Aspargestider.

Fra 1 april til den 24 juni, er det asparges tider i Tyskland.

Det finnes knapt et land som spiser så mye fersk asparges som tyskerne. De spiser litt over 70.000 tonn pr år. De eldste oppskriftene på asparges, stammer tilbake til begynnelsen av 1500 tallet og er funnet i Stuttgart.

Akkurat som vi har Nordlysveien og Atlanterhavsveien, har tyskerne sine Aspargesruter. Den mest populære ruten er den såkalte Baden ruten. Den går gjennom byene Schwetzingen, Reilingen, Karlsruhe og Rastatt. Byen Schwetzingen hevder å være «asparges Capital of the World» . Som mange av byene langs disse rutene har den også en årlig Spargelfest , aspargesfestival, som trekker tusener av besøkende fra fjern og nær.

Nå må jeg innrømme, jeg elsker asparges. Og jeg elsker disse vanvittige aspargesfestene med masser av vin og musikk. Det finnes mange forskjellige oppskrifter på hvordan man bruker aspargesen. De vanligste er ”Spargel mit Schinken ” , ”Spargel mit holländischer Sauce” samt min favoritt, ” Spargel mit Butter”. Asparges med smør. Den er enkel å lage og smaker som englesang over Mjøsa. Før vi går i gang med oppskriften. Tyskerne foretrekker hvite asparges. De dyrkes i sandrik jord og de dekkes til med jorden etter som de vokser opp. Så, derfor blir de hvite.

Det du behøver til to personer er:

  • 1 kg asparges
  • 1 liter vann
  • 2 skiver sitron
  • 10 g sukker
  • 5 g salt
  • 100 g smør

Akkurat som med poteter, vask og skrell aspargesen. Kok opp vannet med resten av ingrediensene. Når det koker, så ha opp i asparges-skinke-275x313aspargesen og la det koke i ca 20 minutter. Trykk forsiktig på en asparges. Når den gir litt etter når du trykker på den, er den klar. La aspargesen dryppe av og i mellomtiden kan du smelte smøret. Når aspargesen er ferdig dryppet, så ha det smeltete smøret over aspargesen. Og vanskeligere var ikke det. Musikken som passer til dette er denne her.

Om du vil, kan du servere nypoteter og parmaskinke til. Men det er sletts ikke nødvendig. Drikke er alltid viktig til asparges. Her kommer en liten liste

Asparges med smør:

Her foretrekkes en frisk hvitvin. Gjerne en Sancerre. Chardonnay fra Burgund er også et ypperlig valg. Tyskerne foretrekker We ißburgunder fra Baden og Alsace.

Asparges med Hollandaise.

Bruk helst en moden hvitvin med mye kropp. Gjerne en Sauvignon Blanc fra Bordeaux eller ennå bedre fra New Zeeland.

Om jeg drikker øl, så foretrekker jeg et hvete-øl. Men, akkurat der er jeg ingen ekspert så forslag tas imot med kysshånd.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.