Tour de Gourmet. Gérardmer til Mulhouse og vin i Alsace.

Foto Rémi Stosskopf
Foto Rémi Stosskopf

Etappen Gérardmer til Mulhouse er på 170 km. Og nå er vi i Alsace.

Gérardmer

Startbyen Gérardmer ble grunnlagt på 1200 tallet, første gangen den er omtalt er 1286 og den ble oppkalt etter Gérard d’Alsace.

Byens stolthet, er at den fikk frankrikets første turistkontor i 1885 og siden den gang har byen presentert seg som «Vogesenes perle» . Det var først og fremst nobiliteten fra Paris som besøkte stedet som tok seg ditt med den nye jernbanen.

Mulhouse

640px-Dom_von_MulhouseMulhouse er den største byen i Haut-Rhin og den nest største i Alsace etter Strasbourg. Byen ble første gangen omtalt på 700 tallet og frem til 1261 lå byen under abeddene i Strasbourg. I 1261 løsgjorde byen seg og ble en fri riksstad innen det tysk-romerske rike. I 1466 inngikk Mulhouse i forbund med Bern og Solothurn og i 1515 ble de en del av edsforbundet.

1798 ble Mulhouse annektert av Frankrike men kom igjen på tyske hender etter den den fransk-prøyssiske krigen og samlingen av Tyskland. Mulhouse var en del av Tyskland fra 1871 til 1918 da det igjen ble annekterte av Frankrike.

I dag er Mulhouse mest kjent som en industriby med blant annet Peugeot.

Alsace

Vin fra Alsace dyrkes mellom byene Strasbourg och Mulhouse, og vi deler området inn i to. Bas-Rhin i nord og Haut-Rhin i sør og det er i sistnevnte at de kjente gårdene ligger. Totalt så dyrkes det vin på 15230 hektar, fordelt over 119 landsbyer. Og det er jo ikke så lite.

Den største forskjellen på de hvite vinene i Alsace og de tyske slektningene på den andre siden av Rhinen, er at i Alsace får vinene gjære helt ut og det er lite eller ingen restsødme i vinen. Men, de siste årene så har man også i Alsace begynt med noe restsødme i rieslingvinene.

grønne druerDruene

Til min store glede, så dyrkes det mest en-drues viner i Alsace. Unntakene er Edelzwicker og Gentil, som er blir laget på en blanding av druesorter. Den viktigste drua er Riesling og på den dyrkes det noen helt fremragende viner. En annen viktig drue er selvfølgelig Gewürztraminer som gir de velkjente krydderi vinene. Men, vi kommer heller ikke utenom vinen som er laget på Pinot Gris, fram til 2005 kalt Tokay-Pinot Gris, Pinot Blanc, Sylvaner, Muscat og Pinot Noir.

Klassifisering

Klassifiseringene i Alsace er AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru samt AOC Crémant d’Alsace.

For hver kategori, er det fastsatt strenge regler om beskjæring metoder, maksimal avkastning og minstekrav på modenhetsnivå, altså sukker i drua, ved innhøsting. AOC Alsace og AOC Crémant d’Alsace er tillatt minimum 80 hl / ha, mens produksjonen av viner som vil bli klassifisert som AOC Grand Cru er normalt begrenset til 55 hl / ha.

For søte viner er det to spesielle betegnelser:

Vendange tardive eller «sen høst» og tilsvarer den tyske Spätlese.

Selection de grains nobles er også sen høst, men oftest med edelråte druer.

Disse to kategoriene kan kun være laget på Riesling, Gewurztraminer, Muscat og Pinot Gris og det under streng kontroll av Inao.

imagesAlsace Grand-Cru

Det er 51 vinprodusenter i Alsace som kan selge vin under betegnelsen Grand Cru. De første 25 fikk sine rettigheter i 1983, og i 1990 ble det lagt til ytterligere 25. Først i 2006, fikk Kaefferkopf (Ammerschwihr) status som Grand Cru. For å få bruke betegnelsen AOC Alsace Grand-Cru på etiketten, må vinen produseres utelukkende på druer som er godkjent av Inao samt et ekspertpanel. Så det er ikke bare bare å få lage Grand Cru vin. Druetypene man kan bruke er Riesling, Gewurztraminer, Muscat og Pinot Gris. Etikettene skal vise hvilken drue som er brukt, årgangen samt, selvfølgelig, navnet på vingården.

De beste Grand Cru markene, er etter min ringe mening:

Kastelberg (Andlau), Altenberg (Bergheim), Geisberg (Ribeauville), Rosacker (Hunawihr), Schoenenbourg (Riquewihr), Furstentum (Kientzheim), Schlossberg (Kientzheim/Kaysersberg), Pfersigberg (Eguisheim), Zinnkoepfle (Westhalten/Soulzmatt) og Rangen (Thann).

riesling-tradition-domaine-schoffit-2009_originalDe mest kjente produsentene er :

  • Domaine Marcel Deiss (Bergheim)
  • Trimbach (Ribeauvillé)
  • Hugel (Riquewihr)
  • Domaine Paul Blanck (Kientzheim)
  • Domaine Weinbach (Kaysersberg)
  • Schoffit (Colmar)
  • Domaine Zind Humbrecht (Turckheim)
  • Muré/Clos St Landelin (Rouffach)

Kilder Oxford vinleksikon, Conseil Interprofessionel des Vins d’Alsace, Wikipedia

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.