-Sushi er en 2500 år gammel kinesisk tradisjon. Egentlig referer det til ris og vinegrett eller eddik.
Oslomannen Dick Chiang blir nesten ivrig når han forteller om sushi. Han driver sushirestauranten Shin Sushi på Jekta i Tromsø.
-Det var først på 1800 tallet at man begynte med sushi som ”fast food”. Man solgte sushi fra vogner rundt i gatene. Også kom det inn på restaurantene.
Dick Chiang kom til Tromsø for en del år siden. Av kjærlighet. Han mener nemlig at Tromsø er kjærlighet. En varm by med mye og by på. Og ikke minst er det en sosial by.
– Det er derfor restauranten heter Shin Sushi. Det betyr sundt, kjærlig, hjerte, samt at det er mellomnavnet mitt, sier han med et glimt i øye.
Basisen i sushi er ris. Vinegretten eller eddiken ble brukt for å konservere risen mens ingefæren er antiseptikk, altså dreper eventuelle bakterier. En annen positiv ting, er at vinegretten og ingefær ga en bedre smak til risen.
-Akkurat som tapas er sushi navnet på en spesifikk type mat. Og det er langt fra bare rå fisk. Sushi kan for eksempel frityrstekes eller kokes også.
I Norge er det vanligste å lage sushi av smørfisk, kamskjell, laks, scampi (kokt), krabbe (kokt), tunfisk og kveite, men kan i prinsipp serveres med alle former av sjømat, som for eksempel ål(stekt) og blekksprut.
Sushi serveres normalt med wasabi, syltet ingefær og soyasaus. Man dypper sushien i soyasausen, som man på forhånd oppløser wasabi i for å gi mer smak. På den måten kan man selv regulerer styrken på maten med hvor mye wasabi man har i.
Siden mye av fisken serveres rå, er råvarene i sushien alfa og omega. På tross av at Dick Chiang holder til i Tromsø, så er det nest inntil umulig å få helt ferske råvarer da mattilsynet krever at all fisk man lander i Norge, først skal fryses før den slippes på markedet.
-Jeg savner det at man kan gå ned til båtene og hente pinfersk fisk, forteller Dick Chiang. Og fisk som har vært fryst, er ikke det samme som fersk. Men, regler er regler.
På spørsmålet om hva man drikker til sushi, svarer han at sushi er tradisjon.
– Og tradisjon skal ikke ødelegges av en eller annen vinekspert eller snobb. Man drikker øl, gjerne Kirin lagerøl, eller grønn te til sushi.
– Man kan ikke være snobbete eller tøff i en sushirestaurant. Det skal være en totalopplevelse.
Og visst, man kan ikke drikke kokken full i Norge som i visse asiatiske land, men sushi er muntert når man sitter ved rullebåndet og plukker på Shin Sushi. Og der har resten av Norge noe å glede seg til. Dick Chiang vil åpne åtte-ni restauranter til i løpet av 2013 og 2014. De kommer på forskjellige storsenter rund i Norge og den første er planlagt i Oslo.
Om du vil lage en sushirett hjemme, så behøver du:
- 250 g laksefilet, uten skinn og bein
- 250 g kveitefilet, uten skinn og bein
- 8 stk kamskjell
- 8 dl sushiris
- 1,5 ss sukker
- 1 ts salt
- 0,5 dl riseddik
- Tilbehør
- soyasaus, lys
- wasabi
- ingefær, syltet
Sånn gjør du:
- Kok ris Følg anvisning på pakken.
- Rør sukker og salt i riseddik til alt er oppløst. Når risen er avkjølt heller du litt av eddikblandingen over risen og vender den inn. Pass på at risen ikke blir for fuktig, prøv deg derfor fram med litt om gangen.
- Skjær først et jevnt stykke av fiskefiletene, deretter skjærer du fisken i 2-3 millimeter tynne skiver.
- Skjær hver kamskjellmuskel i to, og skjær hver av de halve nesten helt i gjennom så de blir dobbel så stor når de brettes ut.
- Når du skal lage risballene starter du med å fukte hendene med vann, så risen ikke kleber på fingrene.
- Ta en porsjon med sushiris, bruk gjerne en spiseskje så får du like store risballer hver gang.
- Form risen til en oval ball.
- Legg litt wasabi på den tynne fiskeskiven og legg så risballen over fiskeskiven. Snu biten slik at fisken ligger over risen.
- Form biten ved å presse langs sidene og på toppen slik at risen og fisken fester seg til hverandre.
Legg nigiribitene pent på et fat og server med soyasaus, wasabi og ingefær.
Oppskriften er fra godsfisk.no
Copyrigth bilder Geir-Inge Buschmann. Kontakt Gibfoto
Du kan ikke være tøff i en sushibar….
Lær mer om sushi…