De beste vinene 2014.

Godt Drikke har vært så heldig å få smake en rekke forskjellige viner i løpet av året. Noen er fantastiske, noe er bra og noen er mindre bra.

Her er noe av det bedre som er smakt i løpet av 2014.

Rødvin.

Chateau Musar Red 2007 94 poeng.

Først som sist, hvilken fantastisk vin. Med sin dype, varme brunrøde farge, med sin frukt, fiken, dadler og krydder føles den som opplevelse i seg selv. Smaken er fyldig, god syre og sødme. Den oppleves saftig og har en herlig fruktighet. Veldig lang ettersmak. Her behøver jeg ikke en gang å si at det er et veldig godt kjøp. Gleder meg til å smake denne vinen igjen om ni, ti år. Og jeg vil undres om den fortsatt passer fantastisk sammen med lam.

Occhipinti Il Frappato 2011 92 poeng.

En klar, lys rubinrød farge. En god duft av jordbær og en anelse fersken. Smaken lever opp til duften med sine røde bær, sin fruktighet og godt balansert syre. Lang ettersmak som er virkelig nydelig. Bestill den i dag. Et virkelig godt kjøp.

Felton Road Pinot Noir 2012 92 poeng.

En vakker rubinrød farge. Dufter av røde bær og kirsebær. Smaken er konsentrert, frukt og en utrolig flott syre. En lang ettersmak. Denne vinen er som skapt for høsten med vilt, kalv og sopp man plukker selv. Et virkelig bra kjøp.

Roagna Barbaresco Pajé 2008 91 poeng

Hvilken farge og hvilken duft. Vil man bruke en del hundrelapper på vin, så er det denne. Mørkrød farge som blinker som rubiner i glasset. Duften er krydret med frukt og hint av trøffel og tørket frukt. Smaken er så utrolig elegant. Stram, godt anslag, syre som er eksakt som den skal være. Ettersmaken er lang og god. Vinen kan så absolutt drikkes nå, men, den kan også lagres de neste ti, tolv årene. Som sagt, vil du bruke 419 kroner på en vin, så er det denne. Den er rent faktisk verdt vært øre.

Tenuta la Volta Cabutto Barolo La Volta 2009. 91 poeng.

Kan man si at en farge er varmt rød? Så er denne vinen nydelig, varmt rød. Duften er kompleks, med blomstereng, krydder og lær. Smaken er fyldig, som fløyel mot ganen. Med en syre som er fantastisk balansert. Smaker av mørke bær, krydder og noe som jeg ikke helt klarer å definere, men som smaker veldig bra. En veldig lang og behagelig ettersmak. Dette er en barolovin som man bare drømmer om.

Den er helt klart drikkemoden nå, men, om du vil, kan den lagres i de neste 7-8 årene.

Hochar Pere et Fils 2007 91 poeng.

En rubinrød farge, en spennende duft med petroleum, moden frukt, mørke bær. Smaken lever på mange måter opp til duften med sine mørke bær, en fantastisk balanse mellom syre og sødme. Vinen har en lang, krydrete ettersmak. Et virkelig godt kjøp.

Genium Celler Ecológic 2007 90 poeng.

En nydelig opplevelse fra Catalonia. Fargen er rubinrød. En bra duft av eikefat, bær og en anelse frukt. Smaken er stor med en flott syre. Frukt og bær med en lang avslutning. En vin som kan nytes alene eller sammen med lam, storfe eller vilt som elg og hjort. Virkelig godt kjøp.

Ch. la Nerthe 2007 Frankrike. 90 poeng.

Det ironiske er at denne fantastiske vinen er mye billigere i Norge enn i mange andre land. Vinen har en fantastisk mørk rubinrød farge. Duften er som en flott Châteauneuf-du-Pape skal være. Men en rik duft av bær, krydder og sommereng. Smaken har en lett krydret start, så kommer en fantastisk frukt, syre, sødme og en fuktighet som kjeler med ganen. Jeg har ikke noe annet uttrykk enn ”fuktighet”, for det er det det er. Ettersmaken er lang og veldig behagelig. Jeg vil bruke den vilt og lam. Og bare for å nyte en melankolsk aften. Dette er en vin som vil holde i noen år til, men den kan så absolutt nytes nå. Dette er virkelig en løp og kjøp vin. Og dette var vinen som fortalte meg at vin ikke bare er vin.

Hvitvin.

Her har det vært så utrolig mange wow opplevelser dette året, så det er bare å begynne på toppen av lykken… æh… listen,

Berg Schlossberg Auslese Goldkapsel 2010 96 poeng.

2010 årgangen er den beste årgangen for Riesling i moderne tid. Om det har vært en bedre årgang noensinne, vites ikke, men det må ha vært veldig lenge siden i såfall. Georg Breuers auslese er et klassisk eksempel på hvordan man kan få ut maksimalt av et potensiale- Når man åpner flaske, heller noen dråper i glasset fylles rommet av en duft av fersken, honning og sitrusfrukter. Når man får samlet seg av denne fantastiske duftopplevelse og smaker på vinen så opplever man en konsentrasjon av smak og renhet av syre og sødme. Og smaken bevares i munnen lenge, lenge. Dette er den absolutt beste auslesen jeg noen sinne har smakt. Den kan nytes nå eller spares til tippoldebarnas bryllup.

Korrell Riesling vom Rotliegenden 2012 92 poeng.

Fargen er lys strågul. Nydelig duft av sitrus, blomster og fersken. Smaken er lett fruktig, en fin sødme. En lang, tørr ettersmak. Passer glimrende til sushi. Et virkelig godt kjøp.

Chavy-Chouet Meursault Clos des Corvées de Citeau 2012 92 poeng

Fargen er vakker gulgrønn. Duften fyller nesen med litt fat, sitrus og grønne epler. Smaken lever vakkert med duften med sine epler og sitrus. Men, det finnes også en god fedme, en virkelig godt balansert syre med en lang god ettersmak. Dette er et virkelig godt kjøp. Og når du først er på polet, ta med to og la den ene ligge noen år. Dette er en vin som vil utvikle seg mer i årene som kommer

Genium Celler Ximenis 2010, Catalonia, Spania 91 poeng.

Jeg vet ikke hva de gjør med vinene sine hos Genium Celler. Men noe magisk er det. Fargen er strågul. Nydelig duft av fersken og solmoden frukt. Smaken er frisk med god fylde. Masser av moden frukt og en helt herlig balansert syre. En lang, nydelig ettersmak. Dette er en vin til nytelse samt at den går riktig bra sammen med kveite og annen fisk. Løp og kjøp.

Laxas Albariño 2012. Spania 91 poeng.

En vin som er helt fantastisk. Vinen kommer fra Bodegas As Laxas, i Galicia, Rias Baixas Spania. Fargen på vinen er gulgrønn. Først var jeg litt skeptisk, da duften ikke kom frem før etter et lite øyeblikk i glasset. Men, når duften først var der, så fylte den nesen med en elegant duft av epler, mineraler og ennå mer frukt. Og så smaken. Om duften er elegant, så er ikke smaken noe mindre elegant. En fyldig, god start. En tett på perfekt syre og ikke minst så var den lange fruktige ettersmaken verd pengene.

Horst Sauer Escherndorfer Lump Riesling Kabinett Trocken 2012 90 poeng

Med sin vakre strågule farge, den behagelige duften av epler og noe sitrus og med sin tørre friske smak av epler og en anelse sitrus, kan jeg forstå hvorfor den vant “Deutschen Riesling Cup 2013”.

Musserende vin og pappvin vil bli presentert 28 desember.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.