Har du spekulert på hvilken vin man mener i amerikanske filmer når de spør om man vil ha en Chardonnay? Vel, det kan være en vin fra Burgund. Det er de som ”skapte” Chardonnay.

Det har vært dyrket vin i Burgund helt siden romertiden. Frem til den franske revolusjonen var det kriken og adelen som eide all vinmarken i Burgund. Men, etter at jorden ble frigitt og fordelt blant bøndene, har Burgund blitt et herlig lappeteppe av marker som er fordelt på kryss og tvers. Noe som i og for seg var Napoleon sin skyld, da han besluttet at alle søsken skal arve likt. Og ingen steder ble det tatt mer bokstavelig enn i akkurat Burgund der markene ble delt i like parseller generasjon etter generasjon. Noen eiendommer er blitt så små at det kan stå en enkelt rad med vinstokker. Og det er også derfor man ikke finner noen gårder som er like store som i f.eks Bordeaux.

I dag så dyrkes noen av verdens beste røde og hvite viner i Burgund. Blant de fremste hvitvinsområdene, finner vi først og fremst Chablis som er det området folk flest kjenner til. Men, sør for byen Beaune, i Côte de Beaune, finnes noen av verdens mest berømte hvite vinregioner, og som produsere Chardonnay viner i en helt annen stil enn i Chablis. Gjerne med klare preg av eikefat lagring. Områdets dyreste og mest berømte hvite viner, kommer fra appelationen Montrachet og som bare er 7 hektar og er delt inn på en rekke forskjellige produsenter. De små landsbyene Puligny og Chassagne er plassert på hver sin side av de syv hektarene, og kalles derfor Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Begge disse landsbyene, og i landsbyen Meursault, produserer klassisk hvit burgunder i flere prisklasser under betegnelsen Montrachet.

Chablis.

chablis landsbyChablis-distriktet, som er et av de nordligste i Frankrike. Druene har derfor problemer med å bli helt modne. Vinene fra Chablis skiller seg vesentlig fra andre hvitviner fra Burgund. De er alltid tørre, er lyse og uten det minste hint av tropiske frukter. Chablis er alltid laget på Chardonnay.

Chablis ligger bare 30 km. sør for Champagne, hvor forøvrig Chardonnay er nesten udrikkelig, om det ikke var for at de ble brukt til musserende vin.

De beste vinene i Chablis kommer fra 7 Grands Crus vingårder, som alle ligger i sørvestvendte skråninger og derfor får alle solen, som nå engang kommer i området. Det samme gjelder for de beste Primiers Crus markene, men så går det bokstavelig talt, nedoverbakke. Vanlig Chablis kommer fra de markene som ikke får like mye sol som de beste markene – så druene blir meget grønnere, hvor mye grønnere de blir, avhenger av været. Likevel, selv de lavest rangerte vinene er dyre. Først og fremst for at det ikke dyrkes så mye Chablis, og så lenge det står Chablis på etiketten, så vinen er verdifull. Nå skal det sies at de beste Grands Cru- og Premiere Cru vinene er verd pengene.

Klassifikasjoner i Chablis.

 • Chablis Grands Crus – 7 marker.
 • Chablis Premiers Crus
 • Chablis
 • Petit Chablis

Druer i Chablis

Chardonnay

Kjente produsenter:

 • Domaine Vincent Dauvissat
 • Domaine Francois Raveneau

Noen av de andre hvitvins områdene i Burgund.

Mâconnais

Taille_à_queue_du_MâconnaisHerfra kommer de enkleste hvite vinene i Burgund. Vinbøndene i området har siden slutten av 1990 tallet jobbet hardt på å forbedre kvaliteten på vinene sine, noe som også merkes. Men, fortsatt kan man finne virkelige prisverd vin herfra.

De beste vinene kommer fra

 • Mâcon Villages, spesielt da fra La Roche Vineuse, Lugny, Milly-Lamartine og Uchizy.
 • St Véran.
 • Pouilly Vinzelles og Pouilly Loché..
 • Viré Clessé.
 • Pouilly Fuissé

Côte Chalonnaise

Noen av vinene fra Côte Chalonnaise er produsert for å kunne lagres lenge, men, det er mange spennende viner til en mye billigere penge som er beregnet på å drikke i løpet av to, tre år. De beste hvite vinene kommer fra :

 • Bouzeron her lages kun vin på Aligoté druen
 • Rully – De best vingårdene innkluderer Clos St Jacques, Gresigny, La Pucelle, Rabourcé.
 • Montagny – Beste 1er crus er Les Coères, Les Jardins.

Côte de Beaune

cote de beauneDette er kjerneområdet for hvit burgunder med sine tre store landsbyer, Meursault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Her har klassifiseringssystem virkelig kommet til sin rett.

På de flateste markene, vil vinene bli klassifisert som Bourgogne Blanc: Der hvor skråningene begynner får vinene navn etter landsbyen og i selve skråningen er de fineste vingårdene, hvis viner vil bli tappet for seg, er klassifisert som Premier Cru, f.eks Meursault Charmes eller Grand Cru, f.eks Le Montrachet.

Hvite viner produsert som AOC Bourgogne utgjør den store andelen av Burgund viner. Disse nytes best i løpet tre år eller så, og er svært rimelig i forhold til sine ”finere” kolleger.

Meursault

Mersault vinene er vanligvis veldig velsmakende Selv om området er betydelig større enn sine sørlige naboer, Chassagne og Puligny, har Meursault ingen Grand Crus. Dens tre beste Premier Crus, Les Perrieres, Les Genevrières og Les Charmes – produsere noen av regionens største hvitviner. De er runde, kraftige og aldrer svært bra. Spesielt Perrieres kan produsere noen viner av Grand Cru kvalitet, et faktum som ofte gjenspeiles i prisen.

Mange av vingårdene under Premier Cru, bedre kjent som «landsby» viner, er også vel verdt å se på. Mange av vinbøndene lager sine viner selv, noe som sjelden skjer i Puligny eller Chassagne. Slike viner kan være merket med ‘lieu-dit’ vingården navn, men i mindre type, sammen med Meursault navnet.

Premier Cru Meursault bør drikkes i alderen 5 til 15 år, selv om de kan vare enda lenger. Landsbyvinene er vanligvis på sitt beste mellom 3 til 10 år.

Chassagne-Montrachet

Når det kommer til verdens største hvite viner, ligger de på grensen mellom Chassagne og Puligny . Det hevdes at det er et x som markerer stedet og er skatten ved enden av regnbuen. Bare på noen få hundre meter, ligge fem fantastiske Grand Crus, tre av dem er i Chassagne.

Både Montrachet og Bâtard Montrachet er delt mellom Chassagne og Puligny. Den velduftende, veldig fine og sjeldne Criots-UnknownBâtard-Montrachet derimot, ligger helt innenfor Chassagne grenser. Grand Cru vinene har sine egne appellasjonene, noe som er grunnen til at verken Chassagne eller Puligny navnene ikke vises på etiketten.

Til tross for et vell av svært god Premier Crus, er de ikke like bra eller berømte, som Meursault og Puligny. Grand Cru vinene bør ikke åpnes før i 8 års alder og kan vare i 20 år eller mer. Premier Crus er på sitt beste fra 5 til 15 år; landsbyvinene i 3-8 år.

Puligny-Montrachet

Klemt mellom det større Chassagne og Meursault, produserer Puligny viner som er bedre enn noen i Côte d’Or, viner med eleganse og fantastisk konsentrasjon. De er veldig annerledes Meursault: mer raffinert og delikat, og mindre rike. Omdømmet til Puligny-Montrachet er basert på de fire Grand Cru vinene. Mange mener til og med at Montrachet er den største hvitvin i verden. Og på sitt beste har de en intensitet, kompleksitet og eleganse som gjør at man lurer på hvordan en slik vin kunne være laget av bare druer.

Det luksuriøse Chevalier-Montrachet er ikke fullt bra, ikke det at de er dårlige på noen som helst måte, de er sannsynligvis den nest beste i verden. Bare marginalt mindre imponerende, og heller mer konsekvente enn Montrachet.

En rekke fantastiske Premier Cru vinmarker med Grand Cru kvalitet, finnes i gangavstand fra hverandre. Fylt til randen med smak og intensitet, Le Cailleret og Les Pucelles, som begge ligger over veien fra Le Montrachet, er førsteklasses kandidater, sammen med Les Demoiselles, Les Combettes og Folatières.

Kilde: Les Appellations d’Origine Contrôlée de Bourgogne og Oxford Vinleksikon.

 

2 KOMMENTARER

 1. Fant denne bloggen din for noen dager siden og skjønner det er mye å lære her. Takk for at du sprer kunnskapen!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.