Øl er ikke en ny oppfinnelse for å si de mildt. Øl ble nemlig brygget lenge før menneskene begynte å dyrke jorda. Og nå spekulerer forskerne på om det var øltørsten som fikk oss til å bli jordbrukere.

For noen år siden, fant noen arkeologer tre steinmortere i en grav i Israel. Og nå har en gruppe internasjonale forskere funnet ut at det er rester etter ølbrygging. Det er jo ikke første gangen man finner rester etter brygging, men at disse restene er 3000 år eldre enn jordbruket som oppsto i Midøsten for sånn cirka 10.000 år siden, er jo rimelige sensasjonelt.

Funnet er etter en steinaldergruppe som tilhørte den natufiske kulturen i Midtøsten. De var delvis nomadiske jegere og sankere som samlet korn og andre viltvoksende planter.

llustrasjonen nederst til høyre viser beholderne som kan ha blitt brukt til å oppbevare kornet og gropene i bakken der kornet ble knust. (Illustrasjon: Elsevier, Journal of Archaeological Science Reports. Foto: Dror Maayan, grafisk design: Anat Regev-Gisis)

På gravstedet med levninger etter 30 personer fant arkeologene en rekke mortere av stein.

De undersøkte tre av dem nærmere. Sporene etter blant annet hvete og bygg tyder på at de kan ha blitt brukt til å lagre og tilberede mat eller drikke. To av dem var trolig oppbevaring for korn og andre planter. Beholdere ble senket ned i steingulvet og dekket med et lokk.

Den tredje, som egentlig bare er et hull i bakken, kan ha blitt brukt til å knuse kornet og brygge øl. De undersøkte hva som skjer med korn som blir brukt i ølbrygging når det blir knust, varmet opp og gjæret. På laboratoriet laget de selv øl for å se på hvilken måte stivelsen i kornet brytes ned når det blir til øl. Resultatet ligner på det de fant i morterne.

Det nest eldste sporet i verden etter ølbrygging, finner man i Kina, og det funnet er flere tusen år yngre enn det fra Israel.

Forskerne tror at ølet ble brukt under visse ritualer. Med andre ord, ikke noe nytt der heller. Tross alt så løfter dagens øldrikkere rituelt glasset og skåler.

KILDE: forskning.no 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.