Château K eies av bergenseren Katharina Mowinckel.  Vingården ligger sydvest i Frankrike, helt øst i Dordogne – 15 km fra Bergerac.

I Bergerac lages kanskje noe av  Frankrikes beste vin… Det vil si, når de er som best. Og blant de aller beste vinbøndene er Katharina Mowinckel. Det er ikke uten grunn at det anerkjente vinmagasinet Decanter kalte henne «a rising star».

At den tidligere sprangrytteren ble vinbonde, må man vel si var en tilfeldighet. Hun fortale en gang at hun på et tidspunkt måtte ta et valg for å kunne nå toppen som sprangrytter. Alternativet var å flytte til Østlandet, eller til utlandet. Og hun valgte det siste. Nærmere bestemt til den vestlige delen av Frankrike, der flere av verdens beste sprangryttere hadde sin base.

Hennes foreldre hadde i 1997 kjøpt et feriehus i Bergerac, der moren også hadde flere «pensjonerte» hester. De fikk høre at naboen, som hadde drevet en gammel vingård, var interessert i å selge. Dermed fikk hestene bedre beitemarker. Druene ble levert til andre produsenter.

Foto CC Bernard Dupuy

Fra hest til vin.

Egentlig hadde Mowinckel tenkt å begynne på en utdannelse. Men skjebnen ville det vel annerledes. Hun hjalp en nabo med å trene unghesten hans. Og det var han som fikk henne til å begynne med vin. Da hun ikke kunne bli verdensmester som sprangrytter, så kunne man jo gjøre det vanskelig for seg selv og bli økologisk vinbonde i stedet. En av grunnene til at det ble økologisk, var at naboen hennes drev økologisk. Etter noen år hvor hun hadde arbeidet i hans vingård, gikk arrende ut på familiens vinmarker og i 2003 begynte hun for seg selv. Men hun var ikke tilfreds med kvaliteten på druene. Så noe av det første hun gjorde var å plante nye stokker. Siden de franske AOC bestemmelsen er ganske strenge. Og det er ikke hvilke druer som helst som kan plantes, satte hun Sauvignon Blanc og Semillon til hvitviner og Merlot og Cabernet Franc til røde.

I dag så er den lille gården på  6,2 hektar. Noe som gir inntil 20.000 flasker i året. 3 hektar er beplantet med røde druer og 3,2 hektar med hvite.

Château K Rouge 2015. Frankrike, Sørvest, Bergerac. Pris kr. 179,50. Poeng 90/100

Druene er Merlot 95%, Cabernet Sauvignon 5%. Mørkrød på fargen. God duft av røde bær med hint av krydder. Rund og fyldig på smak med riktig bra frukt. Meget bra balanse mellom syre og sødme. Lang og god ettersmak. En vin som kan brukes til lam og vilt, men best sammen med venner på mørke høstkvelder. En løp og kjøp vin.

Château K Blanc 2015. Frankrike, Sørvest, Bergerac. Pris kr. 207,50 Poeng 90/100

Vinen er laget på Muscadelle 10%, Sémillon 30%, Sauvignon Blanc 30%, Sauvignon Gris 30%.  Lys gul på fargen. Frisk, god duft av epler, sitrus og med hint av blomster og aprikoser. Smaken lever opp til duften, men med en riktig bra fylde og en perfekt balanse mellom syre og sødme.  En lang og god ettersmak. For en ekte kose vin og en ekte løp og kjøp vin.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.