Hvitvin fra Frankrikes hage, Loire.

15419703-laval-mayenne-pays-de-la-loire-france--ancient-buildings-and-bridge-on-the-river-at-eveningDet er ikke bare på grunn av vinen Loire ligger på Unescos verdensarvliste.

Loire er et av de vakreste stedene i hele Frankrike. Og det er ikke uten grunn at Loire blir kalt Frankrikes hage. Foruten om vin, så er det over trehundre vakre slott, spennende grotter der det dyrkes sopp og lagres vin og ikke minst produserer de mat som passer som hånd i hanske til de lokale vinene.

Loiredalen strekker seg fra byen Nantes ved atlanterhavskysten og femti mil østover til byen Sancerre- og denne strekning er igjen delt inn i fire regioner, Nantais, Anjou-Saumur, Touraine og øvre Loire. Og for å bli riktig forvirret så er disse igjen delt opp i underliggende appellasjoner. De mest brukte druene er muscadet, chenin blanc, sauvignon blanc til hvitvin og gamay og cabernet franc til de røde.

14366451-vineyards-near-to-sancerre-in-the-loire-valleyDet å beskrive de hvite vinene fra Loiredalen med et ord, er kav i havet umulig. Der er altfor mange varianter og stiler til det. Men, noe fellestrekk finnes det. Blant annet har alle vinene har en frisk fruktsyre, noe som gjør at de er tett på perfekte til lagring.

Nantais

I Nantais ligger Muscadet-Sevre-et-Maine. Druen er muscadet, eller mélon de bourgogne som det kalles lokalt. Står det «Sur Lie» på etiketten, har vin vært på bunnfall i det minste over vinteren.

I dag så ser man at det blir mer og mer økologisk landbruk i området. Samt at man satser mer og mer på kvalitet enn kvantitet. Derfor prøver man å få mer karakter av jord og mineral i muscadetvinen.

Anjou-Saumur.

Anjou-Saumur produserer alle typer vin- rosé, musserende, rød, tørr hvit og søt hvitvin.

I Saumur har man spesialiserer seg på musserende vin laget på Champagne-metoden, med en andre gjæring på flasken. Druene er chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc, men også de blå druene cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, Gamay, Grolleau, Pineau d’Aunis og pinot noir er tillatt. Man lager også da hovedsakelig på Chenin Blanc..

Søt vin med karakter

I Anjouregionen produseres søte hvite viner fra Coteaux du Layon, Bonnezeaux og Quarts de Chaume. Chenin Blanc druer blir i blant angrepet av Botrytis cinerea, også kjent som «edle råte». Disse vinene er proppfulle av karakter og har en fantastisk aroma og smak av mandler, våt ull og honning.

Savennières.

savennieresSavennières derimot, har spesialisert seg på tørre hvitviner av chenin blanc. Produksjonen er i en liten skala – appellasjonen er bare 145 hektar.

– Økologisk vingårdsarbeid blir stadig vanligere, vi høster for hånd og bruker sjelden nye fat, eller fat i det hele tatt. Vinene bør reflektere appellationens terroir, sier Evelyne de Pontbriand, på Domaine du closel, til Le Figaro.

Domaine Baumard er i følge Le Figaro, et godt eksempel på den dynamikken. De pløyer og sår gress vekselvis for å redusere skadeangrep. Siden begynnelsen av 2000 tallet, bruker de bare skrukork i på vinflaskene. Bare for å beholde vinens fruktighet og ikke ødelegge drue- og opprinnelseskarakteren i vinen. Noe som naturkorken visst nok ikke gjør.

Touraine er mest kjent for sine røde viner, men det produseres også en rekke bra hvitviner også. Først og fremst produsert på chenin blanc og sauvignon blanc, som de kan blande inn opp til 20 prosent chardonnay i. Den mest kjente appelasjonen er Vouvray. Herfra kommer det sofistikerte musserende viner, som enten er perlende (petillant) eller helt musserende (Mousseux). Men, det lages også langlivede tørr eller søte hvite viner av Chenin Blanc.

Øvre Loire.

Her dominerer den grønne og aromatisk drua sauvignon blanc. Sancerre og Pouilly-Fumé er de mest kjente områdene, men den typiske druekarakteren og sitrusfriske syra, kan du også finne i viner fra Menetou-Salon, Quincy og Coteaux du Giennois.

Også her prøver man nå å tilpasse seg forbrukerne og den klassiske duften av ”kattepiss på stikkelsbærbusker” er kraftig på vei tilbake. Nå høstes det senere og vinen heller nå mer mot mineraltoner, sitrus og tropisk frukt. Grunnen til denne endringen er at det er en yngre generasjon som nå tar over, og akkurat som i Muscadet, Anjou-Saumur og Touraine er det ”den grønne bølgen ” som dominerer i vinmarkene samt kvalitet foran kvantitet.

Kilder: Oxford vinleksikon, Le Figaro, Systembolaget.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.