San Rocco Valpolicella Superiore Ripasso 2012 et utmerket valg. Om man skal bruke hvitvin, så kan man drikke musserende vin til og hvorfor ikke en cava. Torelló Special Editon Reserva Brut 2010. Ellers så er en frisk og tørr riesling saken. Faust Riesling Gravel Trocken 2013. Om vi skal prøve oss på et annet øl enn juleøl, så er trippel et spennende valg. Ægir Magni Trippel danser bra sammen med ribba.

Pinnekjøtt.pinnekjott

Det vanlige er juleøl og fatlagret norsk akevitt. Og det er jo riktig godt. Men, her går en tørr tysk riesling minst like bra, om ikke bedre, sammen med maten. Både Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2011 og en rimeligere Faust Riesling Gravel Trocken 2013 glimrende sammen med pinnekjøttet. Om jeg skulle drikke noe annet en juleøl til, så ville jeg nok bruke Mack Brown Ale.

Torsk.

Juletorsken er mild på smak og har litt fett fra smør eller sausen. Så jeg vil aller helst drikke en lett og saftig rødvin til. En Beaujolais til en rimelige penge går bra her. Duboeuf Beaujolais Village 2012. Hvitvin skal være en chardonnay. Chablis eller en Petit Chablis og så hvorfor ikke en Ch. de Chemilly Petit Chablis 2013 som er virkelig prisverd. Om jeg drikker en øl til, så skal det helst være en hveteøl. Mack Witbier er min foretrukne.

wittmannriesling 1Lutefisken.

Retten med tilbehør er feit, salt og søtlig og øl og akevitt passer glimrende til. Om man skal ha noe annet, så fungerer en tørr riesling bra til. Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2011 går bra her. Øl til lutefisk bør være bokkøl eller juleøl.

Om man ikke vil prøve nytt drikke akkurat julaften, så finnes det sikkert andre dager man kan skaffe seg nye opplevelser på. Så lykke til og bånn appetitt, som vi gutta sier.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.