I serien om spennende, kvinnelige vinprodusenter, er vi kommet til dronningen av Sicilia. Iallfall som Sicilias ukronte vindronning,
Arianna Occhipinti.
Hun er en av de spennende, unge vinprodusentene som har kommet frem de siste årene. En av de som virkelig tørr å gå helt sine egne veier. Og det med stor suksess. Så stor suksess at hennes naturviner er kjent over hele verden. Men det var ikke noen selvfølge at hun skulle begynne med vin.
– Jeg begynte først å lage vin da jeg var 21 år, fortalte hun til Godt Drikke en gang. Så vin kom egentlig sent inn i mitt liv, da mine foreldre ikke er vinprodusenter.
– Men, det de ga meg, var en stor kjærlighet til naturen.
Det var da hun fikk arbeide for sin onkel, som er vinbonde, at det ble en naturlig kombinasjon mellom kjærlighet til naturen og lidenskap til vin som staket ut veien i hennes liv.
Men det var først da hun begynte på universitetet i Milano, at vinverden fikk høre om henne første gangen. Og universitetet var nok ikke helt klar over hva for en sta rebell de hadde fått innenfor dørene. Allerede det første året, skapte hun furore med en artikkel hvor hun gikk til angrep på praksisen med å tilsette kultivert gjær i vinproduksjonen. Og selvfølgelig ble professorene opprørt. Det er nå det professorer blir om noen setter spørsmålstegn ved kunnskapene deres.
– Det vi lærte på universitet i Milano var hvordan vi skulle lage manipulerte og industrielle viner, noe som gjorde meg enda sikrere på hvilken retning jeg skulle ta når jeg var ferdig, sa hun i et intervju en gang.
Og retningen hun ville ta, var å lage naturlig og levende vin. Vin som er blitt til som resultat av eksperimentering med gamle teknikker, naturlig gjær og lite svovel. Og det var
derfor hun ville hjem etter studiene.
Sicilia
-Jeg hadde et stort behov for å flytte tilbake for lysten til å prøve og eksperimentere var så sterk.
Arianna Occhipinti blir nesten lyrisk når hun forteller om Sicilia.
-Sicilia er fantastisk. Det er nesten som et kontinent med alle sine variasjoner og landskaper. Man kan høste over fire måneder på grunn av disse forskjellene og variasjonene som finnes i klima.
Hun forteller at det å komme tilbake til Sicilia, eller sitt eget land, som hun formulerer det, betydde så utrolig mye.
– Sicilia tillot meg å oppfylle mine drømmer. Det å bruke kunnskapene som jeg hadde fått utenfor mitt eget lang og få eksperimentere med jorden.
Starten
Hun startet med en hektar land. I dag har hun 34 hektar. 24 hektar med vinmark fordelt på Nero d’Avola, Frappato, Albanello og Moscato d’Alessandria. Resten fordelt på oliventrær, appelsiner og korn. Men, det har ikke vært lett for en ung kvinne å komme ditt.
– I vinbransjen defineres alder etter hvor mange ganger du har høstet, hvor mange årganger du har.
– Men, det har ført til større respekt lokalt, og det er jeg veldig takknemlig for.
-Hva legger du egentlig i begrepet naturvin?
En naturlig vin er en vin som følger naturens premisser også når mennesket inngriper. Pasteur sa at den naturlige konvertering av druer, blir eddik og at det bare er ved en manns hånd som kan gjøre den om til vin . Men det er ikke riktig å si at vinen må være manipulert og at man ikke tar naturen med i betraktning.
Arianna forteller at hun har en ikke- intervensjonistisk tilnærming til sitt arbeide med vinen, og det både i vinmarkene og vinkjelleren. Hun bruker grønngjødsel for å forbedre det organiske materiale i jorda. Ingen vanning og en minimal bruk av kobber og svovel.
-Fermentering er spontan med vill gjær. Vinen blir ikke klarert og den er ufiltrert Alt dette krever en mye omsorg og hvert trinn må overvåkes nøye .
Men hun mener at dette er den eneste måten å få frem vinens individuelle preg.
Det er ikke det samme som at hun forkaster all moderne forsking og metoder som har kommet frem i vinverden siden den andre verdenskrigen.
Kunnskap.
-Kunnskap gir styrke. Min nysgjerrighet får meg til å studere en rekke forskjellige områder, men i siste instans så er det mine instinkter, lidenskap og kunnskap, noe som for øvrig blir større for hvert år, som skaper vinen min sammen med Vittorias jord, som er satt sammen av den røde sanden og kalkstein.
Hva med fremtiden?
-Jeg har akkurat satt 4 hektar Frappato som vi vil pode for å få frem de gamle biotypene av denne varianten.
– Jeg elsker landbruket generelt, så planen er å plante en stor hage, samt å dyrke hvete og gjenopprette gamle vinmarker.
Og det er det som preger Arianna Occhipinti. Hun er sicilianer og bonde. Og en veldig dyktig sådan.
Occhipinti Il Frappato 2014 Italia, Sicilia. 90 poeng.
Lys rød på fargen. God duft av røde bær, vinbergsfersken og hint av krydder. Smaken er fruktig. En tett på perfekt syre og en lang og nydelig ettersmak. En vin til nytelse og en vin som jeg mener vil gå glimrende sammen med lam og lyst kjøtt.
Vin fra Occhipinti i Norge, finner du her.
Tidligere artikel i denne serien: Michèle Aubèry-Laurent kan du lese her.
- Meritxell Pallejà
- Elisabetta Foradori
- Marinella Camerani
- Anna Espelt
- Theresa Breuer
- Alix de Montille
- Clotilde Rey