Det er en kjensgjerning at den mannsdominerte vinverden er på  vei å bli en sagablott. Det er ikke lenger en selvfølge at det er den første fødte sønnen som overtar gård og vinmarker.

I disse dager kan det like gjerne være en kvinne. Og hvilke spennende kvinner det er som overtar vinmarkene. Kvinner som er kunnskapsrike og som tørr å utfordre og gå helt nye veier. Der hvor mange menn henviser til sine fedre og bestefedre så ser disse kvinnene gjerne på det samme, men også gjerne historien langt tilbake i tid og tar det beste av alt de finner. Både fra i dag og historien. Godt Drikke vil i dagene som kommer, presentere en rekke av disse kvinnene. I dag Michèle Aubèry-Laurent

Photo: Jamie Goode The Wine Anorak .
Photo: Jamie Goode The Wine Anorak .

At  Michèle Aubèry-Laurent ble vinbonde, er en tilfeldighet. Hun og hennes mann Philip Lawrence startet vingården Domaine Gramenon på 12 hektar i den Sør-østlige delen av Rhône sør i den bitte lille kommunen med 312 innbyggere,  Montbrison sur Lez i 1990. På den tiden arbeidet Michèle Aubèry-Laurent som sykepleierske, men da maken omkom i en ulykke i 1999, besluttet hun å drive gården videre alene. For å kunne håndtere det, solgte hun unna cirka 15 hektar vinmark av de 20 hektarene som Philip Lawrence hadde kjøpt til rett før sin død. Akkurat som tidligere, fortsatt hun å lage komplekse og konsentrerte viner fra godt modne druer fra gamle vinstokker. Vinstokker som er mellom 40 til 100 år gamle. Michèle Aubèry-Laurent la om til økologisk produksjon og i 2009 ble hun godkjent som biodynamisk vinprodusent og på dagens 26 hektar produseres det kun naturvin. I 2007 begynte sønnen Maxime Francois Laurent å arbeide på gården. Og for kort siden, produserte han sine første to egne cuveer. Begge basert på morens tradisjoner.

I Norge finner man noen få av hennes viner.

Domain Gramenon La Sagesse 2012. Cotes du Rhône, Frankrike. 90 poeng.

Fargen går helt over i det rødblå. Nydelig duft av mørke bær, søte kirsebær, fat og elegante hint av blomster. Smaken er virkelige konsentrert. Med mørke bær, fat og tanniner. Lang og god avslutning med fin syre. Kan brukes til alle former for kraftigere kjøttretter.

Domaine Gramenon La Sagesse 2009. Côtes du Rhône, Frankrike 92 poeng.

Dyp rød, nesten mot det blårøde på fargen. God duft av syrlige kirsebær, fat, urter og blomster. Så over til det viktige. Smaken. Også her finner man den store, komplekse konsentrasjonen. Fin fylde, mørke bær og noe fat. Hint av urter og blomster. Masser av tannin og en lang og delikat ettersmak. En vin som vil gå godt sammen med kraftige gryter og storfe.

Alle vinene fra Domain Gramenon i Norge, finner du her.

I dagene som kommer, vil Godt Drikke presentere:

  • Meritxell Pallejà
  • Elisabetta Foradori
  • Marinella Camerani
  • Arianna Occhipinti
  • Anna Espelt
  • Theresa Breuer
  • Alix de Montille
  • Clotilde Rey

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.