Pressemelding
Akevittambassadør Atle Minothi gir deg sine åtte beste tips for hvordan juleakevitten best nytes.
-
Finn frem riktig type glass!
For å få frem smaken skikkelig bør akevitten serveres i tulipanformede glass. Jo rikere og lengre fatlagring, desto større klokke på glasset, men hovedsaken er at det må være et tulipanglass. Har glasset stått i skap lenge er det en fordel å skylle godt eller vaske ut glasset med en skvett akevitt først.
- Hva slags mat passer til akevitt?
Til norsk tradisjonsmat er de klassiske fatlagrede akevittene en innertier. Fatlagret akevitt passer også til mange andre retter med mye smak. En god viltgryte eller et soppsmørbrød er utmerkede kandidater til mat som går opp i en høyere enhet med akevitt til. Til fisk og skalldyr kan man med fordel bruke en blank akevitt. Denne kan kjøles ned som en hvitvin. Prøv Lysholm No52 eller Gilde Sommerakevitt til rekesmørbød eller østers, så skjønner du greia ganske fort. Til sjokolade er de akevittene som har vært lagret ordentlig lenge på fat en sikker vinner. Har akevitten i tillegg oppholdt seg på et madeira- eller portvinsfat passer de utmerket til ost eller desserter.
- Og hva slags drikke passer til akevitt?
Øl er selvsagt, men prøv også å bruke akevitt i cocktails. En blank akevitt og tonic danser fletta av en GT uansett ukedag! - Hvilken temperatur skal akevitten ha?
Nedkjøling gjør at akevitten smaker mindre, men det kan også gjøre at den oppfattes friskere. Prøv deg gjerne frem, men ikke sett den i fryseren for da forsvinner all smak. Over 20 grader er heller ikke ønskelig, så om det er varmt i stua på julaften kan du godt ha den i kjøleskapet en time før. Den varmes uansett raskt opp i glasset. Fatlagrede akevitter bør serveres mellom 16-20 grader, mens blanke kan kjøles ned til 12-14 grader.
- Og hvordan drikker man akevitten på riktig måte?
Ta små slurker og ta deg tid å smake og kjenne etter før du svelger. Det er ikke nødvendig å trekke inn masse luft og smatte og sånn. Akevitt er smaksrikt, og du trenger ikke mye av gangen for å få full smaksopplevelse. Med høyt alkoholinnhold er det uansett en fordel å gå forsiktig frem. - Middagen er over, hvordan bør akevittglassene vaskes?
I vaskemaskin, men husk å skylle og tørke bort eventuelle såperester.
- Har akevitt holdbarhetsdato?
Akevitt har lang holdbarhet, selv i åpnet tilstand – og spesielt om den er fatlagret. Sommerakevitter uten fatlagring kan miste noe friskhet om du sparer den til neste sommer, men de blir aldri dårlig, så har du noe gammelt gull på hytta er det bare å ta for seg.
- Konklusjon
Akevitt handler om gode smaksopplevelser uansett om det er i cocktailform eller til maten. Her til lands har akevitten snart vært med oss 500 år og fortjener oppmerksomhet også utenom julesesongen. Nyt den forsiktig og ta heller én for lite enn én for mye.
- Visste du at akevitt er en beskyttet kategori på lik linje med champagne eller cognac?
- Visste du at akevitten må lages på norske poteter og fatlagres i eikefat?
- Visste du at akevitt passer perfekt til julemat, men faktisk kan brukes resten av året også?