Yecla ligger i Altiplano-regionen i den sørøstlige delen av Spania. Tett på grensen mellom den spanske høysletten La Mancha og Middelhavet.

Her oppe på høysletten skinner solen stort sett hele tiden, og det er ikke uvanlig at det midt på sommeren passerer 40 grader Celsius. Med 3000 soltimer og kun 300 millimeter regn i året, sier det seg nesten selv at Yecla et av de tørreste og mest solrike vinområdene i Europa. På tross av solen og det minimale med regn, har det vært dyrket vin i området helt siden romertiden og før det igjen, Fønikerne. I mange år var de mest kjent for sine bulkviner, men etter at de fikk denominación de origen status i 1975, har kvalitetene på vinen gått rett opp. I og med at Yecla fortsatt går under radaren til de fleste, får man mye vin for pengene.

Viner fra Barahonda.

Jeg må innrømme at jeg er svak for vinene fra Barahonda. Dels for at de er økologiske, dels for sjelen og entusiasmen som vises ved både dyrking av druer og produksjon av vinen.

Barahonda Blanco 2017. Spania, Murcia, Yecla. Pris kr. 129,- Poeng 86/100

Drua er Verdejo.  Lys strågul farge. Bra duft av sitrus, frukt med hint av urter og blomst. En nydelig duft. Smaken er frisk, fruktig med en bra munnfølelse. Bra syre som balanseres av fin sødme. God ettersmak med en bitte litt bitter slutt. Passer riktig bra til lyst kjøtt, noen oster typ feta og ikke minst passer den til kos. Til den prisen så er det bare å løpe og kjøpe.

Bodegas Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2016. Spania, Murcia, Yecla. Pris kr. 126,90 Poeng 88/100

Drua er hundre prosent Monastrell. Mørk rød på fargen. Nydelig duft av modne kirsebær med fine hint av blomst og krydder. Mjuk og rund på smak. Frisk og fyldig med moden frukt, plommer og en fantastisk balanse. Bra ettersmak med bitte litt bitterhet på slutten. En vin som passer glimrende til lam og kos. En ekte løp og kjøp vin.

Barahonda Organic 2017. Spania, Murcia, Yecla. Poeng 89/100

Druene er 40% Merlot og 60 % Monastrell. Fin rød farge. Dufter av kirsebær, krydder med hint av urter. Frisk, fyldig med bra munnfølelse. Bra tannin. Meget bra balanse mellom syre og sødme. Fin ettersmak. Her er det bare å komme med den grilla biffen.

Barahonda Organic Barrica 2015. Spania, Murcia, Yecla. Pris kr. 159,90  Poeng: 90/100

Druene er Monastrell 60%, Syrah 40%. Flott mørkerød farge. Bra duft av mørk frukt, mørke bær med hint av krydder. Meget bra integrert fat. Frisk og fin fylde på smak. God munnfølelse. Lever veldig bra opp til duften. Meget bra balanse mellom syre og sødme. Elegant ettersmak. Serveres best mellom 16 til 18 grader. Fungerer glimrende til sommerens grill. Til denne prisen, løp og kjøp.

Barahonda Summum 2015. Spania, Murcia, Yecla. Poeng 92/100.

Jeg forstår veldig godt hvorfor denne vinen ble kåret som den beste spanske vinen på Prowein 2018. Drua er Monastrell. Vakker, mørkerød farge. Meget bra duft av mørke kirsebær, bjørnebær med hint av plommer og sjokolade. Meget fin fylde med en riktig god munnfølelse. En vin som virkelig lever opp til duften med en anelse eik. En  balanse som er tett på det perfekte og med bra tannin. En vin som går fint sammen med rødt kjøtt, gryter og mektig bra sammen med venner, latter og lange diskusjoner.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.