Tromsø er ikke et U-land når vi snakker om vin og mat. Rent faktisk har Tromsø utviklet seg til en gourmet hovedstad de siste ti årene. Med en rekke spennende restauranter og utrolig mange dyktige mennesker.
Når folk fra New York kan ringe og reservere bord på et av byens spisesteder og det eneste de har tenkt å gjøre i Norge er å spise i Tromsø, sier det ikke så lite. Og når Bille Spence, New Zealands grand old man innen vin, tar turen for å lage wine makers dinner på Bardus, så er det en bekreftelse på hvor langt Tromsø har kommet som en by som er verd å besøke når det handler om kvalitet på gode mat og vinopplevelser.
Bill Spence.
Historien om Bill Spence og vin, er nesten en litterær klassiker. Far og sønn krangler, sønnen forlater hjemmet for å velge sin egen vei. Dette skjedde for mer en femti år siden og i dag er sønnen synonymt med New Zealandsk vin og Sauvignon Blanc.
Man kan vel nesten si at brødrene Bill og Ross Spence hadde New Zealand-vin i årene da de føddes. Deres bestefar grunnla en vingård i Auckland 1918. Deres far fulgte i hans fotspor og fortsatte med tradisjonelle NZ viner. Problemet oppsto da sønnene trodde de kunne lage noe spesielt, noe mer raffinert enn den vanlige vinen som landsmennene deres drakk. Ross, den eldste av de to, meldte seg inn i Fresno State universitet i California for å studere ønologi. Bill studerte ønologi ved New Zealands Massey University. Da de kom hjem, sprengfulle av ideer og ny kunnskap, ble pappa forbannet. Og beskjeden var klar.
“He told us it was his way or the highway” fortalte Bill Spence til Godt Drikke en gang. Så vi tok «the highway» fortalte Bill Spence med et flir.
Tragedien var at Bill og Ross Spence ikke hadde kontakt med sin far etter bruddet. Men, noe de selvfølgelig ikke visste da, var at det også la grunnlaget for en hel nasjon som vinland.
Den første vinmarken.
Med hjelp fra sin mor og bestemor, fikk brødrene kjøpt en vinlisens, som var svindyrt i New Zealand på den tiden og noen få hektar land samt et lite skur i West Auckland hvor de laget de første vinene sine.
De første årene var fylt av eksperimenter med mange forskjellige druer. Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc. Det var storebror Ross som hadde «funnet» Sauvignon Blanc i USA.
-Det var nesten et sjokk første gangen vi smakte vinen vår. Den hadde alt, aroma av stikkelsbær, hylleblomster og så hadde den en intens god smak og ikke minst en perfekt syre. Og vi visste det var den drua vi ville satse på, fortalte Bill
Ikke en umiddelbar suksess.
Men det var ikke det samme som at vinen ble en suksess i New Zealand. Det meste av vinen som ble drukket på New Zealand ble importert fra Australia. Og New Zealenderne var temmelig skeptisk til den nye drua. Bill og Ross fikk besøk av Robert Mondavi som tipset dem om å kalle vinen Fumè, et velkjent navn og samlebetegnelse og folk kjøpte vinen deres. Men det var ikke det brødrene ville.
-For å være tro mot det vi jobbet med, gikk vi tilbake til navnet Sauvignon Blanc, men nå visste folk hva for vin det var.
Matua.
I 1974 startet de Matua. Vinfirma med Maorimasken som de hadde fått i gave av Maorien. Og som de er de eneste har lov å bruke masken som logo på flaskene sine. Resten er vel egentlig historie. Brødrene satte New Zealand på verdens vinkart og Sauvignon Blanc er synonymt med New Zealand.
I 2000 ble Matua solgt til Beringer Blass Wine Estates, det som senere ble Treasury Wine Estates, på grunn av familieproblemer hos en av partnerne i firma. Men Bill Spence ble igjen som daglig leder i 9 år før han ga seg. Men, pensjonstilværelsen varte ikke så lenge.
-De spurte om jeg kunne komme tilbake som ambassadør og reise rundt i verden 80 dager i året. Og jeg må si at min kone var veldig begeistret og oppfordret meg sterkt til å ta jobben, forteller Bill Spence med et glimt i øye.
Ånden i firma er fortsatt den samme som da brødrene drev den. Det viktigste for Bill Spence, er at de fortsetter å utvikle seg, ser på nye druesorter, områder å dyrke druer samt driver med kvalitetsutvikling. Og ikke minst, legger om til organisk og økologisk produksjon.
Winemakers Dinner er på Bardus den 30. januar og plass kan bestilles på Baruds sin hjemmeside.