Chablis er det nordligste distriktet i vinregionen Burgund i Frankrike. Vinstokkene plantet rundt byen Chablis, noe øst før Auxerre, er nesten utelukkende av sorten Chardonnay, en av verdens mest anerkjente hvitvinsdruer.
Norge handler så mye Chablis, så målt i antall liter per capita, så er det vi som drikker mest Chablis i verden. Så da er det kanskje ikke så rart at den lille byen Chablis har Norge som et av sine fremste eksport markeder.
Helt siden tidlig 2000-tallet har nordmenn elsket viner fra Chablis. Landsbyen som ligger cirka halvannen times kjøretur sør for Paris. Det er kanskje ikke så rart at nordmenn har et kjærlighetsforhold til Chablis.
Klimaet i Chablis er kontinentalt. Det betyr at det er ganske kjølig på kveldene og nettene når innhøstings-sesongen nærmer seg. Det gir druer med høyt syreinnhold når de er modne for å plukkes. Det merkes i alle vinene fra Chablis. De er gjennomgående deilig friske. Vinene herfra passer som hånd i hanske til norsk mat.
Domaine Laroche
Og det er i denne landsbyen at Domaine Laroche har sin opprinnelse. Allerde i 1850, kjøpte Jean-Victor Laroche sin første vinmark i Chablis, men.. han var jo ganske tidlig ute, for det var ikke før i 1967 at det faktisk var noen som livnærte seg av å lage Chablis alene. Det var også det året Michel Laroche overtok 6 hektar vinmark og startet med å bygge opp merkevaren Laroche. Et varemerke som skulle bli synonymt med området Chablis. I de første mange årene skulle det gå veldig bra for Michel Laroche. Han hadde høy kvalitet og merkevaren hans vokste og vokste og… Men ting skulle snu, dramatisk for Laroche familen. Kvaliteten på vinen sank i takt med at merkevaren Laroche vokste. . Domaine Laroche hadde siden 2003 blitt stor også utenfor Chablis sine grenser, med vineiendommer i Sør-Frankrike og Sør-Afrika. Men i 2009 var det bråstopp. Det var grenser for hva en mann kunne få til på lånte penger og solgte familiebedriften Domaine Laroche til Jeanjean. Jeanjean er et stort merkevareselskap med over 1000 hektar i sin portefølje. Man kan jo selvfølgelig diskutere om det er bra eller dårlig at et så stort selskap overtar en vingård, men fra å være et slott med vokseverk med en stemme som styrte alt, ble tonen nå å skulle bruke ord som samarbeid og team. Alt skulle bygges inn i bedriftskulturen. Ny ledelse kom på plass med ansettelse av nye nøkkelpersoner i produksjonen. Domaine Laroche skulle ta små steg mot å bli en selvstendig bedrift samtidig som det var en av Frankrike mest kjente vinmerkevarer. Og ikke nok med det, vinene skulle også bli økologiske. Fokuset var tilbake på det enkle i alle ledd. Domaine Laroche dyrker sin egen identitet gjennom hardt teamarbeid, sunne vinmarker og fokus på viner med stedegen profil. En av de andre måtene å få til det, var å kvitte seg med skrukorkene. Michel Laroche var en av dem som tidlig på 2000 tallet reise verden rundt og fortalte at skrukork var fremtiden og den eneste løsningen. Naturkork var ut og prestisjevinene til Laroche fikk skrukork! En sannhet ble skapt og det tok nærmere 14 år før det skulle snu igjen. Domaine Laroche gjeninnfører naturkork på sin prestisjeviner og kastet en sannhet fra Michel Laroche praktisk talt over bord. Og i dag er Domaine Laroche igjen den kvalitetsgården den en gang var.
Laroche St. Martin Chablis
En av mine absolutte favoritter, er Laroche St. Martin Chablis. Vinen er en cuvee og kommer fra noen av de beste markene til Domaine Laroche. St. Martin er skytshelgen for Chablis. Opprinnelig var han en en romersk kavalerioffiser som konverterte til kristendommen. Han levde som en ydmyk munk før han ble den litt mindre ydmyke biskopen av Tours. Etter sin død ble han gravlagt i klostret i Marmoutier i Tours. Men da bøllene fra nord kom i år 877, ble hans relikvier og ikke minst hans berømte kappe, flyttet til Chablis. Det var allerede den gangen kjent at vikingene ikke var så glad i ”Kvite Krist.” I noen tiår ble relikviene fra St. Martin holdt Obédiencerie. Og det er visstnok bønnen og denne helgen som gjør vinen fra Chablis så bra. Uansett, en av mine favoritter er Laroche St. Martin Chablis. Og vinen fra Domaine Laroche blir å smake på festivalen i Tromsø den 9. april. Billetter får du her.
Kilde: Vinofil, Det er knapt noen som vet så mye Laroche som Svein «Vinofil» Lindin. Wikipedia, Oxford Vinleksikon.