Vin, øl og valgkamp.

UnknownDet er helt tydelig at valgkampen er i gang. De siste dagene, er det Venstres landsmøte som har lovd vin og øl til folket. Iallfall vin og øl i butikkene. Høyre og FrP henger også med på vintoget. Og, visst. Det er vel og bra med alle typer øl i butikkene. Og kanskje er det greit med vin på Rema også.

Men, la oss ta to dype åndedrag før vi roper hurra og vifter med flagget.

Jeg er ikke så veldig sikker på om jeg vil ha vin i butikkene. Den første grunnen, er det utrolige mangfoldet med vin som finnes på Vinmonopolet. Et utvalg som jeg ikke har opplevd noen steder i hele verden. Rent faktisk ser jeg det som et pluss. Og den såkalte valgfriheten er større, for utvalget er meget større.

Den andre fordelen med Vinmonopolet er den kunnskapen som finnes der. Og den er sletts ikke liten. Neste gang du er på Harrytur i Danmark, gå inn på en Netto butikk og se på utvalget og spør om råd og veiledning. Akkurat… ikke mye å rope hurra for om du ikke skulle ha utrolig flaks og finne en som tilfeldigvis kan noe om vin.

Man kan selvfølgelig diskutere formen man skal selge vin på i Vinmonopolet, men det er en annen diskusjon.

Øl i butikkene er en annens sak. Først og fremst er det enklere med øl, da det ikke finnes like mange typer øl som vin. En annen sak, kunnskapen om øl er større. Først og fremst for at øl er en større del av vår kultur enn det vin er.  Så, ja takk. Mer øl i butikkene.

Så til det neste dype åndedraget.

Det er formen og avgiftene det er noe feil med. Ikke salgsstedene. Det finnes ikke rim og reson i de avgiftene vi har i dag. Det finnes ikke noe som helst  rimelige i at en Mack øl skal koste 25 kroner. Den inneholder gjennomsnittlig 4,5 prosent alkohol. Og den er kraftig mye mindre skadelig enn en Larsen Konjakk.

Så det er da jeg undres. Er det ikke snart på tide med en differensiert alkoholavgift? Hvorfor ikke fleske til med en solid avgift på sprit og en meget lavere avgift på øl og vin?

Og det er det flere grunner til. Vi kan ta den mest bisarre begrunnelsen først. Det er bra for miljøet om avgiftene på øl og vin senkes.

Den danske regjering mener at en tredjedel av all vin og øl som konsumeres i Danmark, er kjøpt ved grensehandelen i Tyskland. Så, om man halverer prisen på dansk øl, så vil det minske grensehandelen med over 30% og samtidig så minsker man kulldioksidutslippet med 70.000 tonn. Og disse tallene er det fullt ut mulig å overføre til Norge.

En annen vektig grunn til en differensiert alkoholavgift, er at vi vil fremme vår hjemlige produksjon av fruktvin og ikke minst, øl. Det vil bety at det vil komme flere typer øl og mer variasjon inn på markedet, og med produkter som er produsert her hjemme. Og i siste instans vil det bety noe for den norske folkehelsen. Alkoholmengden vil nemlig synke.

Og før de vil selge vin i butikkene, så må de heve restriksjonen på informasjon om øl og vin. For, hvem skal kunne gi den minste form for informasjon når det er et totalforbud for bryggerier og vinimportører å omtale produktene sine?

images-2Men, når Høyre, FrP og Venstre kommer med alkoholpolitiske utspill i en valgtid, så er det bare utspill- litt som å selge brød og sirkus. For innerst inne vet vi alle at det aldri kommer til å skje alkoholpolitisk endringer med en borgerlig regjering. Tross alt, de skal ha med seg mørkemennene fra KrF.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.