Aja Bryggeri er et av mine favorittbryggerier. Navnet kommer fra det samiske orde kilde og man kan vel trygt si at siden starten i 2014, har bryggeriet levd opp til navnet som kilde for den ølglade.

Aja brygger øl på belgiske bryggeritradisjoner.  Bryggerisjef Jan-Tore Oskal er opptatt av balansen i øl. Balanse mellom smakselementene som kommer fra gjærstammen, kornet og humlen i tillegg til andre smakssettere. Han er også opptatt av at bitterheten i ølet skal være harmonisk i forhold til de andre elementene i ølet, som for eksempel fylde og fruktighet. Alt ølet på Aja lages uten tilsetningsstoffer men kun på rene råvarer. Ølet blir heller ikke filtrert, sentrifugert eller pasteurisert. Og alt ølet blir ettergjæret på flaske for å få best mulig kvalitet. Og kvalitet er det.

Aja Lemmy Witbier. Norge, Drammen.

Flott disete lysgul farge med et fint hvitt skum. Gode dufter av sitrus, koriander med et lite hint av høy. Smaken følger duften med sitrus og koriander. Ølet friskt med en fin ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt men aller best i solveggen. Meget bra kjøp

Aja Høstløv Amber. Norge, Drammen.

Fargen er disete gyllenbrun. Fint skum. Bra duft av sitrus, malt og fine hint av urter. Med andre ord, en nydelig duft. Smaken følger duften med sitt lille syrlige preg, Bra fylde med god humle og et bra maltpreg. God bitterhet og bra ettersmak. Passer til lyst kjøtt.  Meget bra kjøp.

Aja Vestmølle Tripel. Norge, Drammen.

Opprinnelig ble Belgisk Tripel brygget som et svar på pils. Og det ble et virkelig godt øl. Ajas vestmølle har en vakker, disete gyllen farge. Et stort flott skum. I duften finner man malt, noe krydder og hint av sitrus. Smaken har en virkelige god fylde. Bra balansert bitterhet, noe sitrus og en lang, herlig ettersmak. Synes den skal kunne gå bra sammen med fisk. Men, best som koseøl. Meget bra kjøp.

Aja Noaide Dark Saison. Norge, Drammen

Mørkebrun, nesten over i det svarte på fargen. Fint, lavt beige skum. God duft av sjokolade og malt. En bra kombinasjon. Smaken lever på lange veier opp til duften. Her er det både sjokolade og malt. Frisk og fyldig med en fint balansert sødme og bitterhet. Elegant ettersmak. Passer glimrende til sjokolade i alle former. Meget godt kjøp.

Aja Spelt-Saison. Norge, Drammen

Fin disete gyllengul farge. Virkelig god duft av malt, brød og sitrus. Smaken lever riktig bra opp til duften, med en fin fylde, sitrus og noe malt. Virkelig bra balansert bitterhet og sødme. Riktig bra ettersmak. Personlig synes jeg dette er et ekte koseøl. Men tror nok det skal passe bra sammen med blåskjell. Et ekte sommerøl. Meget godt kjøp.

Aja Aurora Borealis. Norge, Drammen.

Fargen er disete gyllenbrun. Bra skum. Gode dufter av sitrus, malt, frukt og elegant hint av blomster. Smaken har en kraftig humlesmak som balanseres bra av sødmen fra malten. Bra frukt og sitrus. Frisk. En bra bitter ettersmak. Et riktig koseøl. Meget bra kjøp.

Aja Beaivi Blonde. Norge, Drammen

En ekte blonde, og som navnet sier, preget av solen. Lys, disete, gyllen farge. Flott skum. Nydelig duft av humle, frukt og hint av brød. God fylde på smak med bra sitrus og frukt. Farlig lettdrikkelig. Elegant ettersmak. Hadde jeg hatt sju øyer på terningen, så hadde den fått det. Løp og kjøp.

Kilde om Aja, hjemmeside, samtale.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.