Hadde det ikke vært for noen prøyssiske politikere, en gjeng straffanger og ideen om mønsterbruk en gang på slutten av 1800 tallet, ville vi kanskje ikke hatt en av Tysklands beste vingårder.

Når en mann som ”Regierungspräsident des preußischen Regierungsbezirks Koblenz, Joseph Anton Friedrich August Freiherr von Hövel,” beslutter i 1899 å grunnlegge et mønsterbruk av en vingård, så er det akkurat det som skjer. Ideen var at gården skulle undervise og hjelpe andre vinbønder i området med ny teknikk og utvikle distriktets vinindustri. 1901 ble gården grunnlagt med det imponerende navnet Königlich-Preußische Weinbaudomäne Niederhausen-Schloßböckelheim, men først i 1903 ble de første vinstokkene satt. Og det etter at de 30 ha markene var gjort i stand av straffanger. Så i 1907, kom den aller første vinen.

Gut Hermannsberg.

1998 ble gården privatisert og skiftet navn til Gutsverwaltung Niedernhausen Schloßböckelheim, men det var først da de nåværende eierne, Dr. Christine Dinse og bankmannen Jens Reidel,  kjøpte gården i 2009, at den fikk navnet Gut Hermannsberg. Etter at de beplantet markene med riesling og Pinot Blanc, tidligere hadde det vært en salig blanding av alt fra Pinot Noir, Merlot og riesling, ble de relativt raskt medlem av VDP, foreningen for tyske” Grand Cru” gårder. Og hurtig fikk de rykte på seg for å lage noen fantastiske viner.

Markene som gården er i besittelse av, er:

Niederhäuser
Hermannsberg (Monopollage. Det vil si at de eier hele ”lage”)
Steinberg
Kertz
Schlossböckelheimer
Kupfergrube
Felsenberg
Traiser
Bastei
Altenbamberger
Rotenberg

Alle markene er ”Grosse Lage”. Noe som betyr at alle markene er klassifisert som det beste man kan oppnå.

På polet

På Vinmonopolet finner man en 12- 13 av de forskjellige vinene fra Gut Hermannsberg. Og de fleste er et funn for pengene.

Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2015. Tyskland, Nahe. Pris kr. 369,00 Poeng 93/100

En vin fra det legendariske vinåret 2015. Strågul på fargen med et aldri så lite grønt skjær. En fantastisk duft av vinbergsfersken, sitrus med hint av det spennende, lille udefinerbare. Smaken er tørr, men med flott fylde og fruktighet. Perfekt balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. En vin som passer perfekt til lyst kjøtt og lykkelige stunder. Meget bra kjøp. En vin som vil utvikle seg de neste 15-16 årene.

Gut Hermannsberg Steinterrassen Riesling Trocken 2014. Tyskland, Nahe. Pris kr. 299,- Poeng 92/100

Fin gulgrønn farge. Herlig frisk duft av sitrus, epler og et aldri så lite hint av blomst. Smaken er frisk, tørr og med en god fylde. Lever flott opp til duften med en perfekt balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Passer bra til alle former for skalldyr og til kos. Løp og kjøp.

Gut Hermannsberg Vom Schiefer 2015. Tyskland, Nahe. Pris kr. 249,90 Poeng 90/100

En 100% riesling. Gulgrønn på fargen. Riktig frisk og ung duft av sitrus, epler og det lille udefinerbare som dufter herlig. Smaken er tørr, frisk med bra fylde. Lever flott opp til duften med en elegant, frisk ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt. Et meget bra kjøp!!

Gut Hermannsberg Riesling Kabinett 2015. Tyskland, Nahe. Pris kr. 199,- Poeng 90/100

Fin gyllen farge. Flott duft av vinbergsfersken, søte epler og små hint av blomstereng. Smaken er fyldig, frisk med bra sødme. Lever fint opp til duften. Perfekt balanse. En riktig bra ettersmak. Kan balansere ost men best til kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.