AV Geir Knutsen
For 27. år på rad presenterte Gilde sin årlige juleakevitt i midten av oktober. Utgaven anno 2014 inneholder som forgjengerne, noen dråper av tidligere årganger.
Halvor Heuch, fagdirektør brennevin hos Arcus, eller destillatør som han selv liker å betegne seg, har med rette blitt tilkjent æren for en del av holdningsendringene gjeldende akevitt i Norge.
Fra å være en drikk som ble funnet fram til jul, konsumeres nå akevitt hele året og ikke bare som nødvendig følge til julematen.
Norsk akevitt er i en særklasse, da den er produsert på potet. Dette, samt lagringsprosessen med bruk av sherryfat skiller den ut fra sine utenlandske navnebrødre.
Årets utgave
Men; tradisjonen tro – ingen jul uten akevitt. Og årets juleakevitt utmerker seg smaksmessig som en ypperlig følgesvenn til den kraftige og ofte fete typisk norske julematen.
- Årets akevitt er en utmerket matakevitt med kraftig preg av krydder og sitrus. Dette er en av de beste årgangene hittil, kan destillatør Halvor Heuch fortelle.
- Juleakevitten er litt forskjellig fra år til år, men årets er en av de mest vellykkede. Årets utgave er litt mer en matakevitt enn en avec-type, sier Halvor Heuch.
Smaksmessig er akevitten litt rundere enn en del av de mer markante og ”skarpere” utgavene, og kan betegnes som en all-round akevitt som vil falle de fleste i smak, og som kan brukes til de fleste av bordets gleder som hører julen til. Karven er selvsagt til stede, sammen med en anelse av julekryddere samt sitrus.
Årets juleakevitt føyer seg greit inn i rekken av tidligere års utgaver, men vil nok ikke være mitt personlige valg som en avec-favoritt.
Ekstra lagret og modnet
Juleakevitten kommer også i en litt mer eksklusiv utgave som nok er mer egnet som en avec-avslutning på julemåltidet.
Årgang nummer fem av Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit er en årgangsakevitt som har fått modne ekstra lenge på spesielt utvalgte sherryfat. Den leveres i gaveeske, ligger inne på bestillingslisten, og er ikke vanlig lagerført. Naturlig nok til en høyere pris, men dette er en akevitt som skal nytes som en dyr cognac.
Felles for all akevitt er den anbefalte serveringstemperaturen; romtemperert
Hei. Har cøliaki og lurer på om det er noe i akevitten jeg ikke tåler. Kan du si noe om hva slags krydder det er i akevitten. Eller er det en forettningshemmelighet. Jeg kan ikke spise/drikke matvarer med hvete,bygg eller rug. Er fatene kun gamle sherryfat eller varierer det
Hei, jeg vet ikke, men skal kontakte produsenten og høre.
Hilsen
Vidar
Hei Marianne.
Så har jeg fått et vennlig svar fra Holger Gramstad på Arcus.
«Det er nok en del akevitter som man skal være forsiktig å drikke har man cøliaki.
Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt.
De produktene som skal være trygge å drikke av vår portefølje er Lysholm Linje, Gammel Opland og Løiten Linje.
Det som er de vanligste krydderne i akevitt er karve, koriander , stjerne anis ,anis ,dill og brennevinsbasen er lagd av potet.
Fat typen kan variere men dette er stort sett kun på spesial tapninger, de tradisjonelle tapningene blir det alltid benyttet sherry fat.»
Vil det si at jeg ikke bør drikke Gilde juleakevitt..
Marianne
Det var nesten slik jeg forsto det