Canada er kanskje ikke det første landet man tenker på når man snakker om vin.

Som europeer flest, forestiller man seg et land med store skoger og kulde. Men faktisk finnes det områder man dyrker vin. Først og fremst i den sørlige delen av British Columbia, nærmere bestemt Okanagan Valley og Similkameendalen.  I Ontario er de mest kjente områdene ved Eriesjøen og Prince Edward County.

Litt historie

Det har blitt dyrket vin i Canada i mer enn 200 år. De første resultatene med importerte europeiske druestokker, var kanskje ikke så vellykket. Det var Ikke før de begynte å dyrke de lokale artene Vitis labrusca og Vitis riparia sammen med ulike hybrider, at det ble litt ”schwung” på dyrkingen.

Men det var først på slutten av 1970 tallet at man begynte å dyrke noe som lignet kvalitet. En av de viktigste grunnene var at man fant ut at kvaliteten på Vitis vinifera ble kraftig forbedret med mindre avlinger. Noe som man i dag tar som en selvfølge. Også i 1988 skjedde noen smått revolusjonerende saker med vinmarkedet: det ble inngått frihandelsavtale med USA, Vintners Quality Alliance-standaren (VQA) ble stiftet og samtidig ble mange av vinstokkene skiftet ut sammen med et oppgraderingsprogram. Noe som skapte ny livskraft i den canadiske vinindustrien. Og det er en utvikling som har gitt bedre og mer nyanserte viner.

«Cellared in Canada»

Mye av den vinen som blir produsert i Canada, blir produsert av  pre-fermenterte druer og most av druer, dyrket i andre land. I 2009 ble kritikken kraftig mot merkingen av «Cellared in Canada» etikettene. Og de ”ekte” vinprodusentene har gjentatte ganger krevd en stopp for praksisen uten at de har riktig nådd frem.

Canadisk vin i Norge.

Den siste tiden, har det kommet noe canadiske viner på Vinmonopolet. Det er først og fremst vinfirma Vinarius som importerer. Og for en som ikke har hatt noe særlig kontakt med canadisk vin før, må jeg si at det er en veldig positiv opplelvelse.

Lock & Worth Cabernet Franc 2015. Canada, British Columbia. Pris kr. 289,- Poeng 88/100

Fin mørkerød farge. Bra duft av røde bær som jordbær, fine hint av urter og paprika. Smaken er stram og konsentrert i formen. God fylde med en riktig bra balansert syre og sødme. Elegant ettersmak. En vin som passer glimrende sammen med storvilt. En riktig positiv opplevelse og et meget bra kjøp.

Nichol Nate’s Vineyard Syrah 2014. Canada, British Columbia. Pris Kr. 269,- Poeng 88/100

Flott rubinrød farge. Duft av solbær med hint av urter og blomst. Smaken er fruktig og fyldig med en god munnfølelse. Lever fint opp til duften med sine bær og urter. Riktig bra syre og sødme. Lang ettersmak. En vin som vil passe bra til vilt og venner. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.