Det å ”Drikka jol”

0

imagesI FØLGE VINMONOPOLET, ER DET I ÅR, FLERE JULEØL ENN NOEN SINNE.

På polet er  det 25 norske samt et utall utenlandske juleøl. Både Kinn og Atna kommer med nye juleøl, i tillegg til at Ringnes lanserer sin nye Imperial Polaris som et juleøl. Hvor mange som kommer i butikk, har jeg ikke klart å finne ut av, men det er en anselig mengde.

Mye godt å glede seg til med andre ord. En anmeldelse av noen av disse, vil komme litt senere, når ”godt drikkes” eminente øl-panel har testet en rekke av disse bryggene.

Forøvrig har juleøl en lang tradisjon i Norge, Den første kjente teksten om juleøl, er Haraldskvedet fra år 900.  Der står det: «Ute på havet vil kongen drikke jol og ta opp Freys lek. Det å ”Drikka jol” var noe man gjorde til vinterfesten, eller jolablot, da man images-2feiret solas tilbakekomst. Og det skulle gjøres med godt, sterkt øl. Rent faktisk var det påbudt ved lov og brygge øl til jul. Minimum tre naboer skulle samles og ha med seg en bestemt mengde øl til felleskapet. Og så drakk mann til ære for Odin og Frøy. Dette var en viktig sak, ellers kunne man risikere at sola ikke kom tilbake. Senere, når Norge ble kristnet, var det strenge straffer for å ikke brygge øl.  Brygget du ikke juleøl tre år på rad, tok kirken halve gården og resten stakk kongen av med. Som vanlig dukket prestene opp til felleskapet. Og de skulle drikke øl, og dersom folk ikke ble fulle var det et tegn på at ølet ikke var sterkt nok. Det brakte skam over bonden. Øllet var da forhekset.Så, husk å brygge øl i tide… eller finn din nærmeste forhandler.

images-3

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.