På 1970 tallet, ble fårikålen kåret som Norges nasjonalrett i radioprogrammet ”Nitimen”.
I dag er det vel taco eller sushi som er nasjonalretten. Uansett, så spiser en nordmann ca. 6,5 kg fårekjøtt i året og det meste havner vel i fårikålgryta. I Norge er det tradisjon for å spise får om høsten. Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker kan sees som en gammel norsk skikk, var det først mot slutten av 1800-tallet at «faar i kaal» ble omtalt i kokebøkene. Kokebokhistorikeren Henry Notaker mener at fårikålen oppstod i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk.
Den kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskriftene, er ”Fuldstændig Norsk Kogebog” av Karen Dorothea Bang fra 1835. Der finner man oppskriften «Nedlagt Gaas i Hvidkaal,» og den oppskriften er eksakt som til fårikål. Det interessante er at den antyder at fårekjøtt kan brukes istedenfor gås. Årsaken til at man skiftet fra gås til får ligger nok i tilgangen på råvarer.
Nå er det høst
Men, som sagt, nå er det høst og det er vel ikke noe som er bedre, enn når man samler store og små til et etegilde en søndag når huset dufter av fårikål.
Det som er bra med fårikål, er at det er temmelig enkelt å lage. Her er oppskriften til seks personer. Tips, bruk en fem eller ti liters gryte.
Ingredienser
- 2 ¼ kg fårikålkjøtt
- 2 ¼ kg hodekål
- 6 ts hel pepper
- 3 ts salt
- 4 ½ dl vann
Fremgangsmåte.
- Del hodekålen i båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en gryta. Husk nå at kjøttete legges nederst med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. Du kan også bruke tuppen av en nylonstrømpe, men for all del, vask den godt først.
- Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Mørt er det når det løsner fra benet, det tar ca. 2 timer.
Og det var det. Om du vil bruke øl istedenfor vann, så bruk gjerne en bayer. Vannet fra kålen vil blande seg med ølet og du vil få en nydelig kraft! Retter med øl bør koke i 2,5 – 3 timer for at humlebitterheten skal forsvinne – og med lang koketid blir fårikålen perfekt.
Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter. Ikke glem den gode samtalen. Det er halve nytelsen med et etegilde en kald høstkveld.
Drikke.
Utfordringen med fårikål, er fettet og sødmen fra kålen. Så rødvin glemmer vi med engang. Om det skal være vin, må det være hvitvin eller hvorfor ikke en musserende? Vinen skal helst være en riesling med mye frukt. Gjerne en fra Pfalz eller Alsace. Personlig synes jeg musserende vin fungerer best til fårikålen. Gjerne en Cremant fra Burgund.
Øl er selvfølgelig klassiker til fårikål. Drikk gjerne en pale ale eller hvorfor ikke et bayer? Om du bruker øl istedenfor vann til tilberedningen av fårikålen, så er det dette ølet du drikker til.
Så hell opp et glass til deg og dine venner, ta på forklede og slip kniven. Nå er det tid for rock and roll og fårikål.